EPFL / Jamani Caillet

ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΟ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ ΧΑΡΗ ΣΤΗ… ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ

Μια νέα μέθοδος για περπάτημα σε ασθενείς που έχουν μείνει παράλυτοι από τραυματισμό δίνει ελπίδες για την αποκατάσταση της βάδισης, αλλά και της παράλυσης λόγω νευρολογικών προβλημάτων. Πρώτος περπάτησε ένας 40χρονος Ολλανδός, που ήταν σε αμαξίδιο για περισσότερο από 10 χρόνια.

Ένας σοβαρός τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης μπορεί να διακόψει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και της περιοχής που παράγει τη βάδιση, οδηγώντας σε παράλυση. Αυτό συνέβη στον 40χρονο Gert-Jan Oskam από την Ολλανδία, μετά από ατύχημα που είχε με μοτοσικλέτα στην Κίνα πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Όντας καθηλωμένος για τόσο καιρό, το μυϊκό σύστημα του Oskam σε πόδια, χέρια και κορμό είχε χάσει τη δύναμή του. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου: «Η επιθυμία μου ήταν να περπατήσω ξανά και πίστευα ότι ήταν δυνατό. Δοκίμασα πολλά πράγματα στο παρελθόν και τώρα πρέπει να μάθω πώς να περπατάω ξανά φυσιολογικά».

Μια συσκευή που λειτουργεί σαν γέφυρα επικοινωνίας

Ο λόγος που ο κύριος Oskam μπορεί να περπατά ξανά είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος που ανέπτυξε ομάδα νευροεπιστημόνων. Ο Dr Grégoire Courtine και οι συνεργάτες του από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη έφτιαξαν και εμφύτευσαν μια ψηφιακή γέφυρα μεταξύ εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης που δημιουργεί άμεση νευρολογική σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά των εντολών για την κίνηση των άκρων.

Τεχνολογία περπάτημα
Ο Gert-Jan Oskam μαθαίνει ξανά να περπατάει χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία. EPFL / Gilles Weber

Συγκεκριμένα, τοποθέτησαν εμφυτεύματα στον εγκέφαλο τα οποία παρακολουθούν τις προθέσεις για κίνηση. Τα δεδομένα τους μεταφέρονται ασύρματα σε μια εξωτερική μονάδα επεξεργασίας δεδομένων που φοράει ο ασθενής. Στην εξωτερική μονάδα, οι προθέσεις μεταφράζονται σε εντολές και αυτές με τη σειρά τους αποστέλλονται σε ένα άλλο εμφύτευμα που είναι συνδεδεμένο με τους μυς.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου

Η μέθοδος παρουσιάστηκε με όλες τις λεπτομέρειες πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ψηφιακή γέφυρα μεταξύ εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης προμηνύει μια νέα εποχή στη θεραπεία των κινητικών προβλημάτων που οφείλονται σε νευρολογικές διαταραχές, όπως η τετραπληγία και η αποκατάσταση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τόσο πρωτοποριακό. Προηγούμενες προσπάθειες είχαν γίνει με στοχευμένους ηλεκτρικούς παλμούς που μπορούσαν να διεγείρουν περιοχές του ποδιού απαραίτητες για το περπάτημα.

Αλλά αυτή η νέα μέθοδος επιτρέπει ομαλότερες κινήσεις και καλύτερη προσαρμογή σε ανώμαλο έδαφος, επειδή επανασυνδέει δύο περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος των οποίων η επικοινωνία είχε διακοπεί, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ο Oskam είχε χρησιμοποιήσει τέτοιες συσκευές διέγερσης στο παρελθόν, αλλά έπρεπε να κάνει μια κίνηση για να ενεργοποιήσει τη διέγερση.

Ελπίδες για αποκατάσταση πολλών προβλημάτων

Τώρα, μπορεί απλά να κάνει ό,τι θέλει και όταν αποφασίσει να κάνει ένα βήμα, η διέγερση ξεκινάει αυτόματα. Είναι σα να διαβάζει τη σκέψη του. Όπως είπε ο ίδιος, μπορεί να περπατήσει τουλάχιστον 100 μέτρα και να σταθεί χωρίς να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για λίγα λεπτά.

Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτή η διέγερση είναι διαφορετική, επειδή ο ασθενής έχει τον πλήρη έλεγχό της, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσει, να περπατήσει, ακόμη και να ανέβει σκάλες. Το ελεύθερο περπάτημα, με τη βοήθεια αυτής της ψηφιακής γέφυρας, τον έκανε να ανακτήσει αρκετή δύναμη για να κάνει κάποια βήματα ακόμα και όταν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη.

Ο Oskam ήταν ο πρώτος συμμετέχων στη δοκιμή, αλλά οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για τις μελλοντικές της δυνατότητες. Αν η εφαρμογή επεκταθεί, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει ανθρώπους με παράλυση χεριών ή εκείνους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Σημαντικός στόχος είναι να μειωθεί το μέγεθος της εξωτερικής μονάδας για να μεταφέρεται πιο εύκολα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.