iStock

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΛΛΑΖΕΙ

Η προετοιμασία για την κολονοσκόπηση φαίνεται ότι θα γίνει κατά τι πιο εύκολη, με τη λήψη χαπιών προετοιμασίας αντί του δυσάρεστου στην κατάποση υγρού.

Αν έχεις κάνει κολονοσκόπηση, γνωρίζεις πως η διαδικασία αυτή καθαυτή είναι διαχειρίσιμη με τη βοήθεια μέθης. Η μέθη στοιχίζει κάτι παραπάνω, αλλά σε γλιτώνει από διάφορες συγκινήσεις που δεν θα ήθελες να ζήσεις.

Για την ιστορία, η μέθη αναφέρεται επιστημονικά ως ενσυνείδητη καταστολή. Είναι ασφαλής μέθοδος αναισθησίας με ενδοφλέβια χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων από αναισθησιολόγο και παρακολούθηση των ζωτικών οργάνων με αναισθησιολογικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με το MedicalDent υπάρχουν τρεις τύποι:

  1. κατάσταση ύπνου με μηδενική αντίληψη,
  2. κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, με τον ασθενή να μπορεί να επικοινωνεί με το γιατρό, να έχει αντίληψη, αλλά όχι ανάμνηση,
  3. σημαντική χαλάρωση, με αντίληψη και επικοινωνία, αλλά χωρίς πόνο.

Δυστυχώς, ό,τι ισχύει για το ποσοστό της αντίληψης μας κατά την κολονοσκόπηση δεν ισχύει και για την προετοιμασία. Δηλαδή, την υποχρεωτική κατανάλωση ενός υγρού που έχει την υφή καθαριστικού πιάτων και γεύση που δεν περιγράφεται (ό,τι πιο άσχημο έχεις γευτεί, επί 10). Ούτε και βελτιώνεται με την προσθήκη διαφόρων γεύσεων χυμών (εμπιστεύσου με και μην το δοκιμάσεις).

Όσοι κάνουν τα δέοντα (καταφέρνουν να πιουν αυτό το υγρό διάλυμα) ξεχνούν τον ύπνο εκείνης της νύχτας, με τις διαδοχικές επισκέψεις στην τουαλέτα να έχουν ως στόχο να καθαρίσει τελείως το έντερο, ώστε να γίνει σωστά η εξέταση.

κολονοσκόπηση
iStock

Αν δεν υπάρχει το τέλειο «καθάρισμα», η κολονοσκόπηση μετατίθεται σε άλλη ημερομηνία, που σημαίνει ότι θα πρέπει να πιούμε ξανά το υγρό που δεν πίνεται και που θα έλεγες πως λειτουργεί και ως αντικίνητρο για όποιον θέλει να κάνει την εξέταση.

Γιατί να κάνεις κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση ελέγχει το βλεννογόνο του εντέρου (αν υπάρχουν πρησμένοι, ερεθισμένοι ιστοί, πολύποδες ή καρκίνος). Ένας εύκαμπτος σωλήνας (κολονοσκόπιο), εξοπλισμένος με μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα, εισάγεται στο ορθό και δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να δει το εσωτερικό ολόκληρου του παχέος εντέρου.

Εάν είναι απαραίτητο, οι πολύποδες ή άλλοι τύποι μη φυσιολογικού ιστού μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όπως μπορούν να ληφθούν και δείγματα ιστών για βιοψία.

Η κολονοσκόπηση αποτελεί βασική εξέταση για πρόληψη και ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου και πολυπόδων εντέρου. Ο καρκίνος στο παχύ έντερο και το ορθό είναι ο τρίτος πιο κοινός τύπος καρκίνου (μετά από εκείνους του μαστού και των πνευμόνων). Είναι και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2020 έχασαν τη ζωή τους 1.800.000 άνθρωποι από καρκίνο στους πνεύμονες (εκ των 2,21 εκατομμυρίων διαγνώσεων) και κατέληξαν 916.000 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, σε 1,93 εκατομμύρια περιστατικά.

Οι εννέα από τις 10 χώρες με τα περισσότερα περιστατικά βρίσκονται στην Ευρώπη (εξαίρεση είναι η Ιαπωνία, με τη λίστα να περιλαμβάνει τις Ουγγαρία, Σλοβακία, Νορβηγία, Ολλανδία, Δανία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Λετονία και Κροατία).

Επειδή δεν δίνει σημάδια, το 1/4 των διαγνώσεων γίνονται όταν είναι αργά για θεραπεία. Και για αυτό έχει τεράστια σημασία ο προληπτικός έλεγχος. Γιατροί ενημερώνουν πως μετά τα 35 είναι χρήσιμο να κάνουμε μια κολονοσκόπηση, που θα λειτουργήσει και ως οδηγός σε περίπτωση που χρειαστούμε άλλη αργότερα –αχρείαστη να είναι.

Η γενική οδηγία της American Cancer Society είναι ότι η πρώτη κολονοσκόπηση πρέπει να γίνεται στα 45, σε άτομα που είναι σε μέσο κίνδυνο. Δηλαδή, πέντε χρόνια νωρίτερα από την προηγούμενη οδηγία.

Γιατί το άθλιο υγρό δεν έχει αντικατασταθεί, ενώ η ιατρική κάνει άλματα;

Οι πρώτοι που υποβλήθηκαν ποτέ σε κολονοσκόπηση χρησιμοποιούσαν καθαρτικά (π.χ. καστορέλαιο ή κιτρικό μαγνήσιο) αρκετές φορές σε διαδοχικές ημέρες, προκειμένου να καθαρίσουν το κόλον τους. Το 1984 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το διάλυμα που έχει άσχημη γεύση και βάση την σκόνη «το οποίο μείωσε το βασανιστήριο των 3 1/2 ημερών, σε 3 1/2 ώρες» όπως είπε στην Washington Post ο Jack Di Palma, γαστρεντερολόγος και καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο University of South Alabama College of Medicine.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, προτάθηκαν και άλλες λύσεις (π.χ. ροφήματα σε διάφορες γεύσεις ή μπάρες τροφίμων), αλλά ακόμα δεν έχουν εγκριθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Γιατί; Για διαφορετικούς λόγους, δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται ακόμα το υγρό που, όποιος το έχει πιει, νιώθει τώρα που διαβάζει αυτές τις γραμμές μια ανατριχίλα. Τώρα οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να χωρίζουν τη δόση στα δυο και να λαμβάνουν τη μισή την προηγούμενη ημέρα και την άλλη μισή αρκετές ώρες πριν τη διαδικασία.

Το νέο σκεύασμα

Πλέον φαίνεται να υπάρχει μια ηλιαχτίδα στον ορίζοντα! Το FDA ενέκρινε ένα σκεύασμα που κυκλοφορεί σε χάπια και περιέχει sodium sulfate, magnesium sulfate και potassium chloride. Μελέτες έχουν δείξει πως έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το υγρό διάλυμα, χωρίς να έχει την ίδια τραγική γεύση.

Πρόκειται για σχήμα με 24 χάπια. Τα 12 πρέπει να ληφθούν δύο ημέρες πριν την εξέταση και τα άλλα 12 την προηγουμένη, αρκετές ώρες πριν τη διαδικασία.

Και πάλι θα πρέπει να πίνουμε πολύ νερό (1,5 λίτρο κάθε μέρα), αλλά θα είναι... καθάριο και προπάντων άγευστο.

Όπως δήλωσε ο Douglas K. Rex, ομότιμος καθηγητής ιατρικής στο Indiana University School of Medicine, το εξαιρετικό με το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι ότι απομακρύνει το θέμα της γεύσης: «Θα πρέπει και πάλι να περνάς ώρες στην τουαλέτα, χωρίς όμως να πρέπει να πιεις κάτι που έχει απαίσια γεύση. Και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα».

Στα αρνητικά του θέματος είναι πως στις ΗΠΑ το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σχήμα δεν καλύπτεται από τις ασφάλειες. Στοιχίζει από 120 έως 150 δολάρια (117 έως 146 ευρώ), με τις ασφάλειες να εξηγούν πως ακόμα δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι καλύτερο από τις πιο φθηνές εναλλακτικές, τις οποίες καλύπτουν.

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Σύμφωνα με στοιχεία από το Global Cancer Observatory, το οποίο υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ένωση για Έρευνα του Καρκίνου, υπάρχουν ενδείξεις που θέλουν το κάπνισμα και τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου να συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η μακροχρόνια (τουλάχιστον 5 χρόνων) χρήση 75mg μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου ασπιρίνης και η ορμονική θεραπεία σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μειώνουν τον κίνδυνο.

Υπάρχει και ισχυρές ενδείξεις ότι ο κίνδυνος μειώνεται με:

  • σωματική δραστηριότητα,
  • κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως,
  • κατανάλωση τροφών που περιέχουν διαιτητικές ίνες,
  • κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων,
  • λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου.

Πάντα βάσει ισχυρών ενδείξεων, ο κίνδυνος αυξάνεται με:

  • κατανάλωση κόκκινου κρέατος,
  • κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος,
  • κατανάλωση αλκοολούχων ποτών,
  • υπερβολικό βάρος, παχυσαρκία,
  • το να είμαστε ψηλοί.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.