Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΧΑΣΩ ΒΑΡΟΣ, ΑΦΟΥ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΑΡΩ;

Τι θα συμβεί αν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σου, ξαναπάρεις τα κιλά που με τόσο κόπο έχασες; Βγαίνει κάτι θετικό από όλη αυτήν την ιστορία;

Γνωρίζουμε ήδη ότι τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, παράγοντες που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, πρόδρομο του διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα, το υπερβολικό βάρος συνέβαλε σε 2,4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως 2020.

Ξέρουμε, επίσης, ότι τα συμπεριφορικά προγράμματα απώλειας βάρους μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια κιλών και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς, όπως π.χ. η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών και της σωματικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, είναι συνηθισμένο μετά την τήρηση ενός τέτοιου προγράμματος, αρκετοί άνθρωποι να ξαναπαίρνουν μέρος των κιλών που έχασαν. Μελέτες υποδηλώνουν ότι αυτό το μοτίβο αλλαγής βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων της καρδιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με συστηματική ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα από μακροχρόνιες μελέτες.

Οι επιπτώσεις από την ανάκτηση βάρους

Τα παχύσαρκα άτομα που ξαναπήραν βάρος, έπειτα από ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, εξακολουθούσαν να βλέπουν μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την απώλεια βάρους, ακόμη κι αν κάποια κιλά επιστρέψουν.

Άτομα που συμμετείχαν σε συμπεριφορικά προγράμματα διαχείρισης βάρους είχαν ακόμα και πέντε χρόνια μετά μικρές, αλλά σημαντικές, μειώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης,  σακχάρου στο αίμα και αρτηριακής πίεσης. Βέβαια, όσο περισσότερα κιλά έπαιρναν πίσω τόσο μικρότερες και συντομότερης διάρκειας ήταν οι βελτιώσεις αυτές.

ανάκτηση βάρους
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Αν αναγάγουμε τα παραπάνω σε επίπεδο πληθυσμού, είναι πιθανότερο λιγότεροι άνθρωποι να καταλήξουν στο νοσοκομείο, εξαιτίας καρδιομεταβολικών ασθενειών, εξηγεί ο Hartmann-Boyce, ένας από τους συγγραφείς της ανασκόπησης.

Ωστόσο, πέντε χρόνια μετά, η ομάδα δεν βρήκε στατιστικά σημαντική διαφορά στα περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων ή διαβήτη τύπου 2 μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν σε προγράμματα και εκείνων που δεν συμμετείχαν. Αυτό, βέβαια, μπορεί να οφείλεται στο ότι υπήρχαν λιγότερα δεδομένα. Το γεγονός, όμως, ότι υπήρξε μια μέτρια αλλαγή στους παράγοντες κινδύνου είναι σημαντικό, γιατί η διαφορά αυτή μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των φαρμάκων που θα λάβει ένας ασθενής.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε γιατί η ανάκτηση βάρους δεν αναστρέφει πλήρως τα οφέλη για την υγεία από την απώλεια βάρους. Μια ερμηνεία είναι ότι οι βελτιώσεις στη διατροφή και την άσκηση ωφελούν την υγεία ανεξάρτητα από την απώλεια κιλών. Μπορεί, επίσης, η απώλεια κιλών να καθυστερεί την εμφάνιση προβλημάτων υγείας.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΞΑΝΑΠΗΡΑΝ ΒΑΡΟΣ, ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΑΣΚΗΣΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ.

«Πολλοί γιατροί και ασθενείς αναγνωρίζουν ότι η απώλεια βάρους συχνά ακολουθείται από την ανάκτηση βάρους και φοβούνται ότι αυτό καθιστά άσκοπη την όποια προσπάθεια. Η ιδέα αυτή, όμως, έχει γίνει εμπόδιο για την παροχή υποστήριξης στους ανθρώπους. Σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, η απώλεια βάρους είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κινδύνου διαβήτη Τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Susan Jebb, καθηγήτρια Διατροφής και Υγείας του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σε συνοδευτικό άρθρο σημειώνεται ότι πολλά απομένουν να κατανοήσουμε σχετικά με τις παρεμβάσεις απώλειας βάρους, τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπό τους και το πώς αυτός ο αντίκτυπος μπορεί να μειωθεί με την ανάκτηση βάρους, αναφέρουν ειδικοί από το τμήμα καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke.

«Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι εάν οι προσωρινές βελτιώσεις στο βάρος και στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μετά από μια παρέμβαση απώλειας βάρους (συμπεριφορική ή φαρμακολογική) οδηγούν σε μακροπρόθεσμο κλινικό όφελος. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερο να έχεις χάσει και να ξανακερδίσει βάρος ή να μην έχεις χάσει ποτέ;»

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.