iStock

ΔΩΡΕΑΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΧΕΤΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Με το νέο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά», οι γυναίκες 50-69 ετών, που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, θα λαμβάνουν ένα sms για να υποβληθούν σε δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία.

Μία στις 11 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. O καρκίνος του μαστού είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2020, 2,3 εκατομμύρια γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού σε όλον τον κόσμο, ενώ οι θάνατοι υπολογίστηκαν στις 685 χιλιάδες. Στην Ελλάδα, το 2020 καταγράφηκαν 215 νέες διαγνώσεις ανά 100.000 πληθυσμού στις ηλικίες 50 έως 69 ετών.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος σε μεγάλο βαθμό

Αν και ο καρκίνος του μαστού θεωρείται πλέον ένας από τους καρκίνους με την καλύτερη πρόγνωση και σημαντικά ποσοστά ίασης, αυτό το οφείλει όχι μόνο στις θεραπείες αλλά και στα προληπτικά μέσα που υπάρχουν: Με πρώτο και κυριότερο την ψηφιακή μαστογραφία, την οποία οι γυναίκες 50-69 ετών πρέπει να κάνουν κάθε δύο χρόνια, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές – εκτός και αν έχουν διαφορετική σύσταση από τον γιατρό τους. Ο καρκίνος του μαστού στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να θεραπευτεί, αν διαγνωστεί έγκαιρα.

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος «Φώφη Γεννηματά»

Το πιο συνηθισμένο όμως πρόβλημα στο κεφάλαιο «πρόληψη» είναι ο ελλιπής προσυμπτωματικός έλεγχος. Είναι πολλές οι γυναίκες που τον αμελούν για διάφορους λόγους. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, που μόλις τέθηκε σε εφαρμογή, με την παροχή δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας σε γυναίκες 50-69 ετών.

Το πιο σημαντικό σε αυτό το πρόγραμμα είναι ότι δεν χρειάζεται να το αναζητήσει η ίδια η ενδιαφερόμενη, ούτε να προγραμματίσει από μόνη της τη δωρεάν εξέταση. Με το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης ένα sms άρχισε να ειδοποιεί σταδιακά τις δικαιούχους για το ραντεβού τους, όπως συνέβαινε και με το εμβόλιο εναντίον της Covid-19. Η αρχή έγινε από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

iStock

Ποιες είναι οι δικαιούχοι και ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν

  • Δικαιούχοι είναι όλες οι γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που έχουν ΑΜΚΑ.
  • Προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή στο σύστημα άυλης συνταγογράφησης, προκειμένου να λάβουν αυτοματοποιημένα το μήνυμα για το ραντεβού είτε στο κινητό είτε στο e-mail τους.
  • Οι γυναίκες που δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψή τους σε οποιονδήποτε γιατρό ή σε μονάδα υγείας να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό. Με το παραπεμπτικό θα μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους και να κλείσουν ραντεβού για την εξέταση, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
  • Μήνυμα δεν θα λάβουν οι γυναίκες που έκαναν πέρσι μαστογραφία, καθώς ο έλεγχος συνίσταται να γίνεται κάθε 2 χρόνια.
  • Μήνυμα δεν θα λάβουν επίσης οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού τα τελευταία 5 χρόνια, καθώς βρίσκονται σε παρακολούθηση από θεράποντα γιατρό με συγκεκριμένες οδηγίες.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο δωρεάν εξετάσεων

  • Μία δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία.
  • Μία δωρεάν κλινική εξέταση από μαστολόγο σε περίπτωση κάποιου ευρήματος.
  • Έναν δωρεάν υπέρηχο μαστών σε περίπτωση κάποιου ευρήματος.

Τι συμβαίνει με τις μη δικαιούχους

Δεν είναι σπάνιο το να ζητήσει ένας γιατρός μαστογραφία σε μια γυναίκα νεότερη. Τι συμβαίνει με αυτές τις περιπτώσεις; Αν έχει συσταθεί σε μια γυναίκα από τον γιατρό της να κάνει την εξέταση σε μικρότερη ηλικία ή να υποβάλλεται σε συχνότερες εξετάσεις, επειδή συντρέχουν άλλοι ειδικοί κλινικοί λόγοι, η ενδιαφερόμενη μπορεί να την πραγματοποιήσει μέσω ΕΟΠΥΥ, με τη διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα.

Το παρόν πρόγραμμα αφορά μόνο τον προληπτικό έλεγχο σε επίπεδο πληθυσμού και δεν αντικαθιστά ούτε σχετίζεται με την κλινική παρακολούθηση των γυναικών από τον γιατρό τους.

Θα ήταν ευχής έργο σε ένα μελλοντικό στάδιο, όταν θα μπορούμε να μιλάμε για εξατομικευμένη ιατρική, να λαμβάνουμε ένα μήνυμα με κάθε είδους έλεγχο που πρέπει να γίνει δωρεάν. Όμως και το παρόν πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική αρχή.

Θα υπάρξει συνέχεια;

Το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού ελέγχου Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 και θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας σε 15 ημέρες.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών στελεχών τα αμέσως επόμενα σχετικά προγράμματα θα αφορούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.