iStock

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Η υγεία των ούλων σου δεν εγγυάται μόνο λαμπερό χαμόγελο. Είναι σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου αλλά και για την γενικότερη καλή υγεία του οργανισμού σου. Γι’ αυτό μην παραμελείς τη στοματική σου υγιεινή. Ενημερώσου για τις ασθένειες των ούλων και μπες στην μάχη κατά της περιοδοντίτιδας χρησιμοποιώντας τα σωστά προϊόντα.

Τα ούλα σου ματώνουν κάθε φορά που τα βουρτσίζεις ή κάνεις οδοντικό νήμα; Το στόμα σου μυρίζει άσχημα και τα ούλα σου είναι κόκκινα; Ίσως πάσχεις από ουλίτιδα ή από την ακόμη σοβαρότερη ασθένεια των ούλων την περιοδοντίτιδα.

Τα 2/3 του πληθυσμού προσβάλλονται από ασθένεια των ούλων αλλά μόνο ένα μικρό κομμάτι το γνωρίζει και αναλαμβάνει δράση ώστε να λύσει το πρόβλημα. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η έλλειψη ενημέρωσης καθώς και η αδυναμία αναγνώρισης των συμπτωμάτων, ειδικά στα αρχικά στάδια του προβλήματος, χωρίς τη συμβουλή ενός οδοντιάτρου.

Η παραμέληση των συμπτωμάτων της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη στοματική σου υγεία αλλά και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού σου.

Η ουλίτιδα και οι περιοδοντικές νόσοι είναι φλεγμονώδεις ασθένειες που προκαλούνται από περίσσεια βακτηρίων στο στόμα. Η ουλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη ρουτίνα στοματικής υγιεινής, αφαιρώντας το βακτηριακό φιλμ, που ονομάζεται πλάκα, χρησιμοποιώντας μια αντιβακτηριακή οδοντόκρεμα όπως η Colgate PerioGard  σε καθημερινή βάση, κάνοντας χρήση οδοντικού νήματος και ξεπλένοντας με τη βοήθεια του συστήματος PerioGard. Φυσικά δεν πρέπει να αμελείς και την επίσκεψη στον οδοντογιατρό σου δύο φορές τον χρόνο για την αφαίρεση της πλάκας.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την περιοδοντίτιδα
iStock

Πως η υγεία των ούλων προάγει τη συνολική υγεία;

Τα ούλα είναι ένα φυσικό προστατευτικό φράγμα ενάντια στα βακτήρια. Τα βακτήρια στο στόμα σου μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες των ούλων. Τα βακτήρια αυτά τρέφονται και αναπτύσσονται με υπολείμματα τροφών που συσσωρεύονται μέσα και γύρω από τις άκρες των ούλων αλλά και ανάμεσα στα δόντια.

Όταν τα ούλα γίνονται κόκκινα και φλεγμονώδη, το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να παρέμβει για να επιτεθεί στα βακτήρια που προκαλούν τη φλεγμονή. Οι σοβαρές λοιμώξεις των ούλων προκαλούν υπερφόρτωση του ανοσοποιητικού συστήματος και απαιτούν βοήθεια από οδοντίατρο για να τεθεί  υπό έλεγχο τόσο η φλεγμονή όσο και η ασθένεια.

Επιπλέον η περιοδοντίτιδα είναι πολύ σημαντική για την γενικότερη κατάσταση της υγείας αφού σύμφωνα με τελευταίες έρευνες έχει συσχετιστεί με την εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων, με το σακχαρώδη διαβήτη, τη γέννηση πρόωρων ή και ελλιποβαρών μωρών και με την παχυσαρκία.

Ποιους προβάλλει η περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα προσβάλλει όλα τα άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας όμως καθώς η ηλικία προχωρά η συχνότητα προσβολής αυξάνεται. Σύμφωνα με έρευνα του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας, το 50% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως πάσχουν από ήπια μορφή περιοδοντίτιδας. Επίσης υπολογίζεται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο 1,1 δις άνθρωποι υποφέρουν από περιοδοντίτιδα σε προχωρημένο στάδιο. 

Στην Ελλάδα το 2019 υπολογίζεται ότι είχαμε περίπου 1,4 εκατομμύρια περιπτώσεις προχωρημένης περιοδοντίτιδας. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 1990 και 2019, τα τελευταία τριάντα χρόνια στην χώρα μας η περιοδοντίτιδα σε προχωρημένο στάδιο εμφανίζει αύξηση περίπου 6%. Επιπλέον το 40% του ελληνικού πληθυσμού έχουν χάσει κόκκαλο και πάσχουν από περιοδοντίτιδα ενώ το 65% των εφήβων στην Ελλάδα πάσχουν από ουλίτιδα.

Ποιoι κινδυνεύουν περισσότερο από την περιοδοντίτιδα

Όσοι δεν κάνουν συχνά καθαρισμό

Η πέτρα είναι ενασβεστιωμένη οδοντική πλάκα η οποία σχηματίζεται στα ούλα και η οποία δύο φορές το χρόνο πρέπει να αφαιρείται από τον οδοντίατρο.

Οι καπνιστές

Ακόμη και οι καπνιστές που εφαρμόζουν πολύ καλή στοματική υγιεινή παρουσιάζουν μεγαλύτερη απώλεια οστού στη γνάθο. Γι’ αυτό εμφανίζουν και μεγαλύτερο αριθμό βλαβερών βακτηρίων. Συχνά οι καπνιστές μπορεί να μην ανταποκρίνονται το ίδιο καλά στη θεραπεία των ούλων με τους μη καπνιστές. Έτσι έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας δοντιών νωρίτερα από τους μη καπνιστές. Λίγα χρόνια μετά την διακοπή του καπνίσματος, η κατάσταση των ούλων είναι δυνατόν να καλυτερεύσει με την συμβολή και την φροντίδα του οδοντιάτρου.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την περιοδοντίτιδα
iStock

Όσοι βιώνουν έντονο άγχος

Το άγχος μειώνει την αντίσταση των ούλων σε παθογόνα βακτήρια και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της περιοδοντίτιδας

Όσοι υιοθετούν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες

Η κακή διατροφή δημιουργεί φλεγμονές στα ούλα που έχουν σαν συνέπεια την εμφάνιση ουλίτιδας και αν αυτή δεν αντιμετωπιστεί την εμφάνιση και περιοδοντίτιδας. Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη που είναι μια κατάσταση που αλληλοεπιδρά με την περιοδοντίτιδα.

Όσοι πάσχουν από διαβήτη

Οι διαβητικοί των οποίων τα επίπεδα σακχάρου δεν ελέγχονται διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης περιοδοντίτιδας. Κι οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη. Οι διαβητικοί όχι μόνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης περιοδοντίτιδας, αλλά και δεν ανταποκρίνονται το ίδιο καλά στην απαραίτητη θεραπεία των ούλων.

Από σήμερα κάνε την στοματική σου υγιεινή πρώτη προτεραιότητα σου. Γιατί μπορεί οι ασθένειες των ούλων να είναι ιδιαίτερα σοβαρές αλλά αν δεν παραβλέψεις τα σημάδια και φροντίσεις την στοματική σου υγιεινή το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο. Μόνο μην ξεχνάς να φροντίζεις καθημερινά για την αφαίρεση της πλάκας από τα δόντια σου με την χρήση της κατάλληλης αντιβακτηριακής οδοντόκρεμας όπως η Colgate PerioGard, κάνοντας οδοντικό νήμα και χρησιμοποιώντας το στοματικό διάλυμα του συστήματος της PerioGard. Και φυσικά με την επίσκεψη στον οδοντίατρό σου δύο φορές τον χρόνο για επαγγελματικό καθαρισμό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.