iStock

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΓΑΠΗ ΣΤΟ ΣΜΑΛΤΟ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΜΑΣ

Ποια τρόφιμα, ποτά και συνθήκες μπορούν να φθείρουν και να διαβρώσουν το πιο σκληρό πράγμα που έχουμε πάνω μας: το σμάλτο των δοντιών μας.

Το σμάλτο είναι η σκληρή εξωτερική επιφάνεια του δοντιού. Είναι ό,τι πιο σκληρό έχουμε πάνω μας. Ναι, πιο σκληρό κι από τα οστά μας. Η ημιδιαφανής αυτή επίστρωση αγκαλιάζει τα δόντια για να τα προστατεύει.

Το σμάλτο αποτελείται κατά 95% από ασβέστιο και φώσφορο. Το 4% είναι νερό και το 1% πρωτεΐνες.

Κάτω από το σμάλτο βρίσκεται η οδοντίνη. Είναι ασβεστοποιημένος ιστός του σώματος και ποικίλει σε χρώμα. Μαζί με το σμάλτο δημιουργούν την απόχρωση που έχουμε στα δόντια μας. Αν η οδοντίνη εκτεθεί στον αέρα, τα τρόφιμα και τα ποτά, αποκτάμε ευαισθησία. Γινόμαστε πιο ευάλωτοι στην τερηδόνα, ενώ ενοχλούμαστε όταν καταναλώνουμε κάτι ζεστό, κρύο ή γλυκό.

Για να εκτεθεί η οδοντίνη, πρέπει να φθαρεί το σμάλτο, το οποίο –όπως καθετί άλλο στον οργανισμό μας– μπορεί να φθαρεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, το φθείρει το πέρασμα των χρόνων. Υπάρχουν βέβαια, και άλλες απειλές.

δόντι
iStock

Τι απειλεί το σμάλτο των δοντιών

  • Το Healthline ενημερώνει ότι η συχνή κατανάλωση πολλών όξινων τροφών και ποτών μπορεί να αποδυναμώσει το σμάλτο των δοντιών, αφαιρώντας την περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία. Όσο πιο όξινο είναι το φαγητό ή το ποτό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος διάβρωσης.
  • Το βούρτσισμα είναι απαραίτητο για τη διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής, αν όμως βουρτσίζουμε δυνατά ή/και υπερβολικά συχνά, μπορεί να φθείρουμε το σμάλτο και να αυξήσουμε τις πιθανότητες διάβρωσης.
  • Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη παρέχει άφθονη τροφή στα στοματικά βακτήρια ώστε να παράγουν οξέα, τα οποία μπορούν να αποδυναμώσουν το σμάλτο των δοντιών.
  • Το σάλιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα και στην προστασία του σμάλτου των δοντιών. Άρα, η χαμηλή παραγωγή σάλιου, που συχνά προκαλείται από ορισμένα φάρμακα ή ιατρικές καταστάσεις, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διάβρωσης.
  • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) αναγκάζει το στομαχικό οξύ να επιστρέφει στον οισοφάγο και το λαιμό. Εάν φτάσει στα δόντια, προκαλεί φθορά.
  • Το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών επίσης φθείρει το σμάλτο.

Άπαξ και χαθεί το σμάλτο, δεν αναδημιουργείται μόνο του, καθώς δεν έχει ζωντανά κύτταρα.

σμάλτο δοντιών
iStock

Οι οδοντίατροι μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση με θεραπείες που περιέχουν φθόριο. Είναι η ουσία που επαναμεταλλοποιεί και ενισχύει τα εξωτερικά στρώματα των δοντιών μας. Όλα όμως, πρέπει να γίνουν έγκαιρα.

Θα καταλάβετε πως κάτι δεν πάει καλά αν αποκτήσετε τις ευαισθησίες που διαβάσατε, σε περίπτωση αποχρωματισμού ή ανάγκης για σφράγισμα, αν έχουν γίνει τραχιές οι άκρες των δοντιών, αν κάνει πάρτι η τερηδόνα, αν η άκρη των δοντιών έχει γίνει ημιδιάφανη και φυσικά, αν σπάσει κάποιο δόντι.

Πώς θα συντηρήσετε το σμάλτο

Kατά την Cleveland Clinic μπορούμε να καθυστερήσουμε τη φθορά του σμάλτου:

  • αν πίνουμε όξινα ποτά με καλαμάκι (βοηθά στην ελαχιστοποίηση της επαφής με τις επιφάνειες των δοντιών μας),
  • αν βουρτσίζουμε σωστά δυο φορές την ημέρα, ώστε να αφαιρεθεί η πλάκα, η πέτρα και τα βακτήρια-,
  • αν χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο,
  • αν χρησιμοποιούμε οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες.

Χρειάζεται ακόμη νήμα ή μεσοδόντιο μια φορά την ημέρα και φυσικά καλή ενυδάτωση (το νερό βοηθά στην απομάκρυνση της πλάκας, των βακτηρίων και των σωματιδίων των τροφίμων).

Προφανώς χρειάζεται και η επίσκεψη στον οδοντίατρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, για καθαρισμό και τσεκάρισμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.