Pexels Polina Tankilevitch

ΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ

Πολλά πρωτοφανή συμβαίνουν σε μια γυναίκα κατά την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε γι' αυτά, τόσο καλύτερα θα τα αντιμετωπίσουμε.

Αν βρίσκεσαι σε φάση περιεμμηνόπαυσης, στην περίοδο δηλαδή μέχρι να μπεις επίσημα σε εμμηνόπαυση, δεν θα είναι περίεργο το να εμφανίζεις εξάψεις, απότομες αλλαγές διάθεσης και αϋπνίες. Πρόκειται για τα πιο γνωστά συμπτώματα που συνδέονται με αυτή τη σημαντική ορμονική μετάβαση.

Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζεις –και που μπορεί να σε εκπλήξει– είναι πως μπορεί να παρατηρήσεις ένα ακόμα σύμπτωμα, ανατομικό. Έχει παρατηρηθεί ότι στη φάση αυτή μπορεί τα χείλη του αιδοίου να αλλάξουν χρώμα, σχήμα, ακόμα και μέγεθος.

Η αλλαγή στα χείλη του αιδοίου είναι ένα από τα συμπτώματα του λεγόμενου ουρογεννητικού συνδρόμου εμμηνόπαυσης, λέει σε άρθρο η Deidra Beshear, αναπληρώτρια καθηγήτρια παθολογίας και διευθύντρια της Γυναικολογικής Κλινικής στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Πρόκειται για έναν νέο όρο που εισήχθη για πρώτη φορά το 2014 για να περιγράψει μια σειρά από αιδοιοκολπικά, σεξουαλικά και ουροποιητικά συμπτώματα που συμβαίνουν συχνά όταν τα επίπεδα οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται, π.χ. στην περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.

Το σύνδρομο αυτό είναι συχνό, καθώς επηρεάζει το 27% έως 84% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Ωστόσο, η Δρ. Beshear λέει ότι πολλές από αυτές δεν συζητούν τέτοια θέματα με τους γιατρούς τους, ενώ μόνο περίπου το 7% των γυναικών λαμβάνει ενεργά σχετική θεραπεία.

Ένα σύμπτωμα της περιεμμηνόπαυσης που δεν είχες ποτέ φανταστεί
iStock

Τι πρέπει να ξέρεις για αυτό το σύμπτωμα της περιεμμηνόπαυσης

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Κατά τα αναπαραγωγικά χρόνια, τα οιστρογόνα βοηθούν στην προστασία των αιδοικολπικών ιστών, οι οποίοι περιλαμβάνουν το αιδοίο (τα εξωτερικά γεννητικά όργανα που περιλαμβάνουν τα μεγάλα και μικρά χείλη και την ουρήθρα) και τον κόλπο (το εσωτερικό κανάλι που συνδέει το αιδοίο με τη μήτρα). Τα οιστρογόνα διατηρούν τις περιοχές αυτές υγιείς, με την απαραίτητη λίπανση και το σωστό πάχος δέρματος.

Καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, τα οιστρογόνα της αρχίζουν να μειώνονται – αυτό, βέβαια, είναι κάτι που ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Γύρω στα 50, οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν σε εμμηνόπαυση, δηλαδή συμπληρώνουν 12 μήνες χωρίς περίοδο. Ωστόσο, η περιεμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και 10 χρόνια νωρίτερα, και μαζί τα συμπτώματά της.

Όπως λέει η γυναικολόγος Angela Markman, «όταν τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, ο αιδοιοκολπικός ιστός γίνεται πιο εύθραυστος, επιρρεπής σε ρήξη, λέπτυνση και ξηρότητα». Ως αποτέλεσμα, το αιδοίο μπορεί να δείχνει διαφορετικό, π.χ. τα μικρά, εσωτερικά χείλη μπορεί να συρρικνωθούν αρκετά ή να αποκτήσουν πιο ανοιχτόχρωμο χρώμα. Ακόμα και η κλειτοριδική κουκούλα μπορεί να μικρύνει.

Ένα σύμπτωμα της περιεμμηνόπαυσης που δεν είχες ποτέ φανταστεί
iStock

Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Τέτοια συμπτώματα μπορεί να ανησυχήσουν μια γυναίκα, αλλά και να την κάνουν να αισθάνεται άβολα. Αν, μάλιστα, η συγκεκριμένη περιοχή ερεθίζεται ή εμφανίζει φαγούρα, η ενόχληση μπορεί να είναι μεγάλη και να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή της.

Καθώς τα μειωμένα οιστρογόνα κάνουν την επένδυση τόσο στον κόλπο και στο ουροποιητικό σύστημα λεπτότερη, ξηρότερη και λιγότερο ελαστική, αλλάζοντας ενίοτε και το pH του κόλπου, όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν και σε άλλα προβλήματα:

  • Κολπική ξηρότητα
  • Κολπικός κνησμός ή ερεθισμός
  • Μειωμένη λίπανση
  • Πόνος ή δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Μειωμένη λίμπιντο
  • Επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις
  • Συχνή ανάγκη για ούρηση
  • Πόνος ή δυσφορία κατά την ούρηση
  • Ακράτεια ούρων
  • Κιτρινωπές ή υπόλευκες εκκρίσεις

Τέτοια προβλήματα μπορεί να έχουν επίδραση στη σεξουαλική ζωή και γενικά στην καθημερινότητα μιας γυναίκας. Ειδικά οισυχνές ουρολοιμώξεις μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα, επηρεάζοντας π.χ. τα νεφρά.

Τα καλά νέα είναι ότι αν μιλήσεις στον/στη γιατρό σου για τα παραπάνω συμπτώματα πιθανότατα θα σου προτείνει τόσο εξετάσεις, για να δει σε τι φάση περιεμμηνόπαυσης είσαι, όσο και εναλλακτικές για να τα αντιμετωπίσεις. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες (π.χ. ορμονική υποκατάσταση) αλλά και σκευάσματα (π.χ. λιπαντικά) που μπορούν να βοηθήσουν.

Εσύ αρκεί να θυμάσαι πως όσα συμβαίνουν είναι φυσιολογικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν με ιατρική βοήθεια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.