iStock

ΟΙ ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ

Ένα νέο όφελος των πολυβιταμινών φέρνει στο φως μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων Κολούμπια και Χάρβαντ. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την κατανάλωσή τους.

Προβιοτικά, πρεβιοτικά, πεπτικά ένζυμα, βιταμίνη D και άλλες γνωστές και άγνωστες λέξεις, όλες κάτω από την ίδια κατηγορία: συμπληρώματα διατροφής. Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί αν χρειαζόμαστε όλοι συμπληρώματα διατροφής, και αν ναι, ποια είναι αυτά και πότε πρέπει να τα παίρνουμε;

Οι πολυβιταμίνες ανήκουν στα σκευάσματα που λαμβάνονται ως συμπληρώματα διατροφής και περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), περίπου το ένα τρίτο όλων των ενηλίκων και το ένα τέταρτο των εφήβων στις ΗΠΑ λαμβάνουν πολυβιταμίνες. Ωστόσο, μόνο ένα μέρος από αυτούς έχει λάβει σύσταση από επαγγελματία υγείας να το κάνει.

Έρευνα: ένα επιπλέον όφελος των πολυβιταμινών

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Κολούμπια και Χάρβαρντ αποκάλυψαν ένα ακόμη όφελος των πολυβιταμινών. Ειδικότερα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition παρουσιάζει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι πολυβιταμίνες μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή της γνωστικής παρακμής.

πολυβιταμίνες
Freepik

Χρησιμοποιώντας τη μνήμη ως δείκτη υγείας, η έρευνα εξέτασε πάνω από 3.500 ενήλικες άνω των 60 ετών ως προς την ικανότητά τους να ανακαλούν λέξεις. Οι συμμετέχοντες αρχικά έμαθαν 20 λέξεις, πληκτρολογώντας ό,τι μπορούσαν να θυμηθούν αφού είδαν όλο το υλικό. Όταν επανεξετάστηκαν ένα χρόνο αργότερα, εκείνοι που έπαιρναν την πολυβιταμίνη κάθε μέρα τον τελευταίο χρόνο θυμούνταν κατά μέσο όρο μία λέξη περισσότερο από εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Kαι οι δύο ομάδες είχαν οριστεί τυχαία.

Παρόλο που μία λέξη μπορεί να μην φαίνεται σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες, οι ερευνητές ερμήνευσαν αυτά τα ευρήματα με τρόπο που έδειξε ότι η ομάδα των πολυβιταμινών είχε μια λειτουργία μνήμης που ήταν περίπου 3,1 χρόνια νεότερη από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Ένας ειδικός σχολιάζει τη μελέτη

Ο Thomas Wisniewski, διευθυντής του Κέντρου Γνωστικής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Langone Health της Νέας Υόρκης, δεν συμμετείχε στη μελέτη αλλά σχολίασε τα συμπεράσματά της στο διαδικτυακό περιοδικό Inverse. Ο ειδικός αναγνώρισε μεν ότι η καταπολέμηση της νοητικής παρακμής με συμπληρώματα βιταμινών ευθυγραμμίζεται με τις ιατρικές πρακτικές, φάνηκε ωστόσο να έχει μερικές ενστάσεις.

γιατρός
Pexels Karolina Grabowska

Τα λεγόμενά του υποδηλώνουν ότι η αποτροπή της γνωστικής παρακμής σε ανθρώπους που έπαιρναν πολυβιταμίνες μπορεί να μην οφειλόταν αποκλειστικά σε αυτά τα συμπληρώματα, καθώς οι άνθρωποι που παίρνουν βιταμίνες τείνουν να είναι ούτως ή άλλως πιο συνειδητοποιημένοι ως προς την υγεία τους. Οπότε η βελτιωμένη γνωστική τους λειτουργία μπορεί να ήταν αποτέλεσμα άλλων προσπαθειών τους και όχι της ίδιας της πολυβιταμίνης.

«Λαμβάνοντας τα συμπληρώματα υγείας, μπορεί να είναι πιο σωματικά [και] γνωστικά ενεργοί», πρόσθεσε. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που παίρνουν (εθελοντικά) συμπληρώματα για την υγεία τους πιθανότατα φροντίζουν για την ευημερία τους και με άλλους τρόπους, όπως η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση.

Ποιος δεν πρέπει να λαμβάνει πολυβιταμίνες

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του το National Geographic κρούει των κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατανάλωση πολυβιταμινών και τονίζει ότι «δεν πρέπει όλοι να λαμβάνουν πολυβιταμίνες».

Ιδιαίτερα στα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιπηκτικά, αντιβιοτικά ή διουρητικά φάρμακα, ή σε εκείνα με συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας, η λήψη πολυβιταμινών μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια ή ανισορροπία θρεπτικών συστατικών ή άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Παράλληλα αρκετοί ειδικοί τονίζουν ότι μπορεί οι πολυβιταμίνες να είναι δελεαστικές, ωστόσο ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνουμε θρεπτικά συστατικά είναι μέσω της κατανάλωσης τροφίμων και όχι μέσω συμπληρωμάτων. Και το σίγουρο είναι ότι όπως και άλλα συμπληρώματα διατροφής, έτσι και τις πολυβιταμίνες δεν πρέπει να τις λαμβάνει κανείς μόνος του, χωρίς προηγουμένως να έχει συμβουλευτεί τον γιατρό του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.