Freepik

ΜΗ ΒΡΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ ΚΑΙ 5 ΑΚΟΜΑ TIPS ΠΟΥ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΟΥ

Μπορεί να καταλαμβάνει ελάχιστα λεπτά της ημέρας μας, όμως γιατί να μην κερδίσουμε από το βούρτσισμα όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη για τα δόντια μας;

Ξέρουμε ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για να διατηρήσουμε αξιοπρεπή τη στοματική μας υγεία. Γιατί να μην κερδίσουμε από αυτό όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη;

Συγκεντρώσαμε 6 tips από οδοντιάτρους που μάλλον δεν είχατε φανταστεί πόσο μεγάλη διαφορά μπορούν να κάνουν.

1. Μην βρέχετε ποτέ την οδοντόβουρτσα πριν βουρτσίσετε τα δόντια

Σύμφωνα με τον οδοντίατρο Dr Sahil Patel, που μίλησε στη Sun, αμέτρητα είναι τα λάθη που κάνουν καθημερινά οι ασθενείς του με την στοματική τους υγεία, όμως αυτό είναι από τα μεγαλύτερα και λιγότερο γνωστά. Γιατί είναι λάθος να βρέχουμε την οδοντόβουρτσα πριν βάλουμε οδοντόκρεμα; «Γιατί έτσι τη διαλύουμε. Η οδοντόκρεμα έχει από μόνη της τη σωστή ποσότητα υγρασίας. Αν η οδοντόβουρτσα είναι βρεγμένη, η οδοντόκρεμα κάνει αφρό και σε αναγκάζει να τη φτύσεις πιο γρήγορα» εξηγεί, εννοώντας ότι έτσι χάνουμε τις σημαντικές της ιδιότητες.

Γιατί να μη βρέχεις την οδοντόβουρτσα και 5 ακόμα tips που θα σώσουν τα δόντια σου
Freepik

2. Μεγάλη πίεση στη δόντια

Ένα ακόμα λάθος που παρατηρεί ο ίδιος είναι ότι κάποιοι ασκούν μεγάλη πίεση στα δόντια τους καθώς τα βουρτσίζουν. «Συχνά κρατούν την οδοντόβουρτσα με λαβή γροθιάς. Δεν πρέπει να νιώθει κανείς ότι τρίβει με δύναμη τα δόντια. Αν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας “τσακίζουν”, τότε δεν γίνεται σωστή δουλειά. Οι τρίχες θα πρέπει να βρίσκονται σε ευθεία, όταν βουρτσίζουμε. Και το τρίψιμό μας θα πρέπει να είναι απαλό. Έτσι, θα μπορούν να εισχωρήσουν καλά ανάμεσα στα δόντια και να καθαρίσουν την πλάκα».

3. Βουρτσάκια σε μορφή οδοντογλυφίδας

Ο Dr Patel συνιστά να χρησιμοποιούμε και τα βουρτσάκια με τη «μυτούλα» που θυμίζει οδοντογλυφίδα, τα οποία μπορούν και εισχωρούν σε βάθος ακόμα και στα πιο ύπουλα σημεία. «Αυτά μπορεί να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά ακόμα και από το νήμα. Εξάλλου βγαίνουν σε πολλά μεγέθη και σχήματα, οπότε σίγουρα κάποιο θα σας βολέψει».

Γιατί να μη βρέχεις την οδοντόβουρτσα και 5 ακόμα tips που θα σώσουν τα δόντια σου
iStock

4. Βούρτσισμα από πίσω προς τα μπρος

Όσο για το από πού πρέπει να ξεκινάμε το βούρτσισμα, ο Dr Patel συνιστά από πίσω προς τα μπρος, γιατί τα πίσω δόντια είναι αυτά που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα. «Αν ξεκινάμε από μπροστά, μπορεί να μην δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζονται τα πίσω και να μην καθαρίσουν σωστά».

5. Έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα

Σύμφωνα με ειδικούς, ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει μόλις 48 δευτερόλεπτα την ημέρα για να βουρτσίσει τα δόντια του. Αυτό είναι πολύ λιγότερο από τα δύο λεπτά το πρωί και δύο το βράδυ που συνιστούν οι οδοντίατροι. «Προτιμώ κάποιος να αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο για να βουρτσίσει καλά τα δόντια του μία φορά την ημέρα, παρά να τα βουρτσίσει δύο φορές απρόσεκτα, κάνοντας μισή δουλειά», καταλήγει ο Dr Patel.

Γιατί να μη βρέχεις την οδοντόβουρτσα και 5 ακόμα tips που θα σώσουν τα δόντια σου
Freepik

6. Να καλύπτουμε ή να μην καλύπτουμε την οδοντόβουρτσα;

Σύμφωνα με μελέτες, όταν τραβάμε καζανάκι μικροσκοπικά σωματίδια από τη λεκάνη μπορεί να ταξιδέψουν στον αέρα και να καταλήξουν στις τριχούλες της οδοντόβουρτσάς μας. Ωστόσο, λένε άλλοι ειδικοί, δεν πρέπει να βάζουμε προστατευτικό κάλυμμα στην οδοντόβουρτσα, γιατί μπορεί στο υγρό περιβάλλον που δημιουργείται να αναπτυχθούν βακτήρια που έπειτα θα βρεθούν στο στόμα μας. Το καλύτερο λοιπόν είναι να κλείνετε τα καπάκι της λεκάνης! Και, αν έχετε στοματικό διάλυμα, μπορείτε να ξεπλένετε με αυτό ανά διαστήματα την οδοντόβουρτσά σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.