iStock

ΕΡΕΥΝΑ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΣΕ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

Χάρη σε μια νέα, επαναστατική έρευνα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να καταλάβουν πώς λειτουργούν οι ρύποι στον οργανισμό του ανθρώπου. Και εξηγούν πώς ένας μη καπνιστής μπορεί να προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οργανισμού υγείας American Cancer Society, το 2022 θα υπάρξουν συνολικά 236.740 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα και 130.180 θάνατοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνολικά, οι πιθανότητες ενός άντρα να εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του καρκίνο του πνεύμονα είναι 1 προς 15, ενώ οι πιθανότητες μιας γυναίκας 1 προς 17. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτά τα στατιστικά δεν αφορούν μόνο τους καπνιστές. Αφορούν τόσο αυτούς που καπνίζουν όσο και αυτούς που δεν καπνίζουν, με τους πρώτους να έχουν υψηλότερο και τους δεύτερους χαμηλότερο ρίσκο.

Στο μυαλό όλων μας ο καρκίνος του πνεύμονα είναι συσχετισμένος σε μεγάλο βαθμό με το κάπνισμα. Αναρωτιόμαστε, όμως, συχνά πώς εξηγείται το γεγονός ότι άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους έχουν εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα. Οι επιστήμονες φαίνεται να είναι τώρα σε θέση να λύσουν και αυτό το μυστήριο, μέσω μιας νέας έρευνας που χαρακτηρίστηκε επαναστατική. Ευθύνεται, λένε, η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς αφενός εξηγεί πώς δημιουργούνται ορισμένοι καρκίνοι του πνεύμονα, αφετέρου αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο του πόσο καταστροφική είναι η κλιματική αλλαγή για την ανθρώπινη υγεία.

καυσαέρια
iStock

Σύνδεση μεταξύ των καυσαερίων και καρκίνου του πνεύμονα

Παρόλο που οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τον καρκίνο του πνεύμονα, τώρα άρχισαν να κατανοούν βαθύτερα αυτή τη σχέση.

Σύμφωνα με την έρευνα του Charles Swanton, ερευνητή σε θέματα καρκίνου στο Ινστιτούτο Francis Crick στην Αγγλία, τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 που υπάρχουν σε ρύπους, όπως είναι τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μας καθώς αναπνέουμε και να «ξυπνήσουν» τα αδρανή κύτταρα των πνευμόνων με τρόπο που να τα κάνουν καρκινικά, αναφέρει η ανακοίνωση τύπου.

Όπως δήλωσε ο Swanton, σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε μη ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης πιο πολύ από ό,τι σε τοξικές χημικές ουσίες που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου. Αυτά τα νέα δεδομένα συνδέουν τη σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας.

καυσαέρια
iStock

«Τα ίδια σωματίδια στον αέρα που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, επιδεινώνοντας την κλιματική αλλαγή, επηρεάζουν άμεσα την ανθρώπινη υγεία μέσω ενός σημαντικού και προηγουμένως παραγνωρισμένου μηχανισμού πρόκλησης καρκίνου στα κύτταρα των πνευμόνων», εξήγησε ο Swanton. Αυτό σημαίνει ότι οι τοξικοί κίνδυνοι καταστρέφουν όχι μόνο το οικοσύστημα αλλά κι εμάς τους ίδιους.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός φαρμάκου που θα μειώσει τα επίπεδα ευαλωτότητας των ανθρώπων στους ρύπους. Ωστόσο, αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι τα ευρήματα είναι πολύ πρόσφατα και χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.