Invision/AP Matt Sayles

NEIL DIAMOND: «ΟΤΑΝ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑ ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ, ΗΡΕΜΗΣΑ»

O Neil Diamond παλεύει με τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά μόλις πρόσφατα το αποδέχτηκε, όπως παραδέχτηκε δημοσίως. Η ζωή με μια ανίατη νευροεκφυλιστική νόσο δεν είναι εύκολη ούτε για έναν λαμπερό αστέρα, αλλά η αποδοχή και το «μεράκι» μπορεί να περιέχουν λίγη... θεραπεία.

Πόσο εύκολα μπορεί να αποδεχτεί ένας άνθρωπος τη διάγνωση μιας ανίατης νόσου, όπως το Πάρκινσον; Η πρόσφατη συνέντευξη του Αμερικανού τραγουδοποιού Neil Diamond στο CBS Sunday Morning και τον δημοσιογράφο Άντονι Μέισον απαντάει μονολεκτικά στην ερώτηση: Δύσκολα. Ο Diamond, που διαγνώστηκε με τη νόσο του Πάρκινσον το 2018, δήλωσε πως χρειάστηκε περίπου 2 χρόνια για να το πάρει απόφαση.

«Όταν μου είπε ο γιατρός τι είχα, απλώς δεν ήμουν έτοιμος να το δεχτώ», είπε. «Του είπα: Θα τα ξαναπούμε όταν θες να με δεις, αλλά τώρα έχω δουλειά να κάνω, τα λέμε». Ο Diamond παραδέχτηκε ότι η αποδοχή ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία και εξακολουθεί να είναι. «Εντάξει, αυτό μου έδωσε ο Θεός και πρέπει να κάνω ό,τι μπορώ, ζώντας μαζί του. Και προσπαθώ. Δεν υπάρχει θεραπεία και δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτήν την ασθένεια. Δεν μπορείς να πεις εντάξει, έτυχε και να επιστρέψεις στη ζωή. Δεν πάει έτσι. Μπορώ όμως να αποδεχτώ αυτό που συμβαίνει και τους περιορισμούς που μου επιβάλλει, και να συνεχίσω να απολαμβανω κάποιες όμορφες μέρες».

Πάρκινσον: Από την άρνηση στην αποδοχή

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στον ηθοποιό Michael J. Fox, ο οποίος διαγνώστηκε με την ίδια νόσο σε ηλικία μόλις 29 ετών, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, αφού πλήττει κυρίως άτομα άνω των 65 ετών. Ο Fox, που τον Ιούνιο θα κλείσει τα 62 και έχει ιδρύσει ένα ίδρυμα για την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας σχετικά με το Πάρκινσον, έχει δηλώσει κι αυτός ότι τα πρώτα 7 χρόνια βρισκόταν σε κατάσταση άρνησης.

Neil Diamond Πάρκινσον
Invision/AP Chris Pizzello

Αξίζει όμως να σταθούμε στο πώς τελικά η αποδοχή επιφέρει ψυχική ηρεμία. «Νομίζω ότι στην πραγματικότητα η τελική αποδοχή εκ μέρους μου συνέβη μόλις τις τελευταίες εβδομάδες. Ξαφνικά στη ζωή μου επήλθε μια ηρεμία και τα πράγματα έγιναν πολύ πιο ήρεμα. Και μου αρέσει αυτό. Μου αρέσει περισσότερο ο εαυτός μου. Είμαι καλύτερος με τους ανθρώπους και καλύτερος με τον εαυτό μου. Η ζωή συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και αφότου εγώ φύγω», είπε συγκινημένος o Neil Diamond.

Neil Diamond: Μια ακόμη δημόσια εμφάνιση

Η διάγνωση για τον Diamond έγινε το 2018, όταν βρισκόταν στα μισά της παγκόσμιας περιοδείας του για τα 50 χρόνια καριέρας. Είχε ολοκληρώσει ήδη τις εμφανίσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και απέμενε η Αυστραλία, όταν ανακοίνωσε ότι σταματάει τα live. Ακολούθησε μια περίοδος «σιωπής», αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ το μιούζικαλ A Beautiful Noise, που είναι βασισμένο στη ζωή και το έργο του.

«Η παράσταση είναι μέρος της ψυχοθεραπείας μου και είναι επώδυνο αυτό. Δεν μου άρεσε να βλέπω τον εαυτό μου σε πολλές από τις σκηνές. Αν και ένιωθα κολακευμένος, ντρεπόμουν και φοβόμουν ταυτόχρονα» ανέφερε στην ίδια συνέντευξη. Στην πρεμιέρα του μιούζικαλ όμως ο Neil Diamond ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε τη μεγάλη επιτυχία του Sweet Caroline. Ήταν μια από τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του μετά τη διάγνωση.

Τα συμπτώματα του Πάρκινσον

Το Πάρκινσον επηρεάζει την κινητικότητα και οδηγεί σε ένα αργό και αδέξιο βάδισμα, άκαμπτα άκρα, τρόμο, σύρσιμο των ποδιών και απώλεια της ισορροπίας. Οι ασθενείς μπορεί να χάσουν την εκφραστικότητα του προσώπου και την ικανότητα της ομιλίας, ενώ στο περίπου 50% παρουσιάζονται και ψυχιατρικές εκδηλώσεις, όπως άγχος και κατάθλιψη. Η νόσος αφορά το 1% του γενικού πληθυσμού αλλά, όταν πρόκειται για ηλικίες άνω των 60, το ποσοστό ανέρχεται σε 3%.

Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, με τα περισσότερα περιστατικά να εμφανίζονται σποραδικά. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι οφείλεται σε εκφύλιση των νευρικών κυττάρων μιας περιοχής του εγκεφάλου που λέγεται μέλαινα ουσία, η οποία περιέχει νευρικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, ουσία που ελέγχει τον συντονισμό των κινήσεων. Για να εκδηλωθεί κλινικά το Πάρκινσον απαιτείται να καταστραφεί το 80% των κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη.

Θεραπεία και διαχείριση

Η θεραπεία είναι κατά βάση φαρμακευτική και περιλαμβάνει τους λεγόμενους αγωνιστές της ντοπαμίνης που μιμούνται τη δράση της ορμόνης, μειώνοντας τη δυσκολία στην κίνηση και τα φαινόμενα σπαστικότητας. Από Πάρκινσον πάσχει και ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Harrison Ford στην τηλεοπτική σειρά Shrinking.

Neil Diamond Parkinson
Invision/AP Brad Barket

Μερικές φορές βέβαια, μια άλλου είδους «θεραπεία» μπορεί να βρίσκεται σε αυτό που αγαπάει ο καθένας να κάνει. «Μπορώ ακόμη να τραγουδήσω. Το κάνω εδώ και 50 χρόνια και το απολαμβάνω. Όταν τραγουδάω όλα τα συστήματα του μυαλού μου και του σώματός μου συνεργάζονται θαυμάσια» ανέφερε ο Neil Diamond και με αυτό αξίζει να κλείσει το story για μια τέτοια περιπέτεια υγείας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.