iStock

ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟΝΩΣΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ

Αν θες να μπουστάρεις γρήγορα την άμυνα του οργανισμού σου ενόψει φθινοπωρινών ιώσεων, υπάρχουν μερικά χρήσιμα tips που θα σε βοηθήσουν και θα σε γλιτώσουν από ενοχλητικά συμπτώματα και αρκετές μέρες αποχής από τις δραστηριότητές σου.

Απέναντι στο μπαράζ των ιώσεων που μπορεί να νιώθεις ότι έχει ξεκινήσει (ειδικά αν έχεις μικρά παιδιά ή αν βλέπεις το νέο κύμα Covid-19 να φουσκώνει γύρω σου), υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις γρήγορα και εύκολα, ώστε να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου στο παρά πέντε.

Φυσικά και πρέπει να ακολουθείς έναν σχετικά υγιεινό τρόπο ζωής με:

  • σωστή διατροφή που να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά εποχής και ελάχιστη κατανάλωση - ιδανικά καθόλου - ζάχαρης και αλκοόλ.
  • επαρκή ύπνο (περίπου 7 ώρες την ημέρα).
  • καλή φυσική κατάσταση: μεταφράζεται σε τουλάχιστον μισή ώρα αερόβια άσκηση καθημερινά - ναι, και το γρήγορο περπάτημα είναι μια χαρά αερόβια άσκηση.
  • διαχείριση του στρες (όπως μπορεί ο καθένας).

Καλώς ή κακώς, το να βελτιώσεις όλες τις παραπάνω συνήθειες βοηθάει αποδεδειγμένα στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, αλλά χρήσιμο είναι να γνωρίζεις και τους παράγοντες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα, ώστε να τους αποφεύγεις συστηματικά, ειδικά την εποχή των ιώσεων.

Τόνωσε γρήγορα το ανοσοποιητικό σου
Unsplash Harry Cunningham

Διατροφικές οδηγίες της τελευταίας στιγμής

Όσον αφορά το τι πρέπει να τρως, χρειάζεσαι έναν συνδυασμό από βιταμίνες C και D, που θα βρεις σε διάφορες τροφές, αλλά και συμπληρώματα, και από προβιοτικά που θα ενισχύσουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Πολύ σημαντική είναι η επαρκής ενυδάτωση με πολύ νερό και βότανα (τσάι του βουνού, φασκόμηλο, τίλιο, πράσινο τσάι). Σημείωσε ότι οι φυσικοί χυμοί πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο ή και να αποφεύγονται, διότι περιέχουν σάκχαρα και όχι αρκετές φυτικές ίνες, γεγονός που ρίχνει αντί να ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Οι πολλοί καφέδες επίσης, αν και φανομενικά σε τονώνουν, σαμποτάρουν την προσπάθειά σου για ενυδάτωση, όπως και το αλκοόλ. Στην πραγματικότητα αφυδατώνουν τον οργανισμό, οπότε απόφυγέ τα.

Η κατανάλωση ψευδάργυρου (συνήθως σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C) μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά, όχι μόνο για να μην εκδηλώσεις συμπτώματα κρυολογήματος αλλά και, αν εκδηλώσεις, να είναι πολύ ήπια. Καλές πηγές ψευδάργυρου είναι τα οστρακοειδή, το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, το αβγό και οι ξηροί καρποί.

Τόνωσε γρήγορα το ανοσοποιητικό σου
iStock

Τέλος, μια σημαντική, αλλά όχι τόσο γνωστή πληροφορία είναι η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης. «Η ενδεδειγμένη ποσότητα ανά κιλό σωματικού βάρους είναι 0,8-1 γρ. και είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του ανοσοποιητικού, καθώς η πρωτεΐνη ρυθμίζει την παραγωγή αντισωμάτων» αναφέρει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Νίκη Παπασπύρου, η οποία υπογραμμίζει και τη σημασία του σιδήρου στην πρόληψη.

Καθώς η σύγχρονη διατροφή περιλαμβάνει αρκετούς υδατάνθρακες με τη μορφή σνακ (κριτσίνια, κουλούρια, σάντουιτς), είναι σημαντικό να μην αμελείς τις πρωτεϊνούχες τροφές, νομίζοντας ότι χρειάζονται μόνο σε όσους γυμνάζονται συστηματικά ή σε όσους βρίσκονται σε δίαιτα.

Τι είδους άσκηση χρειάζεται

Βαλ' τη στο πρόγραμμα ακόμη και την τελευταία στιγμή. Δεν χρειάζεται να γυμνάζεσαι υπερβολικά ή πολύ συχνά και μην έχεις στο μυαλό σου ότι πρέπει να γραφτείς στο γυμναστήριο. Τρεις μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που δεν ασκούνταν, όταν άρχισαν να περπατούν τακτικά για 40-45 λεπτά, 5 ημέρες την εβδομάδα, είδαν τα κρυολογήματά τους να μειώνονται στο μισό!

Τόνωσε γρήγορα το ανοσοποιητικό σου
iStock

Η άσκηση μέτριας έντασης κινητοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στην κυκλοφορία του αίματος και τα βοηθάει να μετακινηθούν στους ιστούς. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύει την ανοσολογική απόκριση. Δοκίμασε λοιπόν να αφήσεις το αυτοκίνητο στην άκρη και να πηγαίνεις στη δουλειά με τα πόδια και τα μέσα συγκοινωνίας ή να βγάζεις τον σκύλο μια μεγάλη, «αθλητική» βόλτα.

Είναι σημαντικό να μη διακόψεις την άσκηση, ακόμη κι αν όλοι στο σπίτι σου είναι άρρωστοι και νιώθεις ότι θα κολλήσεις. Κάτι τέτοιο θα ωφελήσει μόνο αν αρχίσουν να εμφανίζονται και σε σένα τα πρώτα συμπτώματα, οπότε ο οργανισμός ωφελείται περισσότερο από την ξεκούραση.

Οι συμβουλές του παθολόγου για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Έναν συνδυασμό πραγμάτων, όπως την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D και C, τη διατροφή με φρέσκα φρούτα και λαχανικά και τον καλό ύπνο, προτείνει και ο ειδικός παθολόγος Στυλιανός Δερμιτζάκης.

Εκείνος όμως τονίζει επιπλέον τη σημασία των εμβολίων, όπως το εμβόλιο της γρίπης, αλλά και τη λήψη ανοσοενισχυτικών παραφαρμάκων. Πρόκειται για ειδικά πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία όμως δεν συστήνεται να πάρει από μόνος του κάποιος, αλλά μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό του.

Να μην ξεχνάμε βέβαια και το τακτικό πλύσιμο των χεριών, την αποφυγή επαφών με κρυολογημένα άτομα και τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο ή σε περίπτωση που κάποιος είναι άρρωστος στον στενό μας κύκλο. Αυτά βέβαια δεν αποτελούν μέτρα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, αλλά μέσα προφύλαξης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.