iStock

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ: ΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ

Ένας από τους βασικούς προβληματισμούς των γυναικών το καλοκαίρι είναι αν θα μπορέσουν να απολαύσουν τη θάλασσα τις «δύσκολες» μέρες του μήνα. Με τη βοήθεια ενός ειδικού, απαντάμε στις πιο συχνές απορίες που μπορεί να έχει μια γυναίκα σχετικά με την έμμηνο ρύση και το μπάνιο στη θάλασσα.

Επιτρέπεται να κολυμπήσω όταν έχω περίοδο; Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης; Θα επηρεάσει το κρύο νερό τον κύκλο μου; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που σκέφτονται οι περισσότερες γυναίκες όταν πλησιάζει το καλοκαίρι.

Σίγουρα καμία γυναίκα δεν επιθυμεί να είναι αδιάθετη στις καλοκαιρινές της διακοπές. Γι’ αυτό και αναζητά λύσεις, όπως το κολύμπι με χρήση ταμπόν ή η διακοπή της περιόδου με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής. Είναι όμως αυτές οι μέθοδοι ασφαλείς;

Ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων-Εφήβων και Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, απαντάει σε εννέα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

– Ας ξεκινήσουμε από την πιο συχνή απορία: Επιτρέπεται το κολύμπι στη θάλασσα τις μέρες της περιόδου;

Το καλοκαίρι συνδέεται στο μυαλό μας συνήθως με τη θάλασσα και το κολύμπι. Όμως πράγματι, πολλές γυναίκες προβληματίζονται για το αν μπορούν να χαρούν τη θάλασσα κατά τις ημέρες της περιόδου τους. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Με τις κατάλληλες συνθήκες και τις συμβουλές του γυναικολόγου, θάλασσα και περίοδος μπορούν να συνυπάρξουν.

περίοδος και θάλασσα
iStock

– Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι όχι μόνο επιτρέπεται να κολυμπήσεις, αλλά αυτό έχει και οφέλη στη δυσμηνόρροια και την μασταλγία. Υπάρχουν στοιχεία που το επιβεβαιώνουν;

Η δυσμηνόρροια, δηλαδή ο πόνος της περιόδου, όσο και η μασταλγία, δηλαδή ο πόνος στους μαστούς, μπορεί να βελτιωθούν με τη σωματική άσκηση. Η γυναίκα που γυμνάζεται συστηματικά συνήθως έχει ελαφρύτερες ενοχλήσεις. Αυτό οφείλεται κυρίως σε κάποιες ουσίες που παράγονται κατά την άσκηση. Το κολύμπι δεν βοηθά με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο, αλλά είναι μια εξαιρετική σωματική άσκηση.

– Έχει σημασία σε ποια μέρα του έμμηνου κύκλου βρίσκεται κάποια γυναίκα;

Πράγματι, όσο περισσότερη ροή έχει το αίμα, όπως στις πρώτες ημέρες της περιόδου, τόσο λιγότερο θα μας άρεσε να κοπεί η περίοδος. Επίσης, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστεί και πόνος χαμηλά στην κοιλιά.

– Είναι πιθανό να διακοπεί η περίοδος λόγω του μπάνιου στη θάλασσα;

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι εάν μια γυναίκα κολυμπά σε πολύ παγωμένα νερά κατά τις ημέρες της περιόδου, αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση ή και σταμάτημα της ροής του αίματος της περιόδου, ακόμα και για λίγες ημέρες. Επιπλέον, κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί και κάποιος πόνος χαμηλά στην κοιλιά.

περίοδος
iStock

– Αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι κατά τις ημέρες της περιόδου ο τράχηλος της μήτρας, δηλαδή η «είσοδος» της, είναι πιο ανοιχτός. Αυτό σημαίνει ότι αν μπει νερό μέσα στον κόλπο μπορεί να συμπαρασύρει κάποια μικρόβια μέσα στη μήτρα. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά δυσάρεστη και μπορεί να δημιουργήσει έντονο πρόβλημα στη γυναικολογική υγεία της γυναίκας, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.

– Ποιους κανόνες υγιεινής συνιστάται να εφαρμόζει μια γυναίκα εάν αποφασίσει να μπει στη θάλασσα ενώ έχει περίοδο;

Μια λύση που μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα που θέλει να μπει στη θάλασσα τις ημέρες της περιόδου είναι το κολπικό ταμπόν. Χρειάζεται όμως σωστή και προσεκτική χρήση για να αποφύγουμε πιθανά προβλήματα. Το ταμπόν πρέπει να αλλάζεται συχνά και να μην παραμένει για πολύ μέσα στον κόλπο της γυναίκας.

θάλασσα
iStock

– Ποιους κανόνες υγιεινής θα πρέπει να ακολουθήσει μια γυναίκα μόλις βγει από τη θάλασσα;

Μετά από την τελευταία βουτιά, το ταμπόν πρέπει να αλλάζεται με κάποιο που θα είναι στεγνό. Επίσης, μόλις η γυναίκα βγάλει το μαγιό της, πρέπει να κάνει ένα καλό πλύσιμο με αντισηπτικό κατάλληλο για την ευαίσθητη περιοχή και με άφθονο καθαρό νερό, και να αντικαταστήσει το ταμπόν με σερβιέτα.

– Για ποιες ηλικίες μιλάμε; Έχει σημασία αν μια γυναίκα βρίσκεται στην εφηβική ή την ενήλικη ζωή της;

Όχι. Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται από όλες τις ηλικίες. Βέβαια, για τις γυναίκες που δεν έχουν αρχίσει τη σεξουαλική ζωή τους, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με τη χρήση ταμπόν. Καλό είναι να κάνουν μια επίσκεψη σε γυναικολόγο, ώστε να διαπιστώσουμε εάν το σχήμα του παρθενικού υμένα τους επιτρέπει την είσοδο ταμπόν. Εάν αυτό είναι εφικτό, τότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή, για να μην τραυματίσουν ή ακόμα και να προκαλέσουν ρήξη του υμένα τους.

– Η εσκεμμένη διακοπή της περιόδου με φαρμακευτική αγωγή (π.χ. αντισυλληπτικά χάπια) τις ημέρες των διακοπών είναι μια σωστή πρακτική; Επιτρέπεται να γίνεται;

Πάρα πολλές φορές οι γυναίκες ζητούν να μην έχουν περίοδο κατά τις ημέρες των διακοπών τους. Πράγματι, υπάρχουν τρόποι για να γίνει αυτό. Σε συνεννόηση με το γυναικολόγο τους και με την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει αρκετές ημέρες πριν από την αναμενομένη επόμενη περίοδο, μπορούν να τη μεταθέσουν για λίγο αργότερα, ώστε να μπορούν να απολαύσουν με μεγαλύτερη άνεση τις διακοπές τους.

Περισσότερες πληροφορίες για γυναικολογικά θέματα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Μαιευτήρα-Γυναικολόγου Παναγιώτη Χριστόπουλου

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.