iStock

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΤΕΣΤ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

Με μια εξέταση αίματος, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι διαθέσιμα σε μισή ώρα, θα μπορεί σύντομα να διαγιγνώσκεται το Αλτσχάιμερ.

Η Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 περνάει στην ιστορία των ιατρικών εξελίξεων, καθώς πρόκειται για την ημέρα που ο αμερικανικός οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την πρώτη in vitro διαγνωστική συσκευή που ελέγχει το αίμα για να βοηθήσει στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ. Είναι made in Japan.

Το τεστ εγκρίθηκε για χρήση σε άτομα ηλικίας τουλάχιστον 55 ετών τα οποία εμφανίζουν σημάδια της νόσου και θα είναι διαθέσιμο για τους Αμερικανούς από τα τέλη Ιουνίου 2025, αρχικά σε περίπου 50 ερευνητικά ιδρύματα και νοσοκομεία που ειδικεύονται στη νόσο. Για να έρθει στην Ευρώπη, θα χρειαστεί η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Όπως ενημέρωσε ο Goki Ishikawa, επικεφαλής της εταιρείας που καινοτόμησε, αίτηση για έγκριση έχει κατατεθεί σε Ιαπωνία και Ινδία, ενώ θα κατατεθεί και στην Ευρώπη, εντός του 2025. Ας δούμε γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η εξέλιξη.

Κυκλοφορεί σε έναν μήνα το πιο απλό τεστ ανίχνευσης της νόσου Αλτσχάιμερ
iStock

Αυξάνονται κάθε χρόνο οι διαγνώσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Το 10% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω πάσχουν με Αλτσχάιμερ, με τις εκτιμήσεις να είναι πως ο αριθμός θα διπλασιαστεί έως το 2050.

Σήμερα, κάθε 3 δευτερόλεπτα ένα άτομο διαγιγνώσκεται με άνοια, με την οποία ζουν περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι. Η πιο κοινή «εκδήλωση» της άνοιας (αντιπροσωπεύει το 60 με 70%) είναι το Αλτσχάιμερ, που απασχολεί περισσότερο τους ηλικιωμένους. Κάθε χρόνο γίνονται 4 νέες διαγνώσεις ανά 1.000 άτομα ηλικίας 65 έως 74 ετών.

Στους παράγοντες κινδύνου ανήκουν και η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το πολύ αλκοόλ, η σωματική αδράνεια, η κοινωνική απομόνωση και η κατάθλιψη.

Τα «4 Α» της ασθένειας είναι η αμνησία, η αφασία, η απραξία και η αγνωσία.

Πώς λειτουργεί το τεστ αίματος για το Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με εκπροσώπους της ιαπωνικής εταιρείας στην οποία ανήκει η καινοτομία, το τεστ σχεδιάστηκε για την έγκαιρη ανίχνευση αμυλοειδικών πλακών που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ενώ μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλες ασθένειες, η δυνατότητα ανίχνευσης της παρουσίας τους σε συνδυασμό με άλλες αξιολογήσεις βοηθάει τον επαγγελματία υγείας να προσδιορίσει την πιθανή αιτία των συμπτωμάτων και των ευρημάτων του ασθενούς.

Η ανίχνευση των πλακών προς το παρόν γίνεται με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) αμυλοειδούς, μια δαπανηρή και χρονοβόρα επιλογή που εκθέτει τους ασθενείς σε ακτινοβολία. Παρέχει λεπτομερείς εικόνες των εσωτερικών δομών και λειτουργιών μας, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών και των λειτουργικών, γι' αυτό και θεωρείται εξαιρετικό εργαλείο για τη διάγνωση καταστάσεων όπως είναι οι νευρολογικές διαταραχές, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Το τεστ αίματος που δημιουργήθηκε θα δίνει αποτέλεσμα σε μισή ώρα και θα κοστίζει ένα κλάσμα του ποσού που χρειάζεται για μια σάρωση PET. Οι ειδικοί τονίζουν ότι μια εύκολη εξέταση θα διευκολύνει και την κυκλοφορία νέων φαρμάκων για τη νόσο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.