Freepik

ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ: 5 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΖΗΜΙΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ

Οι φακοί επαφής κάνουν σίγουρα πιο εύκολη τη ζωή των διοπτροφόρων, ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση τους για να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

Λίγοι είναι οι διοπτροφόροι που αποφασίζουν να το «γυρίσουν» σε φακούς επαφής και δεν ενθουσιάζονται με το πόσο πιο εύκολη γίνεται η ζωή τους. Το διορθωτικό αυτό μέσο, η κυκλοφορία του οποίου ξεκινά στην ευρεία αγορά τη δεκαετία του ’60, προσέφερε από την πρώτη στιγμή όχι μόνο καλύτερη όραση (αφού οι φακοί εφάπτονται στο μάτια και γίνονται «ένα» με αυτά), αλλά και πιο ανεμπόδιστη, χωρίς τίποτα να «βαραίνει» το πρόσωπο και να κουράζει τα αυτιά. Οι φακοί επαφής, βέβαια, έχουν και τους περιορισμούς τους. Το κυριότερο: Απαιτούν από τον χρήστη ιδιαίτερη φροντίδα.

Ο οπτικός-οπτομέτρης Κωστής Κουτρούμπας, ιδιοκτήτης αλυσίδας καταστημάτων οπτικών, έχει πολλές ιστορίες να αφηγηθεί για πελάτες του που δεν ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες ως προς την ορθή χρήση των φακών επαφής και κατέληξαν να έχουν από μικρές ενοχλήσεις μέχρι σοβαρές φλεγμονές. Ο ίδιος επισημαίνει στο OW.gr τα 5 συχνότερα λάθη που κάνουν οι χρήστες φακών επαφής και δίνει μια χρήσιμη συμβουλή για το καλοκαίρι.

1. Ανεπαρκές πλύσιμο χεριών και καθάρισμα φακών επαφής

Το συχνότερο έως και καθημερινό λάθος που κάνουν οι χρήστες φακών επαφής είναι ότι δεν πλένουν τα χέρια τους πριν την εφαρμογή και δεν καθαρίζουν τους φακούς πριν και μετά τη χρήση. «Οι φακοί πρέπει πάντα να καθαρίζονται-τρίβονται ελαφρά με το ειδικό υγρό με μαλακές κινήσεις πριν τους φορέσουμε και αφού τους βγάλουμε, ώστε να απαλλαγούν από τυχόν μικρόβια και επιμολύνσεις», λέει ο οπτικός. Επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει ποτέ να καθαρίζουμε τους φακούς με νερό βρύσης, το οποίο περιέχει μικροοργανισμούς.

Φακοί επαφής: 5 λάθη που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα μάτια σου
Freepik

2. Μη αντικατάσταση στον προβλεπόμενο χρόνο χρήσης

Είτε για λόγους οικονομίας είτε από καθαρή αφηρημάδα, συμβαίνει συχνά οι χρήστες να μην αντικαθιστούν τους φακούς τους εμπρόθεσμα, ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής και χρήσης τους, π.χ. ένα έτος, έναν μήνα, μια ημέρα κ.ά. «Θυμίζουμε στους χρήστες, ότι ανεξάρτητα από το πόσες φορές θα βάλει ο χρήστης τους φακούς του, αυτοί πρέπει να αντικατασταθούν στον χρόνο ζωής τους. Έτσι, π.χ. οι μηνιαίοι φακοί επαφής, ακόμα κι αν φορεθούν μόνο μία φορά, θα πρέπει να απορριφθούν 30 ημέρες αφού ανοιχθεί η συσκευασίας τους. Αν αυτό δεν γίνει, υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης αλλά και μικροτραυματισμών του κερατοειδή λόγω αλλοίωσης των φακών», εξηγεί ο κ. Κουτρούμπας.

3. Διατήρηση του ίδιου υγρού στη θήκη

Ένα ακόμα λάθος είναι ότι πολλοί χρήστες δεν αντικαθιστούν καθημερινά το καθαριστικό υγρό των φακών στη θήκη, ενώ δεν γνωρίζουν ότι τα περισσότερα υγρά λήγουν 2-3 μήνες από το άνοιγμα της συσκευασίας, μας λέει ο οπτικός και συμπληρώνει: «Οι θήκες, επίσης, είναι σημαντικό να καθαρίζονται με το ειδικό υγρό και όχι με νερό βρύσης. Αφού τις ξεπλύνουμε, τις αφήνουμε γυρισμένες ανάποδα να στεγνώσουν και φροντίζουμε να τις αντικαθιστούμε και αυτές μηνιαία ή έστω μαζί με την αντικατάσταση του υγρού, ανά 2-3 μήνες το πολύ, εφόσον καθαρίζονται επιμελώς».

4. Ύπνος με τους φακούς επαφής

«Έχουμε δεχθεί πελάτισσα η οποία κοιμήθηκε τη νύχτα φορώντας τους φακούς της. Την επόμενη ημέρα ήρθε σε εμάς με πολύ κόκκινα και ερεθισμένα μάτια, σε βαθμό που με το ζόρι τα άνοιγε. Αφαιρέσαμε τους φακούς και χρειάστηκε ευτυχώς μόνο κολλύριο και μερικές ημέρες αποχής από φακούς για να συνέλθει. Ήταν πολύ τυχερή, γιατί αυτό το συνηθισμένο λάθος μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπλοκές. Όταν κοιμόμαστε, η οξυγόνωση του κερατοειδούς μειώνεται και αυτό μπορεί να προκαλέσει ποικίλες επιπλοκές όπως επιπεφυκίτιδες, λοιπές μολύνσεις, σύνδρομο κόκκινου ματιού, ακόμα και έλκος κερατοειδή, πληγή δηλαδή στον κερατοειδή χιτώνα που είναι επίπονη και απαιτεί άμεση θεραπεία για να αποφευχθούν τα χειρότερα», λέει ο κ. Κουτρούμπας.

Φακοί επαφής: 5 λάθη που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα μάτια σου
Freepik

5. Χρήση φακών ενώ υπάρχει μόλυνση στο μάτι

Μια φλεγμονή στα μάτια, π.χ. επιπεφυκίτιδα, μπορεί κάποια στιγμή να συμβεί στον οποιονδήποτε. Για τους χρήστες φακών επαφής, όμως, αυτό σημαίνει αυτόματη διακοπή της χρήσης τους μέχρι να αντιμετωπιστεί η μόλυνση. Ο οπτικός εξηγεί: «Συχνά, ασθενείς που έχουν κάποια μόλυνση συνεχίζουν να φορούν τους ίδιους φακούς, ακόμα και μετά τη θεραπεία. Οι φακοί, όμως, έχουν διατηρήσει στην επιφάνειά τους τον μικροοργανισμό, με αποτέλεσμα να επιμολύνεται ξανά το μάτι. Είναι απαραίτητο σε περίπτωση μόλυνσης να πετάμε τους φακούς που φορούσαμε όταν αυτή ξεκίνησε και να χρησιμοποιούμε καινούργιους μετά το πέρας της μόλυνσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας».

Φακοί επαφής και καλοκαιρινές διακοπές

Ο κ. Κουτρούμπας επισημαίνει ότι κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, που οι περισσότεροι θα βρεθούμε στην θάλασσα, στην άμμο κ.λ.π., «καλό είναι να επιλέγουμε ημερήσιας αντικατάστασης φακούς επαφής, οι οποίοι μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο των επιπλοκών καθώς δεν χρειάζονται καθημερινό καθαρισμό και φύλαξη σε θήκη, με ειδικό υγρό κλπ. Οι φακοί αυτοί είναι μιας χρήσης, δηλαδή τους φοράμε το πρωί και τους πετάμε το βράδυ. Εξυπακούεται, όμως, ότι πρέπει πάντα να πλένουμε τα χέρια μας πολύ προσεκτικά πριν και μετά τη χρήση τους και βέβαια να μη χρησιμοποιήσουμε ποτέ νερό βρύσης αν χρειαστεί να τους ξεπλύνουμε, παρά φυσιολογικό ορό».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.