iStock

Η ΜΥΩΠΙΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ 40

Τα παλιά τα χρόνια, οι οφθαλμίατροι διαβεβαίωναν πως η μυωπία σταματά να εξελίσσεται περίπου στην ηλικία των 20. Και πως μετά τα 40 μειώνεται. Ήταν όλα ένα ψέμα.

Από παιδί έχω μυωπία – κάποιοι μου είπαν πως έπαιξε ρόλο η πρόωρη ανάπτυξη που έζησα, με τη συνήθεια μου να κολλάω στην τηλεόραση να έχει ενισχύει τη διάθεση. Ο αστιγματισμός προστέθηκε μετά τα πρώτα χρόνια εργασίας μπροστά σε οθόνες υπολογιστών, οι οποίες τη δεκαετία του ’90 πρέπει να εξέπεμπαν τα πάντα, όχι μόνο ακτινοβολία. Με τα χρόνια, προστέθηκε στην εικόνα (sic) και η πρεσβυωπία.

Πρόσφατα επισκέφτηκα οφθαλμίατρο, καθώς υπήρχε μια γενικότερη θολούρα που μου προκαλούσε πονοκέφαλο. Σε αυτήν την επίσκεψη, ενημερώθηκα πως έχω και επιπεφυκίτιδα.

Οι μετρήσεις, ωστόσο, έδειξαν πως παρά την ηλικία μου (είμαι πιο κοντά στα 50 από ό,τι στα 40, όπως συνηθίζω να λέω) η μυωπία εξακολουθεί να ανεβαίνει. Όπως και ο αστιγματισμός και φυσικά η πρεσβυωπία. Ναι, έκανα το 3/3. Να μην ξεχάσω να σου πω ότι έχω και φωτοευαισθησία (να με ευχαριστήσω για το πόσο λάθος συμπεριφερόμουν σε σχέση με τους φακούς επαφής και για τη συνήθεια μου να μη φορώ γυαλιά ηλίου). Σε άλλα νέα, ο βυθός και το οπτικό νεύρο χαίρουν άκρας υγείας.

Όσο άκουγα τα νέα δεδομένα των ματιών μου, είχα εκνευριστεί με την αδυναμία μου να θυμηθώ το όνομα του οφθαλμίατρου των παιδικών μου χρόνων, ο οποίος σε κάθε επίσκεψη –και κάθε νέο άλμα των βαθμών– με διαβεβαίωνε πως όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη μου, θα ολοκληρωθεί και το δράμα μου να αλλάζω φακούς κάθε χρόνο, εξαιτίας της εξέλιξης της μυωπίας. Πρόσθετε και ότι μετά μια ηλικία, όταν αρχίσει η πρεσβυωπία, θα μειωθεί η μυωπία.

μυωπία
iStock

Δεν ξέρω αν διαβάζεις αυτές τις γραμμές, αλλά σε ψάχνω! Δεν έχω καταλήξει στο αν σε ψάχνω για να τα ακούσεις ή για να μοιραστούμε τα δεδομένα τελευταίων μελετών, ψύχραιμα και ήρεμα.

Τι συμβαίνει με τη μυωπία και τα μάτια μας

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι πάνω από το 20% των ενηλίκων εμφανίζουν αυξανόμενη μυωπία. Αν και τα ¾ των ενηλίκων με μυωπία έχουν σταθερή όραση (βαθμούς), μέχρι τα 18, σχεδόν το ¼ συνεχίζει να ζει την αυξητική της τάση. Και ενώ στο παρελθόν πιστευόταν ότι η μυωπία σταθεροποιείται περίπου στην ηλικία των 20 χρόνων, τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να εξελιχθεί στην ενήλικη ζωή.

Σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 21% των μετεχόντων εμφάνισε προοδευτική μυωπία σε μια πενταετία, με το 50% σε ηλικίες από 20 έως 25 χρόνων να ζουν ένα +0.75, ποσοστό που έζησε και το 25% ανθρώπων ηλικίας από 35 έως 40 χρόνων.

Υπάρχει πιθανότητα η εξέλιξη να συνεχιστεί και μετά τα 40, όταν μπορεί να σχετίζεται και με άλλες καταστάσεις όπως: διαβήτης, καταρράκτης, οπτικό στρες. Στις μελέτες φάνηκε και ότι ορισμένοι εμφάνισαν «ενήλικη έναρξη» της εξέλιξης της μυωπίας, κατά την οποία η κάποτε σταθεροποιημένη όρασή τους από απόσταση άρχισε να επιδεινώνεται καθώς γερνούσαν.

Ακόμα δεν είναι σαφές γιατί ζούμε αυτήν την συνθήκη. Εντούτοις, πολλοί οφθαλμίατροι πιστεύουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην αύξηση της χρήσης των ψηφιακών συσκευών.

μυωπία
iStock

Οι περισσότεροι ενήλικες περνάμε τουλάχιστον 8,5 ώρες κάθε μέρα μπροστά σε οθόνες. Κάτι που ασκεί υπερβολική πίεση στους μυς που εστιάζουν τα μάτια. Αυτό όχι μόνο οδηγεί σε πονοκεφάλους και καταπόνηση των ματιών, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει εξέλιξη της μυωπίας.

Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου είναι οι παρατεταμένες κοντινές δραστηριότητες. Όπως για παράδειγμα, η παρατεταμένη ανάγνωση. Οι ειδικοί στα μάτια πιστεύουν ότι οι μύες που εστιάζουν μπορεί να «κολλήσουν» από την υπερβολική χρήση τους με αυτόν τον τρόπο.

Ρόλο μπορούν να παίξουν και περιβαλλοντικές συνθήκες, με κάποιες μελέτες να υποστηρίζουν την ιδέα ότι η έλλειψη χρόνου σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μυωπίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.