iStock

ΠΟΙΑ «ΥΠΕΡΑΝΩ ΥΠΟΨΙΑΣ» ΠΟΤΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ

Τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και τις πιθανότητες θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη στην οποία συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο τρόπος ζωής μας, στον οποίο επικεντρώνεται η σοφιστικέ πλευρά της ιατρικής επιστήμης (βλ. Lifestyle Medicine), αλλά κυρίως οτιδήποτε τρώμε ή πίνουμε ενοχοποιείται ή αντίθετα δοξάζεται όσον αφορά στην πρόληψη του καρκίνου. Και καθώς ο καρκίνος παραμένει φλέγον θέμα προς διερεύνηση, παραμένει το ερώτημα: Τι τον ευνοεί και τι τον φρενάρει; Η απάντηση αναζητείται στα πιάτα και τα ποτήρια μας.

Αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2023 στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA, καταδεικνύει την πιθανή συσχέτιση της συχνής κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη με την αύξηση κινδύνου του καρκίνου του ήπατος. Στην ίδια μελέτη τα εν λόγω αναψυκτικά φαίνεται να αυξάνουν τις πιθανότητες θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο.

Ο ηπατικός καρκίνος και η γλυκιά γεύση του αναψυκτικού

Η συγκεκριμένη μελέτη παρατήρησης αποκάλυψε ότι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό με ζάχαρη ημερησίως είχαν 85% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος και 68% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν τρεις ή λιγότερες μερίδες μηνιαίως.

ποτά καρκίνος ήπατος
iStock

«Αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, η μείωση πρόσληψης αναψυκτικών με ζάχαρη θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν στρατηγική δημόσιας υγείας μειώνοντας την επίπτωση των νοσημάτων του ήπατος», ανακοίνωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Longgang Zhao, σε ιστοσελίδα εξειδικευμένη σε ιατρικά θέματα. Ο Dr. Zhao είναι επιδημιολόγος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Brigham and Women's Hospital της Βοστώνης, το οποίο συμμετείχε με ερευνητές του στη μελέτη, όπως και η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφορούσε μόνο τη ζάχαρη αλλά και τα τεχνητά γλυκαντικά. Ωστόσο, όταν εξέτασαν την κατανάλωση αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά, ο Zhao και οι συνεργάτες του δεν βρήκαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης και του κινδύνου για καρκίνο του ήπατος ή θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο. Ο Dr. Zhao, πάντως, σχολίασε: «Αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της μελέτης μας».

Τι γίνεται με τον καρκίνο του ήπατος;

Το 40% περίπου των ασθενών με καρκίνο του ήπατος δεν έχουν κάποιον από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα Β ή C, ο διαβήτης τύπου 2 ή η παχυσαρκία. Αυτός ο σημαντικός αριθμός ασθενών κεντρίζει την περιέργεια των επιστημόνων.

ποτά καρκίνος ήπατος
iStock

Ο Dr. Zhao και οι συνεργάτες του θέλησαν λοιπόν να καταδείξουν τον υπαρκτό ή ανύπαρκτο κίνδυνο από την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, προϊόντα που καταναλώνονται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού και θα μπορούσαν να αποτελέσουν πραγματικά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ζάχαρη εναντίον τεχνητών γλυκαντικών

Σύμφωνα με τον Dr. Zhao και τους συνεργάτες του, η δική τους μελέτη συμφωνεί με δύο προηγούμενες και πρόσφατες επίσης μελέτες, που είχαν βρει πιθανή συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης αναψυκτικών με ζάχαρη και κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Από την άλλη μεριά, ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα του Καρκίνου (International Agency for Research on Cancer, IARC, κομμάτι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η τεχνητή γλυκαντική ουσία, ασπαρτάμη, είναι πιθανά καρκινογόνος, αλλά ο εξειδικευμένος στον καρκίνο επιδημιολόγος Dr. Paul Pharoah, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σχολίασε ότι «οι ενδείξεις ότι η ασπαρτάμη προκαλεί πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος ή άλλο είδος καρκίνου στους ανθρώπους δεν είναι ισχυρές».

Οι συνωμοσιολόγοι βλέπουν παντού έναν πόλεμο συμφερόντων, καθώς οι ανακοινώσεις για την ασπαρτάμη «πλήγωσαν» την αγορά των χωρίς ζάχαρη αναψυκτικών, που πρέπει να σταθεί ξανά στα πόδια της. Δηλαδή, να χτυπηθεί και η ζάχαρη.

Οι αριθμοί μετράνε

98.786 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν αναψυκτικά με ζάχαρη και 64.787 που έπιναν εκείνα με τεχνητά γλυκαντικά μελετήθηκαν για έως και 20,9 χρόνια κατά μέσο όρο. Τα κύρια αποτελέσματα αφορούσαν στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και τη θνησιμότητα από χρόνια ηπατική νόσο. (Η χρόνια ηπατική νόσος ορίζεται ως μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος, ηπατική ίνωση, κίρρωση, αλκοολικές ηπατικές ασθένειες και χρόνια ηπατίτιδα).

Κατά την περίοδο της παρακολούθησης, 207 γυναίκες από την ομάδα των αναψυκτικών με ζάχαρη εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος και 148 πέθαναν από χρόνια ηπατική νόσο, ενώ 133 γυναίκες της ομάδας των αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος και 74 πέθαναν από χρόνια ηπατική νόσο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.