iStock

COVID-19: ΓΙΑΤΙ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΟΗΘΑΕΙ

Ξέρετε ότι εκείνο που χρειάζεται για την ταχύτερη αποκατάσταση αλλά και την πρόληψη της Covid-19 είναι η φυσικοθεραπεία; Το πώς και το γιατί εξηγεί μια ειδικός με σχετική εμπειρία. 

Η Covid-19 είναι μια νόσος με επιπτώσεις στη λειτουργία του αναπνευστικού, αλλά και του μυϊκού συστήματος, αναλόγως με τη βαρύτητα της περίπτωσης. Ακούμε συχνά ανθρώπους να παραπονιούνται ότι νιώθουν κόπωση και λαχανιάζουν εύκολα, ακόμη και έναν ή δύο μήνες αφού νοσήσουν. Για εκείνους που νοσηλεύτηκαν, η περίοδος της αποκατάστασης είναι πιο μεγάλη και πιο δύσκολη. Η φυσικοθεραπεία, η κινητικότητα και η πρόληψη έχουν μεγάλη σημασία. 

Πώς πρέπει να γίνεται η αποκατάσταση και τι ρόλο παίζει στην ταχύτερη επαναφορά του ασθενή; Πόσο σημαντική είναι η φυσική κατάσταση για την πρόληψη ή και την ηπιότερη εμφάνιση της νόσου; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να μην υποστούμε μακροχρόνιες συνέπειες;

Covid-19 και φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεύτρια Χαρά Μουρατίδου είναι η πλέον αρμόδια να δώσει απαντήσεις, καθώς το κέντρο όπου εργάζεται αναλαμβάνει την αποκατάσταση ασθενών με Covid-19.  

– Πώς σχετίζεται η κινητικότητα με την εκδήλωση σοβαρής νόσου;

Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου υπάρχει διαφοροποίηση στο χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αποκατάσταση. Σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση, η αποκατάσταση συνήθως είναι πλήρης και ταχύτερη έναντι ατόμων με επιβαρυμένη φυσική κατάσταση. Για παράδειγμα, ασθενείς με νόσο Covid-19 και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, κάποιο χρόνιο νόσημα ή πρόσφατο πρόβλημα υγείας (έμφραγμα του μυοκαρδίου, συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, βαρύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσηλευτούν και να παραμείνουν κλινήρεις για αρκετό διάστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κινητικότητας άρα και την πτώση της μυϊκής λειτουργίας, παράλληλα με την αναπνευστική. 

Η ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΔΙΟΤΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. 

– Τι περιλαμβάνει η αποκατάσταση / φυσικοθεραπεία ασθενών που έχουν νοσηλευτεί;

Βασικό μέλημα στη φυσικοθεραπεία είναι η αποκατάσταση της αναπνευστικής λειτουργίας, ώστε ο ασθενής να μην χρειαστεί υποστήριξη. Αυτό ως φυσικοθεραπευτές το επιτυγχάνουμε με: 

  • Παροχέτευση βρογχικών εκκρίσεων
  • Εκμάθηση σωστού προτύπου αναπνοής – διαφραγματική αναπνοή 
  • Αναπνευστικές ασκήσεις

Όσον αφορά το μυοσκελετικό σύστημα, παρατηρείται περιορισμός του εύρους της κίνησης των αρθρώσεων (στους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, εκτεταμένη μυϊκή αδυναμία και μερικές φορές απώλεια ισορροπίας και συντονισμού). Ο ασθενής μπαίνει σε πρόγραμμα καθημερινής φυσικοθεραπείας, κατά το οποίο εκτελεί: 

  • Παθητικές - υποβοηθούμενες ασκήσεις με στόχο τη σταδιακή 
    απόκτηση πλήρους λειτουργικής τροχιάς κίνησης. 
  • Ενεργητικές ασκήσεις και ασκήσεις αντίστασης με στόχο τη μυϊκή ενδυνάμωση
  • Ασκήσεις ισορροπίας σε καθιστή και προοδευτικά όρθια θέση
  • Επανεκπαίδευση βάδισης

Καθώς προχωρά η αποκατάσταση στη φυσικοθεραπεία, μπαίνει σε πρόγραμμα αερόβιας άσκησης (περπάτημα, κολύμπι) και σε πρόγραμμα διαλειμματικής άσκησης (έντονη άσκηση για περίπου 30 λεπτά και μεγάλα διαστήματα ξεκούρασης).

Είναι πολύ σημαντική η συνεχής καταμέτρηση των παλμών και του κορεσμού οξυγόνου, και η παρατήρηση τυχόν δυσφορίας ή ενόχλησης που θα αναφέρει ο ασθενής.

Φυσιοθεραπεία και Covid
iStock

– Τι πρέπει να περιλαμβάνει η αποκατάσταση ασθενών που δεν νοσηλεύτηκαν, αλλά νιώθουν ακόμη ότι κουράζονται αναπνευστικά όταν περπατούν;

Οι post Covid-19 ασθενείς ενδέχεται να αισθάνονται κόπωση, μυϊκή και αναπνευστική. Συχνά κατά τη φυσικοθεραπεία αναφέρουν λαχάνιασμα, χωρίς να μειώνεται ο κορεσμός του οξυγόνου. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, είναι πιθανό να ανεβαίνουν οι καρδιακοί παλμοί πέρα του φυσιολογικού.

Εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να προσαρμοστεί. Επίσης, να μην ξεχνάμε πως ο χρόνος που απαιτείται για την πτώση της μυϊκής λειτουργίας είναι ταχύτερος από εκείνον που χρειάζεται για να αυξηθεί η μυϊκή δύναμη και μάζα. Κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός. Γι’ αυτό η άσκηση θα πρέπει να εκτελείται χωρίς υπερφόρτωση και εξατομικευμένα

Συνίσταται αερόβια άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι κ.λπ.), ασκήσεις Pilates (με έμφαση στην αναπνοή) και άλλες δραστηριότητες με στόχο τη βελτίωση και διατήρηση της καλής καρδιοαναπνευστικής και μυϊκής λειτουργίας.

Τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά;

Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική στην Covid-19. Ένας άνθρωπος με καλή φυσική κατάσταση, καλή αναπνευστική λειτουργία και δυνατό μυϊκό σύστημα, ακόμη κι αν νοσήσει βαριά, έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει πλήρη αποκατάσταση ταχύτερα και ευκολότερα. 

Η ανάγκη για άσκηση γίνεται επιτακτική, λοιπόν. Η αερόβια άσκηση είναι η καλύτερη πρόληψη, διότι ενδυναμώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία. Ακολουθήστε καθημερινά κάποιο πρόγραμμα ολιγόλεπτης και ήπιας αεροβικής άσκησης, μέχρι να δείτε τις αντοχές σας να αυξάνονται.

 Η Χαρά Μουρατίδου είναι φυσικοθεραπεύτρια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.