iStock

Η ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Μία συσκευή εκπομπής UVC ακτινοβολίας φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό και οικονομικό μέτρο κατά των αερομεταρόμενων ιών. Πώς θα μπορούσε να προλάβει την επόμενη πανδημία;

Το 2020 ανακαλύψαμε πόσο εύθραυστη είναι η ανθρωπότητα. Ενώ επιστήμη και τεχνολογία είχαν κατακτήσει τεράστια επιτεύγματα, φάνηκαν λίγες απέναντι σε έναν απλό αναπνευστικό ιό. Κάπως έτσι, μάθαμε τι σημαίνει πανδημία και συνειδητοποιήσαμε ότι δεν πρόκειται για κάτι μακρινό ή απίθανο. 

Καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά τις πανδημίες πιο πιθανές, η ανάγκη για την εύρεση γρήγορων μηχανισμών αντεπίθεσης ή πρόληψης γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Σε αυτό το πλαίσιο, μια πρόσφατη ανακάλυψη φαίνεται ότι έχει να μας δώσει πολύ ελπιδοφόρα νέα: Ερευνητές βρήκαν μία μικρή συσκευή η οποία σκοτώνει τα παθογόνα που μεταφέρονται μέσω του αέρα. 

Πώς μεταδίδονται οι ιοί σε εσωτερικούς χώρους

Πριν εξετάσουμε αυτή τη συσκευή, πρέπει να καταλάβουμε γιατί παθογόνα όπως ο κορονοϊός μπορούν να εξαπλωθούν τόσο εύκολα στη σύγχρονη κοινωνία. Οι εσωτερικοί χώροι έχουν ελάχιστο εξαερισμό και φυσικό φως, διαθέτουν όμως σταθερά επίπεδα υγρασίας, τις τέλειες δηλαδή συνθήκες για να συντηρηθούν παθογόνα για αρκετές ώρες.

Πανδημία στοπ
iStock

Έτσι, αν κάποιος με Covid-19 βήξει ή φτερνιστεί σε εσωτερικό χώρο, τα εκατομμύρια των ιογενών σταγονιδίων που εκτοξεύονται αιωρούνται για πολύ περισσότερο σε σχέση με τον εξωτερικό χώρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να μολυνθούν. 

Εκείνο λοιπόν που χρειαζόμαστε είναι κάτι οικονομικό που να μπορεί να σκοτώνει αποτελεσματικά τα παθογόνα, χωρίς να βλάπτει τους ανθρώπους. Δεν είναι όμως εύκολο.

Πιθανές λύσεις άμυνας σε μια πανδημία

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε περιοδικά να χρησιμοποιούμε χημικά σπρέι στους εσωτερικούς χώρους, αλλά αυτό θα ήταν πολύ δαπανηρό και –το χειρότερο– θα προκαλούσε ερεθισμό και άλλες ζημιές σε εμάς. 

Μια άλλη εναλλακτική, φθηνότερη και πιο βιώσιμη, είναι η αποστείρωση με ακτίνες UV. Η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει αποτελεσματικά τα παθογόνα, αφού διασπά τους δεσμούς του γενετικού τους υλικού. Αν λοιπόν τοποθετούσαμε ισχυρές λάμπες UV μέσα στα κτίρια, θα ήμασταν σίγουροι ότι οι ιοί δεν θα έμεναν εκεί. Πλην όμως, δεν θα ήμασταν ασφαλείς. Διότι η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει εξίσου και τα δικά μας κύτταρα και προκαλεί καρκίνο του δέρματος. 

Τα καλά νέα  είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας τύποι UV. Οι UVA και UVB ακτίνες είναι υπεύθυνες για την πλειοψηφία της βλάβης του DNA στον άνθρωπο. Οι UVC όμως είναι ακτίνες που, χάρη στη διαφορετική συχνότητα συντονισμού και το βάθος της διείσδυσής τους, κάνουν λιγότερη ζημιά στα ανθρώπινα κύτταρα.

Πανδημία στοπ
iStock

Η «θαυματουργή» λάμπα ακτινοβολίας

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά εναντίον των παθογόνων. Μια λάμπα εκπομπής UVC σε μακρινή απόσταση, με μήκος κύματος τόσο μικρό όσο και των ακτίνων Χ, φάνηκε ότι μπορούσε να σκοτώσει το 98% των παθογόνων πάνω στο ανθρώπινο δέρμα, χωρίς να το καταστρέψει καθόλου!  

Αυτή η συσκευή, πολύ οικονομική στην παραγωγή και τη χρήση της, φαντάζει το τέλειο όπλο κατά των πανδημιών, καθώς σκοτώνει σχεδόν όλα τα αερομεταφερόμενα παθογόνα χωρίς να βλάπτει την ανθρώπινη υγεία. 

Αν κάτι τέτοιο έμοιαζε με επιστημονική φαντασία πριν από λίγα χρόνια, τώρα θα μπορούσαμε εύκολα να φανταστούμε ένα μέλλον όπου συσκευές UVC είναι τοποθετημένες μέσα σε κάθε λεωφορείο, τρένο, σχολείο, νοσοκομείο, ταξί, γραφείο και σπίτι. Θα μπορούσαμε ακόμη και να έχουμε τη δική μας φορητή συσκευή εκπομπής UVC.

Μια ελπίδα για μια μελλοντική πανδημία

Εάν συνδυάσουμε αυτή την τεχνολογία με ευρεία χρήση μασκών, καλό εξαερισμό και γρήγορα εμβόλια mRNA, η ανθρωπότητα φαίνεται πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια νέα πανδημία.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να σταματήσουμε την επόμενη πανδημία με συσκευές UVC; Μένει να το δούμε. Φυσικά, απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές πριν αυτού του είδους οι συσκευές κυκλοφορήσουν στο κοινό. Διότι δεν αποκλείεται να βρεθούν και κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Μέχρι τότε, η ανθρωπότητα εξακολουθεί να ερευνά, να μαθαίνει και να ελπίζει ότι κάθε δυσκολία θα οδηγήσει σε νέα επιτεύγματα και θα μας κάνει καλύτερους. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.