iStock

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΜΕ ΔΙΑΙΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ

Νέα δεδομένα αποδεικνύουν ότι ο διαβήτης τύπου 2 θεραπεύεται μόνο με υγιεινή διατροφή. Μάλιστα το Βρετανικό Σύστημα Υγείας εισάγει την πρωτοποριακή θεραπεία της δίαιτας ως συνταγογραφούμενη πρακτική!

Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι ο διαβήτης τύπου 2, σε αντιπαραβολή με τον τύπου 1 που είναι αυτοάνοσος, σχετίζεται με τη διατροφή. Όχι τυχαία, μάλιστα, αρκετοί από τους ασθενείς είναι και παχύσαρκοι. Καθώς η νόσος συνδέεται με αρκετά προβλήματα, κυρίως καρδιαγγειακά, η επιστήμη εξακολουθεί να αναζητά τρόπους για να περιορίσει αυτή τη σύγχρονη μάστιγα.

Άλλοτε είναι ένα φάρμακο πολλά υποσχόμενο κι άλλοτε, σε πιο πρώιμα στάδια, όπως αυτό του προδιαβήτη, είναι η προσεγμένη διατροφή μαζί με την άσκηση. Τις περισσότερες φορές όμως οι ασθενείς καταλήγουν στη φαρμακευτική αγωγή. Μάλιστα, πρόσφατα ένα φάρμακο για τον διαβήτη έφτασε να έχει εξαντληθεί, επειδή προτιμήθηκε από πολύ κόσμο και για την απώλεια βάρους.

Διαβήτης και διατροφή: Τι λένε οι μελέτες

Καθώς όμως οι μελετητές επιμένουν πως 7 στις 10 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 οφείλονται στη διατροφή, οι Βρετανοί τόλμησαν να λάβουν δραστικά μέτρα, κάνοντας πράξη όσα υποστηρίζει η θεωρία. Έτσι, λοιπόν, εφάρμοσαν πειραματικά ειδική διατροφή σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αποτελούμενη αποκλειστικά από 3 γεύματα: μία σούπα και δύο ροφήματα, για συνολικά 3 μήνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όποιος ακολουθεί αυτή τη δίαιτα λαμβάνει μέσω των τριών γευμάτων όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Ο διαβήτης θεραπεύεται
Freepik

Η δίαιτα των 800 θερμίδων οδήγησε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε απώλεια βάρους, το οποίο οι συμμετέχοντες διατήρησαν με παρακολούθηση και ειδική διατροφή. Το αποτέλεσμα ήταν πως μετά από 5 χρόνια η νόσος δεν ανιχνευόταν πλέον στο αίμα.

Και το καλύτερο ήταν ότι οι ασθενείς δεν χρειάζονταν πλέον φαρμακευτική αγωγή. Τα ευρήματα, που χαρακτηρίστηκαν «απίστευτα» από τους ερευνητές, αποδεικνύουν ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι αναστρέψιμος και ότι το σώμα έχει τη δυνατότητα να αυτοϊάται.

Ο διαβήτης 2 είναι αναστρέψιμος

«Τα ευρήματα είναι τρομερά σημαντικά. Είχαμε δείξει ότι η απώλεια βάρους είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά το ερώτημα ήταν πόσο θα διαρκούσε. Η νέα έρευνα μάς έδειξε ότι ο διαβήτης Τύπου 2 είναι αναστρέψιμος για μεγάλη χρονική διάρκεια. Χάνοντας βάρος, το σώμα μπορεί να διατηρήσει τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης, ενώ τα οφέλη της απώλειας βάρους θα μπορούσαν να είναι μόνιμα και για όλη τη διάρκεια ζωής των ασθενών», τόνισε ο διαβητολόγος Roy Taylor, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle και επικεφαλής της έρευνας. Ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί τη φράση «η νόσος θεραπεύτηκε», αλλά «κοιμήθηκε», διότι, όπως εξήγησε, αν οι ασθενείς ξαναπάρουν βάρος, ο διαβήτης θα επιστρέψει.

Ο διαβήτης θεραπεύεται
iStock

Το Βρετανικό Σύστημα Υγείας πρωτοπορεί

To πραγματικά πρωτοποριακό εγχείρημα όμως είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας θα συνταγογραφεί τη δίαιτα στους ασθενείς στο πλαίσιο ενός καινούργιου, επαναστατικού πανεθνικού προγράμματος, διάρκειας 13 μηνών.

Η δίαιτα θα εφαρμόζεται τους 3 πρώτους μήνες και ακολούθως ο ασθενής θα τίθεται υπό ιατρική παρακολούθηση για έναν χρόνο. Το κόστος της υπολογίζεται στις περίπου 1.100 στερλίνες ανά ασθενή τον μήνα και δικαιούχοι είναι χιλιάδες Βρετανοί. Καθώς τα τελευταία 15 χρόνια ο αριθμός των ασθενών στη Βρετανία διπλασιάστηκε, φθάνοντας τα 5 εκατομμύρια, η διαχείριση του διαβήτη κοστίζει στο κράτος 10 δισ. λίρες ετησίως.

Ο διαβήτης θεραπεύεται
iStock

Τα πορίσματα της έρευνας και η πραγματικότητα

Στην έρευνα, της οποίας τα πρώτα πορίσματα δημοσιεύθηκαν το 2017, συμμετείχαν 298 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με αυτά, το 46% των ασθενών που ακολουθούσαν τη δίαιτα για 3 - 5 μήνες δεν είχαν συμπτώματα τον επόμενο χρόνο, και αντίστοιχα, το 36% των ασθενών δεν είχαν συμπτώματα για τα επόμενα 2 χρόνια.

Η αμέσως επόμενη έρευνα που εξέτασε την ισχύ των πρώτων αποτελεσμάτων, έδειξε ότι το 23% όσων δεν είχαν συμπτώματα τα πρώτα 2 χρόνια εξακολουθούσαν να είναι υγιείς μετά από 5 χρόνια.

Η ψυχική δύναμη και η επιμονή που χρειάζεται για να παραμείνει κανείς πιστός σε μια τέτοια διατροφή είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλες. Πλην όμως τα αποτελέσματα αξίζουν την προσπάθεια.

Μας θυμίζουν ότι η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι πράγματι θεραπευτική και ότι το σώμα μας έχει δυνάμεις αυτοθεραπείας, αρκεί να το βοηθήσουμε. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 973.806 άτομα πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.