iStock

ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Ήρθε το φθινόπωρο και νιώθεις ότι αντιμετωπίζεις περισσότερους πονοκεφάλους απ' ό,τι προηγουμένως; Ένας νευρολόγος εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό αλλά και πώς να το αντιμετωπίσουμε.

Φθινόπωρο δεν σημαίνει μόνο βροχές, φούτερ, χαμηλότερες θερμοκρασίες και ιώσεις. Σημαίνει, επίσης, περισσότερους πονοκεφάλους! Οι πονοκέφαλοι σχετίζονται με τις αλλαγές του καιρού, τόσο με το κρύο όσο και με τη ζέστη. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο οι άνθρωποι γενικά αντιμετωπίζουν περισσότερους πονοκεφάλους κάθε είδους.

«Συμβαίνει πολύ συχνά, αρκετοί άνθρωποι να αντιμετωπίζουν το φθινόπωρο περισσότερους πονοκεφάλους απ’ ό,τι σε άλλες περιόδους του έτους», επιβεβαιώνει ο Νευρολόγος Μιχάλης Βικελής, MSc in Headache Medicine, PhD. Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει συγκεκριμένες αιτίες για αυτού τους είδους τον πονοκέφαλο, ο οποίος ονομάστηκε «φθινοπωρινός πονοκέφαλος», αλλά και τρόπους που θα μπορούσαν να μας ανακουφίσουν.

Πονοκέφαλοι: Γιατί αυξάνονται το φθινόπωρο;

Οι αλλαγές του καιρού, η κούραση, το άγχος και το στρες και οι αλλαγές του προγράμματος είναι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση πονοκεφάλων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, όπως εξήγησε στο OW ο κ. Βικελής. Για παράδειγμα, αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ύπνου ή σε λιγότερες ώρες ποιοτικού ύπνου, επομένως η αϋπνία είναι λογικό να προκαλεί περισσότερους πονοκεφάλους σε όσους τη βιώνουν έντονα.

Μία ακόμη αιτία μπορεί να εντοπίζεται στη λιγότερη έκθεση στον ήλιο κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, και επομένως την έλλειψη βιταμίνης D. Όπως μας είπε ο ειδικός, «η έλλειψη βιταμίνης D είναι ένας παράγοντας που τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι μπορεί να σχετίζεται και με αύξηση της συχνότητας κεφαλαλγιών, όμως σίγουρα δεν είναι ο πιο καθοριστικός».

φθινόπωρο
iStock

Ο φθινοπωρινός πονοκέφαλος διαφέρει από εκείνους άλλων εποχών;

«Μπορεί στη φαινομενολογία να μην υπάρχει διαφορά, όμως ο φθινοπωρινός πονοκέφαλος διαφέρει από τους πονοκεφάλους που αντιμετωπίζουμε άλλες εποχές, όσον αφορά στο τι τον πυροδοτεί», μάς είπε ο κ. Βικελής.

«Κυριότερος πυροδοτικός παράγοντας το φθινόπωρο είναι η αλλαγή των καιρικών συνθηκών και η επέλευση της φθινοπωρινής υγρασίας. Ειδικά σε συνδυασμό με ζέστη, οι καιρικές συνθήκες αυτού του τύπου μπορεί να είναι έντονα επιβαρυντικές για όσους έχουν πονοκεφάλους και να σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα κρίσεων. Ένας άλλος παράγοντας είναι η μετάβαση από την πιο χαλαρή καλοκαιρινή περίοδο στο άγχος και την ένταση του φθινοπώρου».

Πώς αντιμετωπίζουμε τον φθινοπωρινό πονοκέφαλο;

Αν και κάποιοι άνθρωποι ενδεχομένως να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τον πονοκέφαλο με φυσικούς τρόπους, οι περισσότεροι θα καταφύγουν στα παυσίπονα. «Η πρώτη σας επιλογή αν έχετε διαγνωστεί με κεφαλαλγία τάσεως, είναι να κάνετε ορθολογική χρήση ενός αναλγητικού», αναφέρει ο ειδικός υποστηρίζοντας ότι τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη των 400 mg βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκεφάλου.

«Τα αναλγητικά μπορεί να είναι απαραίτητα, ωστόσο δεν είναι το μόνο που πρέπει να κάνουμε», σπεύδει να ξεκαθαρίσει ο κ. Βικελής. «Η υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής, με τακτικό ωράριο ύπνου, λείψεις γευμάτων και ενυδάτωσης είναι επίσης πολύ σημαντική. Επιπλέον η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να προστατεύσει σε έναν βαθμό από πονοκεφάλους. Τέλος, υπάρχουν άνθρωποι που θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό την πιθανότητα μιας πολιτικής θεραπείας, η οποία μπορεί να γίνει με φαρμακευτικό ή και με μη φαρμακευτικό τρόπο, και μπορεί ουσιαστικά να μειώσει την συχνότητα μιας κεφαλαλγίας».

πονοκέφαλος
iStock

Πότε θα πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε έναν γιατρό;

«Κάθε άνθρωπος που παρουσιάζει έναν καινούργιο πονοκέφαλο, ο οποίος δεν προϋπήρχε, αλλά και κάθε άνθρωπος που παρουσιάζει μια σημαντική επιδείνωση στην συχνότητα, την ένταση και την βαρύτητα των κρίσεων κεφαλαλγίας θα πρέπει να μιλήσει και να αξιολογηθεί από έναν ειδικό γιατρό», εξηγεί ο κ. Βικελής.

«Επιπροσθέτως, όταν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από στοιχεία όπως η επιδείνωση με τον βήχα, το φτέρνισμα, το σκύψιμο ή την κατάκλιση, όταν πυροδοτείται από τη σωματική άσκηση, όταν ξυπνάει τον ασθενή μέσα στη νύχτα ή όταν το άτομο έχει επιβαρυμένο ιστορικό (όπως παθήσεις που προκαλούν ανοσοκαταστολή) είναι επίσης σημαντικό να γίνει επίσκεψη σε κάποιον γιατρό», καταλήγει ο ειδικός.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.