Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος

Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΛΙΝΑ ΠΑΣΧΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΕΝΕΣΕΙΣ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ ΩΣ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ

Οι αγωνιστές GLP-1 δεν πρέπει να γίνουν ανταγωνιστές του υγιεινού τρόπου ζωής, λέει στο OW η καθ. Ενδοκρινολογίας Λίνα Πάσχου, που θέλει να ξέρεις ότι το αδυνάτισμα απαιτεί εκπαίδευση, όχι μαγικές λύσεις.

Στη χώρα με το πιο υγιεινό πρότυπο διατροφής παγκοσμίως, πάνω από το 60% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι – ενώ τα Ελληνόπουλα κατέχουν τη θλιβερή πρώτη θέση στην Ευρώπη σε ποσοστά παχυσαρκίας. Οι προβλέψεις για τα επόμενα 25 χρόνια μιλούν για «έκρηξη παχυσαρκίας» στη χώρα μας, ειδικά στα αγόρια και τους νεαρούς άντρες. Κι όμως, αν μιλήσεις με σημερινούς έφηβους που έχουν ήδη παραπάνω κιλά, θα διαπιστώσεις πως το αδυνάτισμα μοιάζει να μην αποτελεί πρόβλημα. «Θα κάνω ενέσεις», σου απαντούν, «και θα τα χάσω».

Η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία των γνωστών σου που πάσχιζαν με το βάρος τους για χρόνια, χάρη στους αγωνιστές GLP-1 έχασαν τα επιπλέον κιλά μέσα σε μόλις λίγους μήνες. Όμως τα φάρμακα αυτά δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως λύση «γρήγορης αισθητικής διόρθωσης», λέει στο OW η Δρ Λίνα Πάσχου, επικ. καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Γιατί η παχυσαρκία αποτελεί πολυπαραγοντική νόσο, με σοβαρές επιπλοκές που δεν αντιμετωπίζονται με «μαγικές» ή «εύκολες» λύσεις.

Αν έχεις μπει κι εσύ σε διαδικασία αδυνατίσματος με τη βοήθεια των αγωνιστών GLP-1 ή αν το σκέφτεσαι, αξίζει να διαβάσεις όσα μας είπε η Δρ Πάσχου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.

– Οι αγωνιστές GLP-1 δείχνουν να αποτελούν αυτή τη στιγμή το Άγιο Δισκοπότηρο στην απώλεια βάρους. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που καταφέρνουν να χάσουν βάρος γρήγορα έχει στραφεί σε αυτές τις ενέσεις. Τι σκέψεις και τυχόν προβληματισμούς έχει δημιουργήσει σε εσάς αυτό μέχρι στιγμής;

Η μαζική στροφή προς τους αγωνιστές GLP-1 δεν με εκπλήσσει, γιατί για πρώτη φορά διαθέτουμε φάρμακα που οδηγούν σε σημαντική και κλινικά ουσιαστική απώλεια βάρους. Η ευρεία διάδοση των αγωνιστών GLP-1 αντανακλά ένα πραγματικό θεραπευτικό κενό που υπήρχε επί δεκαετίες στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Για πρώτη φορά διαθέτουμε φαρμακευτικές παρεμβάσεις που επιτυγχάνουν απώλεια βάρους της τάξης του 10-20%, ποσοστά συγκρίσιμα με χειρουργικές μεθόδους σε ορισμένους ασθενείς. Αυτό από μόνο του αλλάζει ριζικά το τοπίο.

Η καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Λίνα Πάσχου δεν θέλει να δεις τις ενέσεις αδυνατίσματος ως εύκολη λύση
«Χωρίς αλλαγές στη διατροφή, στη φυσική δραστηριότητα, στη σχέση με το αλκοόλ και το κάπνισμα, το θεραπευτικό όφελος είναι περιορισμένο χρονικά». Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος

Ωστόσο, ο ενθουσιασμός συνοδεύεται και από προβληματισμούς. Υπάρχει κίνδυνος τα φάρμακα αυτά να αντιμετωπιστούν ως λύση «γρήγορης αισθητικής διόρθωσης», αποσυνδεδεμένη από τη νόσο της παχυσαρκίας και τις επιπλοκές της. Με ανησυχεί ιδιαίτερα η χρήση τους χωρίς ιατρικά κριτήρια, εκτός ενδείξεων ή χωρίς παρακολούθηση. Από επιστημονική σκοπιά, οι αγωνιστές GLP-1 δεν είναι πανάκεια, αλλά σημαντικό εργαλείο σε μια πολυπαραγοντική νόσο. Το ζητούμενο είναι η ορθολογική ένταξή τους σε ένα συνολικό θεραπευτικό πλαίσιο και όχι η αποθέωσή τους ως «μαγική λύση» στο αδυνάτισμα.

– Σας προβληματίζει η ιδέα ότι οι άνθρωποι πλέον, με την «εύκολη λύση» των ενέσεων, ίσως δεν προσέχουν πια τη διατροφή και το βάρος τους; Ότι το αδυνάτισμα γίνεται φαρμακοκεντρικό, αντί για τρόπος ζωής;

Η συζήτηση γύρω από το αν η απώλεια βάρους γίνεται υπερβολικά φαρμακοκεντρική είναι εύλογη, αλλά συχνά απλουστευτική. Η παχυσαρκία δεν είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά συμπεριφορικών επιλογών, αλλά αλληλεπίδρασης γενετικών, ορμονικών, νευροβιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι αγωνιστές GLP-1 δεν υποκαθιστούν τον υγιεινό τρόπο ζωής. Αντιθέτως, σε πολλούς ασθενείς τον καθιστούν εφικτό. Όταν η πείνα είναι διαρκής και δυσανάλογη, η συμμόρφωση σε διατροφικές οδηγίες είναι πρακτικά αδύνατη. Με τη φαρμακευτική παρέμβαση μειώνεται αυτό το βιολογικό φορτίο. Το πρόβλημα δεν είναι η χρήση του φαρμάκου, αλλά η απουσία δομημένης εκπαίδευσης. Χωρίς αλλαγές στη διατροφή, στη φυσική δραστηριότητα, στη σχέση με το αλκοόλ και το κάπνισμα, το θεραπευτικό όφελος είναι περιορισμένο χρονικά. Το φάρμακο πρέπει να λειτουργεί υποστηρικτικά, όχι ανταγωνιστικά προς τον τρόπο ζωής.

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕ ΕΝΕΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗΣ.

– Φίλοι υποστηρίζουν ότι το φάρμακο τους έχει βοηθήσει να μην πεινούν πια τόσο πολύ. Ως εκ τούτου δεν σηκώνονται κάθε τόσο να αναζητήσουν κάποιο σνακ στην κουζίνα, ενώ ικανοποιούνται και με λιγότερες θερμίδες. Τι συμβαίνει, λοιπόν, στον οργανισμό τους; «Μπλοκάρουν» με κάποιον τρόπο την πείνα ή «ανοίγουν» τον δρόμο σε μια πιο ισορροπημένη λειτουργία της διαδικασίας πείνας-κορεσμού;

Οι αγωνιστές GLP-1 μιμούνται τη δράση της ενδογενούς ορμόνης GLP-1, η οποία εκκρίνεται από το έντερο μετά τη λήψη τροφής. Δρουν τόσο περιφερικά όσο και κεντρικά, επηρεάζοντας πολλαπλά επίπεδα της ρύθμισης της ενεργειακής ισορροπίας.

Η καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Λίνα Πάσχου δεν θέλει να δεις τις ενέσεις αδυνατίσματος ως εύκολη λύση
«Σε περιπτώσεις που η αύξηση βάρους σχετίζεται κυρίως με ψυχογενή υπερφαγία ή άλλες ψυχιατρικές συννοσηρότητες, η ανταπόκριση μπορεί να είναι πιο περιορισμένη χωρίς παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη». Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος
«Σε περιπτώσεις που η αύξηση βάρους σχετίζεται κυρίως με ψυχογενή υπερφαγία ή άλλες ψυχιατρικές συννοσηρότητες, η ανταπόκριση μπορεί να είναι πιο περιορισμένη χωρίς παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη».

Στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενεργοποιούν περιοχές του υποθαλάμου που σχετίζονται με τον κορεσμό και μειώνουν τη δραστηριότητα κυκλωμάτων ανταμοιβής που συνδέονται με την υπερκατανάλωση τροφής. Παράλληλα, επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου, παρατείνοντας το αίσθημα πληρότητας. Δεν «μπλοκάρουν» απλώς την πείνα. Σε άτομα με παχυσαρκία, όπου οι μηχανισμοί πείνας-κορεσμού είναι συχνά απορρυθμισμένοι, φαίνεται να αποκαθιστούν μια πιο φυσιολογική λειτουργία. Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί ασθενείς περιγράφουν όχι απλώς λιγότερη όρεξη, αλλά μείωση της εμμονικής ενασχόλησης με το φαγητό.

– Ένα παχύσαρκο άτομο, λοιπόν, αρκεί να κάνει αυτές τις ενέσεις για να αδυνατίσει; Δεν χρειάζεται από μόνο του να καταβάλει κάποια επιπλέον προσπάθεια;

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί συχνά να οδηγήσει σε απώλεια βάρους ακόμη και χωρίς άλλες παρεμβάσεις, όμως αυτό δεν αποτελεί βέλτιστη θεραπευτική στρατηγική. Η απώλεια βάρους χωρίς παράλληλη αλλαγή συνηθειών συνοδεύεται από μεγαλύτερο κίνδυνο επαναπρόσληψης. Η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, ο ύπνος, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επηρεάζουν ανεξάρτητα τον μεταβολισμό και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αν αυτοί οι παράγοντες δεν αντιμετωπιστούν, το όφελος περιορίζεται στο σωματικό βάρος και όχι στη συνολική υγεία. Το φάρμακο μειώνει τα βιολογικά εμπόδια, αλλά δεν διδάσκει δεξιότητες. Χρειάζονται εκπαίδευση, ρεαλιστικοί στόχοι και συνεχής παρακολούθηση. Η θεραπεία της παχυσαρκίας δεν είναι παθητική διαδικασία, ακόμη και όταν περιλαμβάνει ισχυρά φάρμακα.

– Κρίνοντας από την εμπειρία σας, ποιοι ασθενείς ανταποκρίνονται καλύτερα στους αγωνιστές GLP-1 και ποιοι όχι; Και γιατί συμβαίνει αυτό;

Καλύτερη ανταπόκριση παρατηρείται συνήθως σε ασθενείς με έντονη βιολογική πείνα, αυξημένη πρόσληψη τροφής μεταξύ γευμάτων και ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποτυχημένων προσπαθειών απώλειας βάρους. Ιδιαίτερα ωφελούνται άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, προδιαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο.

Η ΤΑΧΕΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΥΪΚΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ.

Αντίθετα, σε περιπτώσεις που η αύξηση βάρους σχετίζεται κυρίως με ψυχογενή υπερφαγία ή άλλες ψυχιατρικές συννοσηρότητες, η ανταπόκριση μπορεί να είναι πιο περιορισμένη χωρίς παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι γενετικοί και νευροβιολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα, κάτι που αποτελεί αντικείμενο εντατικής έρευνας. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της εξατομίκευσης και της αποφυγής γενικεύσεων.

– Τι επιπλοκές έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα στα άτομα που κάνουν αυτές τις ενέσεις για αδυνάτισμα; Έχει υπάρξει κάποια πολύ επικίνδυνη;

Οι συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες των αγωνιστών GLP-1 αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα και περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, κυρίως κατά την έναρξη της θεραπείας ή κατά τις φάσεις αύξησης της δόσης. Τα συμπτώματα αυτά είναι κατά κανόνα δοσοεξαρτώμενα και παροδικά, ενώ η σταδιακή τιτλοποίηση της αγωγής μειώνει σημαντικά τη συχνότητα και τη βαρύτητά τους.

Έχει επίσης συζητηθεί η πιθανότητα εμφάνισης οξείας παγκρεατίτιδας σε ασθενείς που λαμβάνουν αγωνιστές GLP-1. Μέχρι σήμερα, τα διαθέσιμα δεδομένα δεν τεκμηριώνουν σαφή αιτιολογική συσχέτιση, ωστόσο συνιστάται αυξημένη κλινική εγρήγορση, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό παγκρεατίτιδας ή άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως χολολιθίαση, υψηλά τριγλυκερίδια και χρήση αλκοόλ. Σε περίπτωση επίμονου, έντονου κοιλιακού άλγους, η αγωγή θα πρέπει να διακόπτεται και να γίνεται άμεση ιατρική αξιολόγηση. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες παραμένουν σπάνιες, εφόσον τηρούνται αυστηρά οι εγκεκριμένες ενδείξεις και αντενδείξεις.

Η καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Λίνα Πάσχου δεν θέλει να δεις τις ενέσεις αδυνατίσματος ως εύκολη λύση
«Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από βιολογική «μνήμη» βάρους, γεγονός που εξηγεί γιατί, σε ορισμένα άτομα, η φαρμακευτική υποστήριξη χρειάζεται να επαναληφθεί ή να παραταθεί». Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος

Υπάρχουν σαφείς περιορισμοί στη χορήγηση των φαρμάκων αυτών σε άτομα με συγκεκριμένα ενδοκρινικά νοσήματα, όπως ιστορικό μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς ή σύνδρομα πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας. Στην κλινική πράξη, ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου δεν είναι το ίδιο το φάρμακο, αλλά η χρήση του εκτός ιατρικού πλαισίου, χωρίς σωστή επιλογή ασθενών και χωρίς συστηματική παρακολούθηση. Επιπλέον, η ταχεία ή υπερβολική απώλεια βάρους, όταν δεν συνοδεύεται από επαρκή πρωτεϊνική πρόσληψη και κατάλληλη φυσική δραστηριότητα, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής σωματικής μάζας, με δυνητικές επιπτώσεις στη λειτουργικότητα, στον μεταβολισμό και στη μακροπρόθεσμη διατήρηση του βάρους.

– Ακούμε συχνά ότι άτομα που έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία παρουσιάζουν απροσδόκητα και άλλη οφέλη στην υγεία τους, πλην της απώλειας βάρους. Ισχύουν όλα αυτά ή δημοσιεύονται στο πλαίσιο κάποια προώθησης;

Τα οφέλη των αγωνιστών GLP-1 εκτείνονται πέρα από την απώλεια βάρους. Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα για βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και, σε ορισμένα σκευάσματα, μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Επιπλέον, παρατηρούνται θετικές επιδράσεις στο λιπώδες ήπαρ και στη συστηματική φλεγμονή. Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι απλώς δευτερογενείς συνέπειες της απώλειας βάρους, αλλά σχετίζονται και με άμεσες φαρμακολογικές δράσεις. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή στην ερμηνεία προκαταρκτικών δεδομένων και αποφυγή υπερβολικών προσδοκιών.

– Γνωρίζουμε ότι η χορήγηση των ενέσεων γίνεται από τον ενδοκρινολόγο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξατομικευμένα και ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Όταν πλέον η απώλεια του επιθυμητού βάρους έχει επιτευχθεί, αυτή πρέπει να σταματά οριστικά ή συνιστάται κάποιου είδους συντήρηση;

Η απόφαση για διακοπή ή συνέχιση της αγωγής είναι εξατομικευμένη. Η παχυσαρκία είναι χρόνια νόσος και σε πολλούς ασθενείς απαιτεί μακροχρόνια ή διαλείπουσα θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιλεγεί χαμηλή δόση συντήρησης, ιδίως όταν παραμένουν βιολογικοί παράγοντες κινδύνου. Το κρίσιμο στοιχείο είναι η συνεχιζόμενη παρακολούθηση και όχι μια αυθαίρετη διακοπή.

Η καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Λίνα Πάσχου δεν θέλει να δεις τις ενέσεις αδυνατίσματος ως εύκολη λύση
Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος

– Συμβαίνει συχνά άτομα που αδυνάτισαν με τους αγωνιστές GLP-1 να παίρνουν πίσω το βάρος που έχασαν αφού σταματήσει η χορήγηση των ενέσεων. Τι σημαίνει αυτό για την παχυσαρκία ως χρόνια νόσο;

Η επαναπρόσληψη βάρους μετά τη διακοπή επιβεβαιώνει τη βιολογική βάση της παχυσαρκίας. Μετά την απώλεια βάρους ενεργοποιούνται μηχανισμοί που προάγουν την επαναφορά στο προηγούμενο βάρος. Αυτό δεν αποτελεί αποτυχία, αλλά χαρακτηριστικό της νόσου. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη και χωρίς ενοχοποίηση. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιεί την περίοδο της φαρμακοθεραπείας ο κάθε άνθρωπος ως περίοδο εκπαίδευσης για σωστή διατροφή και καθημερινή σωματική δραστηριότητα.

– Με ποιον τρόπο θα καταφέρει ένα άτομο που μπήκε σε αυτή τη διαδικασία για αδυνάτισμα να διατηρήσει το βάρος του;

Η διατήρηση της απώλειας βάρους αποτελεί το πιο απαιτητικό και, ταυτόχρονα, το πιο ουσιαστικό στάδιο της θεραπείας της παχυσαρκίας. Δεν πρόκειται για μια παθητική κατάσταση «σταθερότητας», αλλά για μια ενεργή, δυναμική διαδικασία που απαιτεί συνεχή προσαρμογή. Κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η ύπαρξη διατροφικής δομής, με έμφαση στην επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, ώστε να διατηρείται η άλιπη σωματική μάζα και να υποστηρίζεται ο μηχανισμός κορεσμού. Η τακτική φυσική δραστηριότητα συμβάλλει όχι μόνο στη θερμιδική ισορροπία, αλλά και στη μεταβολική ευελιξία και στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του βάρους. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο περιορισμός του αλκοόλ, το οποίο επηρεάζει δυσμενώς τα σήματα κορεσμού, αυξάνει τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη και συνδέεται με συσσώρευση σπλαχνικού λίπους.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.

Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής μεταβολικής φροντίδας. Ο φόβος αύξησης βάρους είναι κατανοητός αλλά αντιμετωπίσιμος, και δεν θα πρέπει να επισκιάζει τα τεκμηριωμένα οφέλη στη καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία.

– Έχει νόημα το άτομο αυτό να αρχίσει ξανά τις ενέσεις αν δει ότι αρχίζει να παίρνει κιλά; Και αν ναι, στα πόσα κιλά θα πρέπει να το κάνει αυτό;

Η επανέναρξη της θεραπείας με αγωνιστές GLP-1 μπορεί, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, να αποτελεί ορθολογική και ιατρικά τεκμηριωμένη επιλογή. Δεν βασίζεται σε έναν αυθαίρετο αριθμό κιλών, αλλά σε μια συνολική αξιολόγηση της πορείας του ασθενούς: την τάση επαναπρόσληψης, τις μεταβολικές παραμέτρους, την επανεμφάνιση έντονης πείνας και τον συνολικό καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από βιολογική «μνήμη» βάρους, γεγονός που εξηγεί γιατί, σε ορισμένα άτομα, η φαρμακευτική υποστήριξη χρειάζεται να επαναληφθεί ή να παραταθεί. Η επανέναρξη δεν αποτελεί αποτυχία, αλλά προσαρμογή της θεραπείας στη χρόνια φύση της νόσου, με στόχο τη σταθερότητα και όχι τη συνεχή εναλλαγή απώλειας και επαναπρόσληψης βάρους.

Η καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Λίνα Πάσχου δεν θέλει να δεις τις ενέσεις αδυνατίσματος ως εύκολη λύση
«Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί συχνά να οδηγήσει σε απώλεια βάρους ακόμη και χωρίς άλλες παρεμβάσεις, όμως αυτό δεν αποτελεί βέλτιστη θεραπευτική στρατηγική». Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος
«Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί συχνά να οδηγήσει σε απώλεια βάρους ακόμη και χωρίς άλλες παρεμβάσεις, όμως αυτό δεν αποτελεί βέλτιστη θεραπευτική στρατηγική».

– Σε ποιες περιπτώσεις οι ενέσεις αυτές συνταγογραφούνται και μπορούν να γίνουν δωρεάν;

Στην Ελλάδα, η αποζημίωση των αγωνιστών GLP-1 γίνεται βάσει συγκεκριμένων και αυστηρά καθορισμένων κριτηρίων. Η κύρια ένδειξη συνταγογράφησης αφορά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Πρόσφατα, δικαιούχοι μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω» είναι άτομα με δείκτη μάζα σώματος >40 ή >37 kg/m2 με σχετικές συννοσηρότητες.

– Εσείς, ως καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, τι απαντήσεις δεν έχετε πάρει ακόμα από την επιστημονική έρευνα για τις ενέσεις αυτές;

Παρά τη σημαντική πρόοδο στην κλινική χρήση των αγωνιστών GLP-1, η επιστήμη συνεχίζει να θέτει κρίσιμα ερωτήματα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιοι βιοδείκτες μπορούν με ακρίβεια να προβλέψουν ποιοι ασθενείς θα διατηρήσουν την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα και ποιοι θα χρειαστούν επανέναρξη θεραπείας. Παραμένει ασαφές ποια είναι η ιδανική διάρκεια της θεραπείας για διαφορετικούς φαινότυπους παχυσαρκίας, καθώς και πώς είναι εφικτό να προλάβουμε την υποτροπή με εξατομικευμένα πρωτόκολλα. Επιπλέον, η κατανόηση των νευροβιολογικών μηχανισμών που ρυθμίζουν την όρεξη, τον κορεσμό και την «αντίσταση» στη διατήρηση του βάρους είναι ένα ενεργό πεδίο έρευνας. Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα μας επιτρέψει να μεταβούμε από μια γενική στρατηγική διαχείρισης σε πραγματικά εξατομικευμένη θεραπεία.

– Και αν υπάρχει κάτι που θα θέλατε οπωσδήποτε να πείτε σε ένα άτομο που σκέφτεται να τις ξεκινήσει για αδυνάτισμα ή που ήδη έχει χάσει βάρος με αυτές, τι θα ήταν αυτό;

Οι αγωνιστές GLP-1 δεν είναι εύκολη λύση ούτε υποκατάστατο της προσωπικής προσπάθειας. Πρόκειται για ένα ισχυρό, επιστημονικά τεκμηριωμένο θεραπευτικό εργαλείο για μια χρόνια νόσο που μέχρι πρόσφατα αντιμετωπιζόταν κυρίως με ενοχή και περιοριστικές δίαιτες. Η επιτυχία τους εξαρτάται από τη σωστή επιλογή των ασθενών, τη συνεχή ενδοκρινολογική παρακολούθηση και την ενσωμάτωσή τους σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική υγείας και μείωσης του καρδιομεταβολικού κινδύνου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.