iStock

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ;

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο ουροδόχου κύστης δεν επιφέρουν ούτε τα γονίδια ούτε η διατροφή, μα ένας παράγοντας που δεν έχεις φανταστεί.

Πολλά ενδιαφέροντα είπαμε αναφορικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία με την πνευμονολόγο Αγγελική Φλώρου, η οποία επεσήμανε πόσο επιβαρύνει τον κίνδυνο τόσο για καρκίνο των πνευμόνων όσο και για καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτό που όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν, όμως, είναι ότι το τσιγάρο αποτελεί τον μεγαλύτερο ίσως παράγοντα κινδύνου για έναν συγκεκριμένο τύπου καρκίνου που μάλλον δεν είχες ποτέ φανταστεί: τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι συχνότερος στους άνδρες (και ο τέταρτος πιο συχνός στους άνδρες γενικά), όμως μπορεί να εμφανιστεί και στις γυναίκες. Όσο περισσότερο καπνίζει κανείς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Οι λόγοι για να το κόψεις, λοιπόν, όλο και αυξάνονται.

Γιατί οι καπνιστές κινδυνεύουν από καρκίνο της ουροδόχου κύστης;

Η σύνδεση καπνίσματος και καρκίνου ουροδόχου κύστης ακούγεται παράδοξη, ωστόσο εξηγείται. «Όταν κάποιος καπνίζει, εισπνέει εύφλεκτες καρκινογόνες ουσίες που φιλτράρονται μέσω των πνευμόνων», λέει στο VeryWellHealth o Marc Bjurlin, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής κλινικών δοκιμών στο Κέντρο Lineberger Comprehensive Cancer στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Οι πνεύμονες φιλτράρουν τον αέρα που παρέχεται στην κυκλοφορία του αίματος και μετά τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα στα ούρα. Στη συνέχεια, τα ούρα ρέουν προς την ουροδόχο κύστη όπου παραμένουν για δύο έως τέσσερις ώρες, μέχρι να ουρήσετε. Αυτές οι καρκινογόνες ουσίες θέτουν τους ασθενείς σε κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης».

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο ουροδόχου κύστης;
iStock

Αυτή η διαδικασία εξηγεί, επίσης, γιατί το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου και για καρκίνο των νεφρών. Ο Bjurlin λέει ότι και με τους δύο αυτούς καρκίνους μπορεί να υπάρξει «νοητική αποσύνδεση» όσον αφορά την κατανόηση του κινδύνου. Οι άνθρωποι, δηλαδή, δυσκολεύονται να αντιληφθούν πώς το κάπνισμα συνδέεται με ένα όργανο το σώματος που δεν σχετίζεται άμεσα με αυτό.

Εκτός από το κάπνισμα, και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Όπως λέει η Armine Smith, διευθύντρια ουρολογικής ογκολογίας στο Κέντρο Καρκίνου Kimmel στο Νοσοκομείο Sibley Memorial, «ουσίες που βρίσκονται στις βιομηχανίες αυτοκινήτων ή κλωστοϋφαντουργίας βάζουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους σε αυτές. Ωστόσο, οι καρκινογόνες ουσίες στα τσιγάρα εξακολουθούν να είναι ο πιο προσιτός και διαδεδομένος παράγοντας».

«Οι αρωματικές αμίνες που υπάρχουν στη νικοτίνη μεταβολίζονται από το σώμα», λέει η Smith. «Όταν καίγεται αυτή η νικοτίνη γίνεται πολύ χειρότερη».

Ενώ η σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι ισχυρή, η Smith λέει ότι δεν είναι ακόμη σαφές γιατί ορισμένοι καπνιστές αναπτύσσουν αυτό το είδος καρκίνου ενώ άλλοι όχι. Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα έχει μια σωρευτική επίδραση που μπορεί να παραμείνει ακόμα και για χρόνια αφού το άτομο σταματήσει το κάπνισμα, ενώ το παθητικό κάπνισμα ενέχει επίσης κινδύνους.

«Εάν κόψει κανείς το κάπνισμα νωρίς, μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του πνεύμονα», προσθέτει η Smith. «Αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα και για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης».

Για άτομα που ατμίζουν, οι επιπτώσεις στην ουροδόχο κύστη είναι λιγότερο σαφείς. Η Smith και ο Bjurlin λένε ότι οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν το άτμισμα ενέχει τον ίδιο κίνδυνο για τον εν λόγω καρκίνο με το κάπνισμα τσιγάρων.

Επισημαίνουν, πάντως, οι δύο γιατροί πως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 55 ετών (κατά μέσο όρο στα 73 έτη), με πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα το αίμα στα ούρα. Αν παρατηρήσεις κάτι τέτοιο, καλό είναι να απευθυνθείς σε ειδικό άμεσα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.