iStock

ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Είτε μας αρέσει η γεύση της είτε όχι, η γλυκόριζα μπορεί να κρύβει ουσίες σημαντικές για την ανάπτυξη θεραπειών ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου.

Όσο μου άρεσαν μικρή τα πολύχρωμα φρουτένια ζελεδάκια, τόσο σιχαινόμουν τα μαύρα σαν πίσσα ζελεδάκια γλυκόριζας. Δεν άντεχα ούτε το έντονο άρωμα ούτε την υπερβολικά γλυκιά γεύση τους.

Έβλεπα τα παιδιά των Γερμανών φίλων μας να τα καταναλώνουν μετά μανίας και αναρωτιόμουν πώς μπορούσαν. Μάλλον δεν ήταν τυχαία η αναφορά τους από τον πρόεδρο της γερμανικής Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών, Τόμας Μέρτενς, σε podcast για το θέμα του εμβολιασμού, «δεν θα προσφέρουμε στα παιδιά καραμέλα γλυκόριζας, πρόκειται για μια ιατρική διαδικασία και η χρήση του εμβολίου πρέπει να ενδείκνυται ιατρικώς».

Επιστροφή στα δικά μας. Η γλυκόριζα δεν είναι κατάλληλη μόνο για να δίνει γεύση και άρωμα σε ροφήματα και καραμέλες. Έρευνα από το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pharmacological Research, δείχνει ότι μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη ή τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου.

Τι δείχνει η έρευνα για τη γλυκόριζα

Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Gnanasekar Munirathinam, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στο College of Medicine Rockford, μελετά ουσίες που προέρχονται από το φυτό Glycyrrhiza glabra. Σκοπός τους να δουν αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη ή στην καταστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Έχει η γλυκόριζα αντικαρκινική δράση;
iStock

Οι επιστήμονες μελέτησαν υπάρχουσες έρευνες σχετικά με την ουσία γλυκυρριζίνη, η οποία υπάρχει στις ρίζες του φυτού και στην οποία οφείλεται –μεταξύ άλλων– η γλυκιά του γεύση. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, τόσο η γλυκυρριζίνη όσο και το παράγωγό της, το γλυκυρρητινικό οξύ, φαίνεται να έχουν μεγάλες δυνατότητες ως αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικοί παράγοντες. Προτείνει, μάλιστα, να συνεχιστεί η έρευνα, ώστε να βρεθεί πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη θεραπειών.

Προσοχή κατά τη λήψη

Οι ειδικοί συστήνουν προς το παρόν να περιοριστούμε στην περιστασιακή κατανάλωση μιας καραμέλας ή ενός ροφήματος γλυκόριζας. Επίσης, συμβουλεύουν σε περίπτωση που θέλουμε να τη συμπεριλάβουμε στο διαιτολόγιό μας να ενημερώσουμε σχετικά τον γιατρό μας, καθώς «μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση, να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα [π.χ. ινσουλίνη και διουρητικά] και να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όταν λαμβάνεται σε μεγάλη ποσότητα».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.