Freepik

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΣΟΥ

Η περιφέρεια της μέσης αποτελεί έναν απλό, αλλά σημαντικό δείκτη κατανομής του σπλαχνικού λίπους, του λίπους που συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας. Μην ξεχνάς, λοιπόν, να την μετράς.

Η παχυσαρκία είναι πλέον μια παγκόσμια επιδημία που κάνει αισθητή την παρουσία της στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Παγκοσμίως, τα ποσοστά της έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1975. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπου το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από τη λιποσαρκία (το να είσαι λιποβαρής).

«Η παχυσαρκία συμβάλλει άμεσα στην εμφάνιση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η δυσλιπιδαιμία, ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και οι διαταραχές ύπνου. Οδηγεί, επίσης, στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου», αναφέρει δημοσίευση στο περιοδικό Circulation.

Νεότερα δεδομένα υπογραμμίζουν, μάλιστα, τον ρόλο που παίζει η κοιλιακή παχυσαρκία (προσδιορίζεται από την περιφέρεια της μέσης) ως δείκτης κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, ο οποίος μάλιστα είναι ανεξάρτητος από τον δείκτη μάζας σώματος.

Γιατί να μετράς την περιφέρεια της μέσης σου

Η περιφέρεια της μέσης μπορεί να σου αποκαλύψει αν διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η μέτρησή της, επομένως, αποτελεί έναν απλό, αλλά σημαντικό ανεξάρτητο δείκτη κατανομής του σπλαχνικού λίπους, το οποίο αποθηκεύεται στην κοιλιακή περιοχή, γύρω από εσωτερικά όργανα, όπως το συκώτι, το πάγκρεας και το έντερο. Αυτός ο τύπος λίπους συνδέεται με δυσλιπιδαιμία, υψηλή αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσο και διαβήτη.

περίμετρος μέσης
pexels Karolina Grabowska

Πώς να τη μετρήσεις

Η μέση βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ της κορυφής του οστού του ισχίου και του κάτω μέρους του θώρακα. Για να τη μετρήσεις, το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια μεζούρα και να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

  • Βγάλε τυχόν ρούχα που μπορεί να επηρεάσουν τις μετρήσεις.
  • Πάρε μια εισπνοή και εξέπνευσε κανονικά.
  • Τύλιξε τη μεζούρα γύρω από τη μέση, ώστε να είναι παράλληλη με το έδαφος. Όμως, μην τη σφίξεις και μην την αφήσεις χαλαρή.
  • Σημείωσε το νούμερο.

Ο πλέον αρμόδιος για την αξιολόγηση του νούμερου αυτού είναι ο γιατρός σου, καθώς ατομικά χαρακτηριστικά μπορούν να επηρεάσουν τις ιδανικές μετρήσεις. Για παράδειγμα, αν είσαι πολύ ψηλός ή κοντός μπορεί να έχεις διαφορετική ιδανική περίμετρο μέσης.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι άνδρες με περιφέρεια μέσης κάτω από 94 εκ. ανήκουν στην κατηγορία «χαμηλού κινδύνου», ενώ οι άνδρες με περιφέρεια μέσης 94–102 εκ. στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου». Αν έχεις περίμετρο μέσης πάνω από 102 εκ., τότε ανήκεις στην κατηγορία «πολύ υψηλού» κινδύνου. Τα αντίστοιχα νούμερα για τις γυναίκες, είναι κάτω από 80 εκ., 80-88 εκ. και πάνω από 88 εκ.

περίμετρος μέσης
Freepik

Πώς να μειώσεις την περιφέρεια της μέσης σου

Αν και δεν μπορείς να «χάσεις» λίπος στοχευμένα από κάποια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σου, το λίπος που αποθηκεύεται γύρω από τη μέση σου και η κατανομή του βάρους σου μπορούν να επηρεαστούν από τις διατροφικές σου συνήθειες και τα επίπεδα της φυσικής σου δραστηριότητας. Επομένως:

  • Φρόντισε να ασκείσαι τουλάχιστον 30 λεπτά, πέντε ημέρες την εβδομάδα.
  • Ανέβαζε κατά διαστήματα την ένταση των προπονήσεών σου.
  • Ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή και περιόρισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Πίνε άφθονο νερό και περιόρισε τα αναψυκτικά, τα ζαχαρούχα ποτά και το αλκοόλ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.