Freepik

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΗΡΙΑΤΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ: ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΟΣΟ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ ΝΕΟΣ

Τι αλλαγές μπορούμε να κάνουμε στον τρόπο ζωής μας σήμερα, ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερα γεράματα; Η ειδική παθολόγος-γηρίατρος Δρ. Ευρυδίκη Κραββαρίτη συμβουλεύει.

Αν κάποιος σας έλεγε ότι έχετε την δυνατότητα να επιμηκύνετε κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής σας όσο ακόμα βρίσκεστε σε νεαρή ή μέση ηλικία, θα το κάνατε; Αν κάποιος σας έλεγε πως είναι στο χέρι σας τα παιδιά σας να ζήσουν πολλά «καλά» χρόνια, θα ακολουθούσατε τις επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές του; Λίγοι θα απαντούσαν όχι. Η ειδική παθολόγος – γηρίατρος Δρ. Ευρυδίκη Κραββαρίτη έχει αφοσιωθεί στην υγεία της τρίτης ηλικίας και, παρακολουθώντας τους ηλικιωμένους στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία, έχει ορισμένες πολύτιμες συμβουλές να μας δώσει, ώστε τα «χρυσά χρόνια» να μας βρουν στην καλύτερη δυνατή ψυχική και σωματική κατάσταση. Επιπλέον, μας μιλά για το πρώτο Ιατρείο Γηριατρικής στην Ελλάδα, στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Θα περίμενε κανείς ότι οι θεμελιώδεις αλλαγές που καλούμαστε να κάνουμε στον τρόπο ζωής μας κατά τη μέση ηλικία είναι αυτές που θα επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής μας. Ωστόσο, η πρόληψη στην πραγματικότητα ξεκινά ακόμα και από την παιδική ηλικία, λέει η δρ. Ευρυδίκη Κραββαρίτη.

«Είναι 3 οι πυλώνες προβλημάτων που μπορούν να προληφθούν και χωρίζονται σε σωματικά, νοητικά και μεταβολικά σύνδρομα», διευκρινίζει η ίδια και απαριθμεί τα μέτρα πρόληψης σε ολόκληρο το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο που μπορεί πραγματικά να επηρεάσουν την υγεία μας στο μέλλον.

Μια ελληνίδα γηρίατρος συμβουλεύει:
Freepik
A woman making fresh vegetable salad, close-up, concept of diet and healthy eating.

1. Σωστή διατροφή

Όχι μόνο σε επίπεδο ποσότητας, αλλά και ποιότητας. «Έχει σημασία να εξετάζουμε πώς καλλιεργούνται τα τρόφιμα που καταναλώνουμε ήδη από την παιδική ηλικία, να φροντίζουμε να μην είναι τοξικά, να μην έχουν φυτοφάρμακα. Έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι που ζουν, τρέφονται και αναπνέουν σε περιοχές με πολλούς ατμοσφαιρικούς ρύπους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

Η παιδική παχυσαρκία, από την άλλη, μπορεί να οδηγήσει σε σακχαρώδη διαβήτη και αυτό να χαράξει τις γραμμές του μεταβολισμού για μια ζωή.

Επιπλέον, το κάπνισμα θα πρέπει να διακόπτεται. Το αλκοόλ με μέτρο ίσως και να προστατεύει, αλλά από μια ηλικία και μετά πρέπει να περιορίζεται, καθώς γίνεται τοξικό για τον εγκέφαλο», επισημαίνει η κ. Κραββαρίτη.

2. Άθληση

«Η άθληση είναι απαραίτητη σε κάθε περίοδο της ζωής. Τα παιδιά τη χρειάζονται για να αναπτύξουν τον σκελετό τους, να φτάσουν στη μέγιστη οστική τους πυκνότητα και έτσι να έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση σε μεγαλύτερη ηλικία. Στη μέση ηλικία διατηρούμε την άσκηση όχι μόνο για να ενισχύουμε την καλή σωματική μας κατάσταση, αλλά και γιατί χάρη σε αυτήν απομακρυνόμαστε από άλλες εθιστικές συμπεριφορές. Γυμνάζοντας το σώμα, το μυαλό αποκτά την ευφορία που αποζητά, ενώ “ξεπλένεται” από τις τοξίνες που μέσω του αίματος πάνε στον εγκέφαλο», τονίζει η γηρίατρος.

3. Εκπαίδευση

«Έχει βρεθεί πως όσο υψηλότερη είναι η εκπαίδευσή του, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να αναπτύξει ένας άνθρωπος άνοια. Χάρη στη διαρκή μόρφωση, όχι μόνο μέσω των ακαδημαϊκών σπουδών, αλλά και των απλών λογοτεχνικών βιβλίων, το άτομο αποκτά νοητική εφεδρεία. Η πνευματική αυτή ανάπτυξη προστατεύει από την ανάπτυξη άνοιας», συμβουλεύει η ίδια.

Μια ελληνίδα γηρίατρος συμβουλεύει:
Freepik
Senior gentleman on a wheelchair isolated on a white background. Man wearing blue t-shirt and doctor wearing white medical gown. Doctor talking with man and measured his pulse.

4. Προληπτική ιατρική – Πρωτοβάθμια υγεία

Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραμελεί κανείς και τον τυπικό έλεγχο της υγείας του. «Όχι μόνο θα πρέπει να κάνουμε τις τυπικές εξετάσεις μας, αλλά θα πρέπει έπειτα να επισκεπτόμαστε και τον γιατρό για να τις δει και να ελέγξει την υπέρτασή μας – κάτι που πολλοί μεσήλικες υποτιμούν. Κι όμως, η πίεση πρέπει να μετριέται, για να εξασφαλίζεται η καλή υγεία των αγγείων», σημειώνει η γιατρός.

Μια ελληνίδα γηρίατρος συμβουλεύει:
Freepik
Elderly woman wearing a hearing aid

5. Βαρηκοΐα

Στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής, η κ. Κραββαρίτη τονίζει το ζήτημα της βαρηκοΐας, που επίσης παραμελείται από τα άτομα μέσης ηλικίας. «Κι όμως, είναι από τους παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με την άνοια στο μέλλον και θα πρέπει να ελέγχεται, τουλάχιστον από τα 50 και μετά. Γιατί, ακόμα κι αν η ακοή μας αρκεί για να επικοινωνήσουμε, αν τυχόν χάνουμε κάποιους ήχους (π.χ. το θρόισμα των φύλλων, τον φλοίσβο της θάλασσας), χάνουμε ουσιαστικά σημαντικά ερεθίσματα από την καθημερινή μας ζωή. Με ένα ακουστικό, όμως, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα της ζωής μας.»

6. Ψυχολογικά προβλήματα

«Το χρόνιο στρες, η κατάθλιψη που δεν έχει αντιμετωπιστεί, το να παραμένει κανείς σε πιεστικές καταστάσεις, όλες αυτές είναι συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια», σημειώνει η γιατρός.

7. Φτώχεια και έλλειψη κοινωνικού πλούτου

Τέλος, η γηρίατρος σημειώνει ότι έχει αποδειχτεί πως η φτώχεια ή η χαμηλή κοινωνική θέση μπορεί να οδηγήσουν σε χειρότερες συνθήκες διαβίωσης στα γεράματα. «Τα άτομα με κοινωνικό πλούτο, που –χωρίς να είναι απαραίτητα οικονομικά πολύ εύπορα– έχουν κοινωνικό κύκλο, ανθρώπους που τους αγαπούν και τους στηρίζουν, ζουν και περισσότερο και καλύτερα. Και αυτή είναι μια επένδυση που σίγουρα πρέπει να κάνει κανείς από νωρίς στη ζωή του».

Το πρώτο Ιατρείο Γηριατρικής στην Ελλάδα

Από το 2018 το ΕΚΠΑ έχει θεσπίσει στο τμήμα της Ιατρικής ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μεταπτυχιακό, που όπως φαίνεται θα έχει στο μέλλον όλο και μεγαλύτερο αντικείμενο ενδιαφέροντος δεδομένου του γηράσκοντος πληθυσμού μας: Στη «Φυσιολογία γήρανσης και γηριατρικά σύνδρομα», με καθηγητή τον κ. Πέτρο Π. Σφηκάκη, συντονίστρια είναι η ειδική παθολόγος – γηρίατρος Δρ. Ευρυδίκη Κραββαρίτη. Η ίδια είναι υπεύθυνη και στο πρώτο Ιατρείο Γηριατρικής στην Ελλάδα που από τον Μάρτιο του 2023 λειτουργεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Στο ιατρείο κάθε Τετάρτη (10:00-13:00), η Δρ. Κραββαρίτη, μαζί με μία φυσικοθεραπεύτρια, έναν γιατρό απόφοιτο του μεταπτυχιακού γηριατρικής και φοιτητές άλλων ειδικοτήτων, υποδέχονται ασθενείς άνω των 75 ετών οι οποίοι υποφέρουν από γηριατρικά σύνδρομα. «Αυτό θα πει ότι έχουν πολλαπλά χρόνια νοσήματα και ενδεχομένως λαμβάνουν πολλαπλά φάρμακα με τα οποία δεν βγάζουν άκρη, υπάρχει δηλαδή πολυνοσηρότητα και πολυφαρμακία. Μπορεί να έχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διανόηση, ψυχολογικά προβλήματα, πτώσεις, μυϊκή αδυναμία και έλλειψη συντονισμού. Χρειάζεται, βέβαια, να είσαι σε κατάσταση που μπορούν κάπως να αντιστραφούν τα θέματά τους, γιατί αν τα άτομα αυτά είναι περιορισμένα στο σπίτι είναι αργά», εξηγεί η γιατρός.

Μια ελληνίδα γηρίατρος συμβουλεύει:
Freepik

«Οι ασθενείς μένουν μαζί μας τουλάχιστον για μία ώρα και κάνουμε μια αναλυτική κινητική αξιολόγηση, σε συνεργασία με τους φοιτητές και τη φυσικοθεραπεύτριά μας. Ελέγχουμε τον συντονισμό βαδίσματος, εξετάζουμε τις νοητικές ικανότητες με μία σειρά από ερωτηματολόγια και τεστ, παίρνουμε το ιστορικό, κοιτάμε τα φάρμακα που παίρνει ο ασθενής και προσπαθούμε να περιορίσουμε τα περιττά, τα οποία μπορεί να έχουν μεταξύ τους και επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις. Στόχος μας είναι να βάλουμε ένα πλάνο, το οποίο να ανταποκρίνεται στο προφίλ των ανθρώπων – να μην είναι ουτοπικό», συνεχίζει η ίδια.

«Εφαρμόζουμε έτσι ένα πρώτο πλάνο, ζητάμε κάποιες συμπληρωματικές εξετάσεις και συνήθως ξαναβλέπουμε τον ασθενή έπειτα από έναν μήνα. Ενδέχεται τότε να δώσουμε ένα πιο μακροχρόνιο πλάνο», καταλήγει.

Οι επισκέψεις στο πρώτο Ιατρείο Γηριατρικής στην Ελλάδα γίνονται έπειτα από ραντεβού μέσω του 1535 ή του 1535.gr.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.