iStock

ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ

Αν περνάς πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες, είναι πολύ πιθανό να έχεις νιώσει κάποιο από τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας. Μάθε τι μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις τα μάτια σου.

Ερεθισμός, φαγούρα στα μάτια, αίσθηση ξηρότητας, αίσθηση ότι έχει μπει άμμος στα μάτια. «Αυτά είναι τα ενδεικτικά σημάδια της ξηροφθαλμίας, η οποία επηρεάζει το 5% με 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η κατάσταση μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, αλλά ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο. Η χρήση της οθόνης είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες πρόκλησής της», αναφέρουν οι Jacobo García Queiruga, Καθηγητής στον Τομέα της Οπτομετρίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, και Belen Sabucedo Villamarin, ερευνήτρια στη Μοριακή Ιατρική.

Όταν κοιτάμε οθόνες, ανοιγοκλείνουμε λιγότερες φορές τα μάτια μας, ενώ όταν το κάνουμε, τα μάτια τείνουν να μην κλείνουν τελείως. Επίσης, οι οθόνες εκπέμπουν φως το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία της οφθαλμικής επιφάνειας, καθώς και την εξάτμιση των δακρύων. Από έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες σε φοιτητές βρήκαν ότι όσοι χρησιμοποιούσαν οθόνες πάνω από 8 ώρες την ημέρα εμφάνιζαν πιο έντονα συμπτώματα.

Η μαγεία των ματιών

Η οφθαλμική επιφάνεια αποτελείται από τα βλέφαρα, το δακρυϊκό φιλμ, τον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα. Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργία και την υγεία των ματιών. Το  δακρυϊκό φιλμ αποτελείται από τρία στρώματα: ένα βλεννώδες κολλώδες στρώμα, ένα μεσαίο στρώμα αλατούχου ύδατος και ένα εξωτερικό λιπώδες στρώμα που προφυλάσσει τα δάκρυα από την εξάτμιση. Τα βλέφαρα είναι αυτά που κρατούν το δακρυϊκό φιλμ ομοιόμορφα κατανεμημένο, ενώ παρέχουν προστασία. Το να ανοιγοκλείνεις τα μάτια λιγότερο συχνά αποτρέπει τη σωστή κατανομή του στην οφθαλμική επιφάνεια.

ξηροφθαλμία
iStock

5 tips για την σώσεις τα μάτια σου από τις οθόνες

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λόγος πανικού. «Το να υποφέρεις από ορισμένα συμπτώματα ξηροφθαλμίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις ξηροφθαλμία. Οι ασθενείς πρέπει να παρουσιάζουν και σημάδια βλάβης στην επιφάνεια του ματιού. Ο πλέον κατάλληλος για να διαγνώσει την ύπαρξη βλάβης και να συστήσει τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν είναι ο οφθαλμίατρος».

Προφανώς, το καλύτερο μέτρο για την προστασία των ματιών είναι η μείωση του χρόνου χρήσης οθονών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό, ιδίως αν η εργασία σου απαιτεί τη χρήση υπολογιστή και κινητού. Τι άλλο μπορείς να κάνεις;

ξηροφθαλμία
iStock

  1. Το ύψος της οθόνης: Προσπάθησε η οθόνη να βρίσκεται λίγο κάτω από το ύψος των ματιών. Έτσι, τα βλέφαρα δεν θα ανοίγουν πολύ, που σημαίνει ότι μικρότερη επιφάνεια εκτίθεται στην οθόνη.
  2. Η θέση της οθόνης: Απόφυγε τις αντανακλάσεις από φως στις οθόνες, είτε προέρχονται από λάμπες είτε από κάποιο παράθυρο πίσω από εσένα. Οι αντανακλάσεις θα σε αναγκάσουν να καταβάλλεις μεγαλύτερη προσπάθεια για να εστιάσεις, επομένως να ανοιγοκλείνεις λιγότερες φορές τα μάτια σου.
  3. Τα διαλείμματα: Η ξεκούραση είναι ο καλύτερος φίλος των ματιών. Ένας εμπειρικός κανόνας λέει για κάθε 20 λεπτά εργασίας να κοιτάς περίπου 6 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα.
  4. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες: Η χαμηλή υγρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες, τα ρεύματα αέρα από τα ανοιχτά παράθυρα ή τα κλιματιστικά, ο καπνός του τσιγάρου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των ματιών. Προσπάθησε, επομένως, να ελέγξεις τους παράγοντες αυτούς στον χώρο σου.
  5. Η ενυδάτωση των ματιών: Οι οφθαλμικές σταγόνες είναι η καλύτερη επιλογή, ιδίως σε μέρες που έχεις... λιώσει μπροστά σε οθόνες. Προτίμησε τα τεχνητά δάκρυα που δεν περιέχουν συντηρητικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.