iStock

ΜΙΑ ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

Μια νέα θεραπευτική προσέγγιση αντιμετωπίζει τον χρόνιο πόνο στη μέση ως μια διαταραχή του νευρικού συστήματος, η οποία προκαλεί δυσλειτουργία στην επικοινωνία σώματος και εγκεφάλου και δημιουργεί ένα υπερευαίσθητο σύστημα πόνου. Η λύση που προτείνει είναι η αισθητηριοκινητική επανεκπαίδευση.

Εδώ και πολύ καιρό προσπαθώ να μάθω να ζω με τον χρόνιο πόνο στη μέση. Δεν είναι όμως εύκολο. Σε μία από τις πρόσφατες εξάρσεις που είχα, ψάχνοντας να μάθω περισσότερα και γνωρίζοντας κι άλλους θεραπευτές, γυμναστές, χειροπράκτες και λοιπούς ειδικούς, κάποιος μου είπε: «Είναι περίεργος ο πόνος που μου περιγράφεις. Μπορεί να προκλήθηκε από την προσπάθειά σου να στέκεσαι σωστά».

Τον κοίταξα λοξά και ήμουν σχεδόν έτοιμη να του απαντήσω ότι δεν ξέρει τι λέει, αλλά με συγκράτησε μια ελάχιστη επίγνωση ότι μπορεί και να υπήρχε μια δόση αλήθειας στα λεγόμενά του. Τον τελευταίο καιρό προσπαθούσα να μένω άκαμπτη στη σωστή θέση γραφείου που μου είχε υποδείξει ο φυσίατρος. Είχα παρατηρήσει ότι η παραμικρή παρέκκλιση από αυτή, έκανε δυνατότερο τον πόνο την επόμενη μέρα.

Πόνος και ακινησία: ένας φαύλος κύκλος

Έψαξα κι άλλες πληροφορίες, θυμήθηκα τις μέρες που είχα περάσει ακίνητη στο κρεβάτι και συνειδητοποίησα ότι ήμουν σε έναν φαύλο κύκλο πόνου-ακινησίας. Βρήκα ότι η μέση χρειάζεται πολλή κίνηση και όχι ακινησία, έντονο και όχι αργό περπάτημα, σωστή στάση, αλλά και πολλές διατάσεις, και εντόπισα ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης για να κάνω καθημερινά. Τότε, κι ενώ ο πόνος είχε αρχίσει να υποχωρεί, κατάλαβα τι ήθελε να πει ο γυμναστής. Πως προστατεύοντας τη μέση μου σε μια αυστηρά «σωστή» θέση, ουσιαστικά την ακινητοποιούσα για μία ακόμη φορά.

Πόνος στη μέση
Unsplash Chris Yang

Σε αυτή τη διαπίστωση βασίζεται κατά κάποιον τρόπο η νέα μέθοδος αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου στη μέση που βρέθηκε από μια ομάδα ερευνητών του University of New South Wales, η οποία βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Η θεραπεία βασίζεται στην έρευνα που έδειξε ότι το νευρικό σύστημα των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιο πόνο στη μέση συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν πρόσφατα στο ίδιο σημείο.

Πώς σχετίζεται ο εγκέφαλος με τον χρόνιο πόνο στη μέση;

«Τα άτομα με πόνο στη μέση συχνά λένε ότι η μέση τους είναι ευάλωτη και χρειάζεται προστασία. Αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο φιλτράρουμε και ερμηνεύουμε τις αισθητηριακές πληροφορίες από τη μέση μας και τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε. Με την πάροδο του χρόνου, η πλάτη χάνει τη μυϊκή της δύναμη και την ευλιγισία της. Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν μέση και εγκέφαλος διαταράσσεται με τρόπους που φαίνεται να ενισχύουν την ιδέα ότι η μέση είναι ευάλωτη και χρειάζεται προστασία. Η θεραπεία που επινοήσαμε στοχεύει να σπάσει αυτόν τον κύκλο», είπε ο καθηγητής James McAuley από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου.

Η νέα μέθοδος αμφισβητεί τις παραδοσιακές θεραπείες για τον χρόνιο πόνο στη μέση, όπως μυοχαλαρωτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, χειροπρακτική, ενέσεις και χειρουργικές επεμβάσεις, και αντιμετωπίζει τον συγκεκριμένο πόνο ως πρόβλημα του νευρικού συστήματος που μπορεί να τροποποιηθεί, και όχι ως πρόβλημα των δίσκων, της σπονδυλικής στήλης ή των μυών.

Πόνος στη μέση
Unsplash Julien Tromeur

Η θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει αισθητηριοκινητική επανεκπαίδευση, στοχεύει στη διόρθωση της δυσλειτουργίας που εμπλέκεται στον χρόνιο πόνο στη μέση και είναι μια διαταραχή στο νευρικό σύστημα. Η διαταραχή οδηγεί σε δύο προβλήματα:

  • ένα υπερευαίσθητο σύστημα πόνου,
  • μια ασαφή επικοινωνία μεταξύ μέσης και εγκεφάλου.

Πώς δουλεύει η νέα θεραπεία

Η θεραπεία στοχεύει στην επίτευξη 3 στόχων:

  1. Να συνειδητοποιήσει ο ασθενής αυτή την τελευταία επιστημονική διαπίστωση σχετικά με το τι προκαλεί χρόνιο πόνο στη μέση του.
  2. Να εξομαλύνει τον τρόπο με τον οποίο μέση και εγκέφαλος επικοινωνούν.
  3. Να επανεκπαιδεύσει σταδιακά σώμα και εγκέφαλο σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον προστασίας που θα επιτρέψει την επανέναρξη συνηθισμένων δραστηριοτήτων.

Για να υλοποιηθεί μια τέτοια θεραπεία χρειάζονται ειδικά εκπαιδευμένοι φυσιοθεραπευτές, φυσίατροι, γυμναστές και άλλοι κλινικοί γιατροί, όπως ορθοπεδικοί και νευρολόγοι. Ο καθηγητής McAuley ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί τους επόμενους 6 έως 9 μήνες, οπότε οι ασθενείς στην Αυστραλία με χρόνιο πόνο στη μέση θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αναπαραγωγή αυτών των αποτελεσμάτων και τη δοκιμή της θεραπείας σε διαφορετικά περιβάλλοντα και πληθυσμούς, καθώς και σε άλλες καταστάσεις χρόνιου πόνου που παρουσιάζουν παρόμοια διαταραχή στο νευρικό σύστημα.

Πόνος στη μέση
iStock

Είναι πράγματι αποτελεσματική;

Είναι θετικό πως από την κλινική μελέτη παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στην ένταση του πόνου αλλά και στην αναπηρία. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τόσο η μέση τους όσο και η ποιότητα ζωής τους είχαν βελτιωθεί, ενώ οι μισοί επανήλθαν πλήρως. Κι επειδή όποιος πάσχει από χρόνιο πόνο στη μέση ξέρει ότι τα οφέλη της όποιας θεραπείας δεν διατηρούνται μακροπρόθεσμα, να σημειώσουμε ότι οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής 1 χρόνο αργότερα!

Καθώς ο χρόνιος πόνος στη μέση θεωρείται τα τελευταία 30 χρόνια ο Νο 1 πόνος που οδηγεί σε αδυναμία κίνησης, μια ξεκάθαρη απόρροια της σύγχρονης καθιστικής ζωής, ευχόμαστε γρήγορα να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.