Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΕ ΤΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ;

Οι ασθενείς με καρκίνο διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν θρόμβωση. Τα καλά νέα όμως είναι ότι αυτή η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί. Ποια είναι τα βασικά μέτρα που μπορεί να πάρει ένας ασθενής με καρκίνο; 

Η λέξη «θρόμβωση» μπήκε στα σπίτια όλων με αφορμή την πανδημία και τον εμβολιασμό. Ίσως μέχρι τότε να την είχαμε ακουστά, τώρα όμως ρωτήσαμε, ψάξαμε και μάθαμε τι σημαίνει. Η φλεβική θρόμβωση συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος (πηγμένο αίμα) σχηματίζεται σε μία ή περισσότερες από τις εν τω βάθει φλέβες του σώματος. 

Η φλεβική θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει πόνο στα άκρα ή οίδημα, αλλά μπορεί να εξελιχθεί και χωρίς συμπτώματα. Αν ο θρόμβος αποσπαστεί και μεταφερθεί στους πνεύμονες μέσω της δεξιάς καρδιακής κυκλοφορίας, τότε μπορεί να προκληθεί πνευμονική εμβολή, που είναι πολύ επικίνδυνη. 

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Η ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ Ή ΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ.

Γιατί η θρόμβωση είναι πιο συχνή στον καρκίνο;

Εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι οι ασθενείς με καρκίνο αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν θρόμβωση. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή, ο κίνδυνος που διατρέχουν είναι έως 5 φορές υψηλότερος σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. 

Θρόμβωση και καρκίνος
Ελένη Καστρινογιάννη

Η θρόμβωση υπολογίζεται πως είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στους ογκολογικούς ασθενείς. Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι οι ογκολόγοι συχνά υποτιμούν τον κίνδυνο. Το αν ένας ασθενής με καρκίνο θα εμφανίσει θρόμβωση εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως: 

  • Ο τύπος του καρκίνου (ο καρκίνος στο πάγκρεας, τον πνεύμονα, τους νεφρούς και την ουροδόχο κύστη είναι πιο επικίνδυνος)
  • Η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται (ορισμένες φορές η ανοσοθεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο)
  • Το στάδιο της κακοήθειας (προχωρημένα στάδια)
  • Το προσωπικό ιστορικό του ασθενή και η ηλικία του (οι μεγαλύτεροι ασθενείς με προηγούμενα αιματολογικά προβλήματα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο)

«Ένας στους 5 ογκολογικούς  ασθενείς θα εμφανίσει κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου του θρόμβωση. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο μπορεί να προληφθεί ή να διαγνωστεί έγκαιρα», αναφέρει ο Νικόλαος Τσουκαλάς, Παθολόγος - Ογκολόγος, Αναπλ. Διευθυντής, Ογκολογικής Κλινικής 401 ΓΣΝΑ και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος.

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ ΑΝΙΚΗΤΗ ΝΟΣΟΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΡΦΕΣ ΙΑΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ.

Πώς μπορεί να προληφθεί η θρόμβωση;

«Υπολογίζεται ότι το 60% των γιατρών υποτιμούν τον κίνδυνο της θρόμβωσης. Γι’ αυτό ο ασθενής, θα πρέπει πάντα να ρωτάει τον θεράποντα γιατρό του, αν διατρέχει κίνδυνο ο ίδιος», τονίζει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. 

Ο γιατρός θα εξετάσει προσεκτικά τα δεδομένα και θα αποφασίσει αν πρέπει να δοθεί αντιπηκτική αγωγή. Τα αντιπηκτικά μπορεί να μειώσουν μέχρι και 90% τον κίνδυνο της θρόμβωσης. Πλέον, εκτός από τις υποδόριες ενέσεις ηπαρίνης, χορηγούνται και αντιπηκτικά χάπια που είναι πιο εύκολα στη χρήση. 

Ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί πάντοτε έναν σύμμαχο για την πρόληψη οποιουδήποτε νοσήματος. Ειδικά για τους ογκολογικούς ασθενείς που δεν παίρνουν αντιπηκτική αγωγή, η πρόληψη είναι δυνατόν να γίνει μέσω μιας σειράς καλών συνηθειών. Σύμφωνα με τον Μίλτο Ματσάγκα, Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντιπρόεδρο του ΙΜΕΘΑ, αυτές μπορεί να είναι: 

  • Ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η ισορροπημένη διατροφή.
  • Η διατήρηση της κινητικότητας. Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του, ένας ασθενής θα πρέπει να προσπαθεί να περπατά καθημερινά. 
  • Η αποφυγή της αφυδάτωσης με την πρόσληψη πολλών υγρών. 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο καρκίνος δεν είναι πλέον μια ανίκητη νόσος. Υπάρχουν μορφές ιάσιμες και άλλες που συνιστούν μια χρόνια, αντιμετωπίσιμη ασθένεια. Αξίζει λοιπόν να γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους που θα μπορούσαν να μειώσουν δραματικά τον κίνδυνο επικίνδυνων επιπτώσεων για την υγεία. 

Υλικό για το άρθρο αντλήθηκε από συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου), στην οποία συμμετείχαν 19 επιστημονικές εταιρείες, με την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.