iStock

ΓΙΑΤΙ ΒΗΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΥΩΜΑ

Ένας επίμονος βήχας μετά από κρυολόγημα ή λοίμωξη μπορεί να μην είναι κάτι φυσιολογικό, ακόμα και για αρκετές εβδομάδες.

Τα κοινά κρυολογήματα και οι ιογενείς λοιμώξεις συνήθως υποχωρούν σε επτά έως δέκα ημέρες. Σύμφωνα με το UCLA Health, για 1 στους 4 ενήλικες ο βήχας μπορεί να επιμείνει για 3 έως οκτώ εβδομάδες, μετά την υποχώρηση άλλων συμπτωμάτων. Συνήθως είμαστε μεταδοτικοί μόνο τις πρώτες τρεις έως πέντε ημέρες της αρχικής λοίμωξης.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως ο παρατεταμένος –και στο μυαλό μας αδικαιολόγητος– βήχας προκαλεί ανησυχίες μήπως μας συμβαίνει κάτι σοβαρό.

Όπως διευκρίνισε ο Russell Buhr, πνευμονολόγος και εντατικολόγος του UCLA Health, «το σώμα μας μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να καθαρίσει τη φλεγμονή που εμφανίζεται από μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Η πρόληψη και η κατανόηση αυτών που μας συμβαίνουν μπορούν να βοηθήσουν».

επίμονος βήχας
Freepik

Ποιες είναι οι αιτίες αυτού του βήχα

Οι αιτίες του βήχα στους ενήλικες μετά ένα κρύωμα, συνήθως είναι δύο:

  1. Μεταρινική ενστάλαξη: Όταν η βλέννα ρέει στο λαιμό, μπορεί να τον ερεθίσει και μαζί τις φωνητικές χορδές. Αυτό γίνεται χειρότερο το βράδυ, καθώς όταν ξαπλώνουμε οριζοντίως η βλέννα ρέει προς το πίσω μέρος του λαιμού και στους πνεύμονες. Έτσι, μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση στο στήθος και να αρχίσετε να βήχετε. Όταν η βλέννα ταξιδεύει στον λαιμό μας, μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή, με αποτέλεσμα βήχα.
  2. Φλεγμονή ή διόγκωση των αεραγωγών, που σχετίζεται με την αρχική λοίμωξη του αναπνευστικού: Οι περισσότεροι βήχες που διαδέχονται τη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού προκαλούνται από την ίδια τη λοίμωξη. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο επίμονος βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα προϋπάρχοντος άσθματος, το οποίο επιδεινώθηκε από τον πρόσφατο ιό. Μπορεί να είναι και δευτερεύουσα λοίμωξη που επικράτησε, ενώ το ανοσοποιητικό μας σύστημα είχε επικεντρωθεί αλλού.

βήχας
Freepik

Πότε ο επίμονος βήχας χρειάζεται γιατρό

Ο παρατεταμένος βήχας συνήθως υποχωρεί από μόνος του, όπως βελτιώνεται η μεταρινική ενστάλαξη και μειώνεται η φλεγμονή.

Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν υπάρχει:

  • βήχας με αίμα ή οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα, το πάχος ή την υφή του υγρού ή των σταγονιδίων που παράγει ο βήχας,
  • αυξημένη συχνότητα ή ένταση του βήχα,
  • συνεχή συστηματικά συμπτώματα, όπως πυρετός, πόνοι στο σώμα, ρίγη, αλλαγές στην όρεξη ή δυσκολία στην κατάποση.=

Ο Dr. Buhr συνέστησε στους ενήλικες με καρδιακά ή πνευμονικά προβλήματα να πηγαίνουν στο γιατρό τους για τη διαχείριση της όποιας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού και δη όταν είναι επίμονη. Μια επίσκεψη είναι χρήσιμη και αν ο βήχας δυσκολεύει την καθημερινότητα μας, π.χ. δεν μας επιτρέπει να δουλέψουμε ή/και να κοιμηθούμε). Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.