iStock

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ ΧΑΡΗ ΣΕ ΜΙΑ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ

Η απουσία της αίσθησης του πόνου οφείλεται σε μια γονιδιακή μετάλλαξη. Αυτό ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες παρατηρώντας το γενετικό υλικό μιας γυναίκας που δεν πονάει ποτέ! Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου.

Αν έχετε βαρεθεί να πονάτε και να ακούτε από τους άλλους ότι είστε υπερβολικοί, υπάρχει ιατρική εξήγηση που θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα: Σαφώς και δεν αισθάνονται όλοι τον πόνο με τον ίδιο τρόπο.

Η περίπτωση μάλιστα μιας 66χρονης γυναίκας από τη Σκωτία, η οποία δεν αισθάνεται καθόλου πόνο, είναι μία ακόμη τρανταχτή απόδειξη. Είναι όμως και ένα case study που μπορεί να συμβάλλει στην εύρεση θεραπειών κατά του χρόνιου πόνου, ο οποίος, όχι μόνο βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά είναι και η αιτία που αρκετοί εθίζονται στα οποιοειδή φάρμακα.

Η γυναίκα που δεν νιώθει πόνο

Η Τζο Κάμερον από τη Σκωτία τράβηξε επάνω της την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, όταν ζήτησε να μην της χορηγηθεί αναισθησία, διότι –όπως ισχυρίστηκε– δεν είχε πονέσει ποτέ στη ζωή της. Αν και οι γιατροί δεν την πίστεψαν και της έκαναν αναισθησία, έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι δεν πήρε κανένα αναλγητικό φάρμακο μετά το χειρουργείο. Η Κάμερον ανάρρωσε ταχύτατα και τους ενημέρωσε πως ό,τι κι αν είχε βιώσει, από τοκετό μέχρι σπασμένα πλευρά κι από βαθιά κοψίματα μέχρι εγκαύματα, δεν είχε πονέσει ποτέ.

Χωρίς πόνο
Unsplash Kashayar Kouchpeydeh

Το φαινόμενο Κάμερον οδήγησε τους ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο να ερευνήσουν το γενετικό υλικό της γυναίκας. Διαπίστωσαν ότι η Κάμερον έχει δύο εξαιρετικά σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις που την καθιστούν αναίσθητη στον πόνο. Οι μεταλλάξεις φαίνεται επίσης να παίζουν ρόλο στην ικανότητα του σώματός της να ανακάμπτει από τραυματισμούς «γρήγορα, με μικρή ή καθόλου υπολειμματική ουλή» και θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης που σημείωσε σε σχετικά ερωτηματολόγια.

Ποιο είναι το γονίδιο που ευθύνεται;

Η Τζο Κάμερον έχει μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο το οποίο κωδικοποιεί το ένζυμο FAAH-OUT. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ένζυμο αυτό σχετίζεται με την ευαισθησία στα άλγη. H γυναίκα παρουσιάζει επίσης μια «μικροδιαγραφή» στο γονίδιο FAAH, ένα γονίδιο που όταν απουσιάζει στα ποντίκια, παρουσιάζουν μειωμένη αίσθηση πόνου, γρήγορη επούλωση πληγών, βελτιωμένη μνήμη, απουσία φόβου και μειωμένο άγχος.

Νέες θεραπείες για τον χρόνιο πόνο

Οι επιστήμονες είχαν μελετήσει εδώ και πολύ καιρό ανθρώπους που δεν πονάνε, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε η μετάλλαξη. Το θετικό λοιπόν που προκύπτει είναι ότι αυτή η επιστημονική ανακάλυψη θα μπορέσει να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες θεραπείες κατά του χρόνιου πόνου. Θα μπορέσει επίσης να συμβάλλει σε μεταγενέστερες έρευνες για τη σχέση της αίσθησης του πόνου σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο.

Είναι χρήσιμο να πονάμε;

Όσον αφορά βέβαια την αίσθηση του πόνου και το αν είναι καλύτερα να μην πονάμε καθόλου, οι γνώμες διίστανται. Πολλοί θα πουν ότι είναι προτιμότερο να μην έχεις αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση. Άλλοι θα σημειώσουν ότι ο πόνος δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, εφόσον σε προφυλλάσσει από κινδύνους και σε προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό σου.

Αν δηλαδή η Κάμερον αντιλήφθηκε κάποτε ότι κάηκε από τη μυρωδιά της σάρκας της, σκεφτείτε πόσο πιο σημαντικό είναι να εντοπίσει εγκαίρως μια σοβαρή ασθένεια και να μπορέσει να προλάβει την εξέλιξή της.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.