Unsplash Dim Hou

ΓΙΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΣ ΕΝΤΕΡΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΦΙΛΟΥΣ

Αν θες να προστατέψεις το εντερικό σου μικροβίωμα και κατ' επέκταση την υγεία σου, πήγαινε μια βόλτα με τους φίλους σου. Δεν το λέμε εμείς, το λένε τα πρώτα συμπεράσματα από μια έρευνα σε ανώτερα θηλαστικά.

Οι καλοί φίλοι δεν είναι απαραίτητοι μόνο για την ψυχική μας υγεία, αλλά όπως φαίνεται και για τη σωματική, αφού συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου μας. Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι κοινωνικές συνδέσεις είναι απαραίτητες για την καλή υγεία και ευημερία σε κοινωνικά ζώα, όπως εμείς οι άνθρωποι και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι το εντερικό μικροβίωμα –μέσω του λεγόμενου «άξονα εντέρου-εγκεφάλου»– παίζει βασικό ρόλο στη σωματική και ψυχική μας υγεία και ότι τα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν μέσω των κοινωνικών μας επαφών.

Πώς, λοιπόν, η κοινωνική σύνδεση σχετίζεται με τη σύσταση και την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου;

Κοινωνικές επαφές και εντερικό μικροβίωμα

Αυτό είναι το θέμα μελέτης στο Frontiers in Microbiology, που βασίζεται σε μια κοινωνία μακάκων ρέζους. Οι συγγραφείς συνέλεξαν δείγματα κοπράνων προκειμένου να ελέγξουν το μικροβίωμα του εντέρου, ενώ ως μέτρο κοινωνικής σύνδεσης χρησιμοποίησαν τον χρόνο που αφιέρωνε κάθε ζώο είτε για να το περιποιηθούν είτε για να περιποιηθεί κάποια άλλη μαϊμού, καθώς και τον αριθμό των… παρτενέρ περιποίησης.

«Οι μακάκοι είναι άκρως κοινωνικά ζώα και η περιποίηση είναι ο κύριος τρόπος να δημιουργούν και να διατηρούν σχέσεις. Επομένως, αποτελεί μια καλή ένδειξη κοινωνικών αλληλεπιδράσεων», εξηγεί μία από τις συγγραφείς της μελέτης, η Karli Watson, από το Ινστιτούτο Γνωσιακής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ.

Στη συνέχεια, ανέλυσαν τα δείγματα και εξέτασαν τη σχέση των αποτελεσμάτων με την κοινωνική συνδεσιμότητα. «Οι πιο κοινωνικοί πίθηκοι έχουν μεγαλύτερη αφθονία ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο και λιγότερα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας Katerina Johnson, επιστημονική συνεργάτιδα στο Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας και στο Τμήμα Ψυχιατρικής.

iStock

Περισσότερα καλά μικρόβια

«Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις σχετιζόταν θετικά με την αφθονία ορισμένων μικροβίων του εντέρου με ευεργετικές ανοσολογικές λειτουργίες και αρνητικά με τον πληθυσμό δυνητικά παθογόνων μελών της μικροχλωρίδας», δήλωσε ένα ακόμα μέλος της ομάδας, ο Philip Burnet, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής.

Για παράδειγμα, ένα από τα γένη που ήταν πιο άφθονα στους πιο κοινωνικούς πιθήκους ήταν το Faecalibacterium, γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Αντίθετα, το γένος Streptococcus, το οποίο στους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως ο στρεπτόκοκκος και η πνευμονία, ήταν πιο άφθονο σε λιγότερο κοινωνικούς πιθήκους.

iStock

Κοινωνική συμπεριφορά και μικροβίωμα

«Η σχέση μεταξύ κοινωνικής συμπεριφοράς και αφθονίας διαφορετικών ειδών μικροβίων στο έντερο μπορεί να είναι το άμεσο αποτέλεσμα της μετάδοσης μικροβίων μέσω της κοινωνικής επαφής. Μπορεί, επίσης, να είναι έμμεσο αποτέλεσμα, καθώς οι πίθηκοι με λιγότερους φίλους μπορεί να παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα άγχους, κάτι που στη συνέχεια επηρεάζει τους πληθυσμούς μικροβίων. Γνωρίζουμε, δε, ότι το εντερικό μικροβίωμα με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά», αναφέρουν οι ειδικοί.

«Καθώς η κοινωνία μας αντικαθιστά ολοένα και περισσότερο τις πραγματικές αλληλεπιδράσεις με τις διαδικτυακές, τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ως πρωτεύοντα θηλαστικά εξελίχθηκαμε όχι μόνο σε έναν κοινωνικό κόσμο, αλλά και σε έναν μικροβιακό», καταλήγει ο Robin Dunbar, καθηγητής στο Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.