iStock

Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΓΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Φαίνεται ότι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε όσα ξέραμε μέχρι στιγμής για τα τρόφιμα και την COVID-19. Σύμφωνα με νέα μελέτη, ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει σε προϊόντα κρέατος στο ψυγείο και την κατάψυξη για περισσότερες από 30 ημέρες.

Οι τρόποι μετάδοσης της κορονοϊού έχουν απασχολήσει πολύ τους επιστήμονες τα τελευταία δύο χρόνια. Καθώς όλο και περισσότερα δεδομένα γίνονται γνωστά, μαθαίνουμε κι εμείς να προφυλασσόμαστε καλύτερα. Στο ερώτημα αν ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των τροφίμων, η απάντηση που μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ήταν αρνητική.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί στοιχεία για τη μετάδοση της COVID-19 μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με την COVID-19.

Ωστόσο, νέα έρευνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες διαπιστώνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει μέσα σε διάφορα προϊόντα κρέατος που διατηρούμε στα ψυγεία ή τους καταψύκτες μας για περισσότερες από 30 ημέρες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Applied and Environmental Microbiology.

Πώς η νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα για την COVID-19 και την κατανάλωση τροφίμων

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι ξεκίνησε να εξετάζει το ζήτημα έπειτα από αναφορές για κρούσματα COVID-19 σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας που δεν είχαν προηγούμενες καταγραφές μετάδοσης στην κοινότητα. Όπως αναφέρει η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Emily Bailey, η ανίχνευση της COVID σε αυτές τις κοινότητες υπέδειξε ότι τα συσκευασμένα προϊόντα κρέατος, που παράγονται σε περιοχές όπου κυκλοφορούσε ο SARS-CoV-2, θα μπορούσαν να είναι η πηγή του ιού.

κρέας
iStock

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν προϊόντα κοτόπουλου, μοσχαριού, χοιρινού αλλά και σολομού, αποθηκεύοντάς τα σε ψυγεία στους 4°C και σε καταψύκτες στους -20°C. Εξέθεσαν το κρέας σε υποκατάστατους ιούς, οι οποίοι έχουν παρόμοιες πρωτεΐνες αιχμής (spike proteins) με τον ιό SARS-CoV-2, αλλά είναι λιγότερο επιβλαβείς για τους ανθρώπους. Πρόκειται για έναν ιό RNA με λιπιδικό περίβλημα και για δύο ζωικούς κορονοϊούς (τον ιό της ηπατίτιδας του ποντικού και τον ιό της μεταδοτικής γαστρεντερίτιδας). Και οι τρεις αποτελούν κοινά υποκατάστατα του SARS-CoV-2 σε επιστημονικά πειράματα.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι τα ιικά φορτία που επιβιώνουν στην κατάψυξη ποικίλλουν ανάλογα με το τρόφιμο.

Τα συμπεράσματα της έρευνας μας κάνουν να αναρωτιόμαστε εάν τελικά θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή σχετικά με τις μολύνσεις μέσω των τροφίμων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ερευνητική ομάδα, «απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την πρόληψη της μόλυνσης των τροφίμων και των επιφανειών επεξεργασίας τροφίμων, των χεριών των εργαζομένων και των εργαλείων επεξεργασίας τροφίμων, όπως τα μαχαίρια. Επιπλέον, πρέπει να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ή η ανεπαρκής απολύμανση αυτών των τροφίμων πριν από τη συσκευασία».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.