iStock

ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΝΟΙΑΣ

Μελέτη σχετικά με συμπληρώματα διατροφής έδειξε πως η λήψη πολυβιταμινών ωφέλησε σημαντικά τις γνωστικές λειτουργίες ανθρώπων μεγάλης ηλικίας.

Η γνωστική έκπτωση είναι θέμα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας απασχολεί σήμερα περισσότερους από 55.000.000 κατοίκους της Γης. Κάθε χρόνο προκύπτουν κοντά στα 10.000.000 νέα περιστατικά. Ως η 7η αιτία θανάτου και μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και εξάρτησης μεταξύ των ηλικιωμένων παγκοσμίως, η άνοια είναι ένα από τα θέματα που ερευνώνται περισσότερο.

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες αυτού του κόσμου που πειραματίζονται με διάφορα «γιατροσόφια» που προτείνονται από τον ίδιο το λαό και φαίνεται να λειτουργούν. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ηλικιωμένοι πιστεύουν πως η λήψη βιταμινών ή συμπληρωμάτων διατροφής καθυστερεί τη γνωστική εξασθένηση.

Ωστόσο, λίγες τυχαιοποιημένες δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας και πιο μακροπρόθεσμες έχουν δοκιμάσει αυστηρά αυτήν την υπόθεση.

Tα δεδομένα παρατήρησης υποδηλώνουν συσχέτιση μεταξύ επιλεγμένων συγκεντρώσεων βιταμινών στο αίμα (για παράδειγμα, η βιταμίνη Β12) και της γνωστικής ικανότητας.

Πολυβιταμίνες φαίνεται να επιβραδύνουν την εμφάνιση άνοιας
iStock

Tην ίδια ώρα, είναι ανάμεικτα τα αποτελέσματα από τυχαιοποιημένες δοκιμές πολυβιταμινών ως προς τη γνωστική αλλαγή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας: Κάποια μετα-αναλυτικά στοιχεία δείχνουν βελτίωση στην άμεση λεκτική μνήμη. Άλλα υποδηλώνουν μηδενικό αποτέλεσμα.

Μια μεγάλη μελέτη για τις πολυβιταμίνες

Η COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS) δημιουργήθηκε για να προσπαθήσει να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. Πρόκειται για βοηθητική μελέτη την οποία χρηματοδοτεί η κύρια υπηρεσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ (ΝΙΗ) που είναι υπεύθυνη για τη βιοϊατρική και την έρευνα δημόσιας υγείας. Tη διενεργούν ερευνητές του Wake Forest University. Έχει συμπληρώσει τρία χρόνια μελέτης των επιπτώσεων καθημερινής κατανάλωσης πολυβιταμίνης και εκχυλίσματος κακάο στη γνωστική λειτουργία 2.262 γυναικών και ανδρών, ηλικίας από 65 ετών και πάνω.

Οι ερευνητές εξετάζουν τη γνωστική λειτουργία κάθε συμμετέχοντα μέσω ετήσιων αξιολογήσεων. Έπειτα προχωρούν στη δημοσίευση των ευρημάτων.

Έτσι, το 2024 για τρίτη διαδοχική χρονιά φάνηκε πως η καθημερινή χρήση των στοιχείων που ερευνώνται μπορεί να αποτρέψει τη γνωστική έκπτωση για έως δύο χρόνια.

φαρμακευτική βιομηχανία
iStock

Αν αναρωτιέστε ποια πολυβιταμίνη χρησιμοποιήθηκε, έχουμε την απάντηση, αλλά επειδή αφορά συγκεκριμένη εταιρεία δεν μπορεί να αναφερθεί. Μπορούν ωστόσο, να αναφερθούν κάποια στοιχεία, όπως ότι έχει σχεδιαστεί ειδικά για ενήλικες ηλικίας τουλάχιστον 50 ετών (με προσαρμοσμένα ανάλογα τα επίπεδα των βιταμινών, των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων).

Περιέχει 24 θρεπτικά συστατικά, που κατά τη Δρ Olivia Okereke, συγγραφέα επικεφαλής της δημοσίευσης της εργασίας, «βοηθούν στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και στην επιβράδυνση της γνωστικής γήρανσης». Προσφέρει ενέργεια, τόνωση, ενίσχυση του ανοσοποιητικού και αντιοξειδωτική προστασία. Δεν έχει γλουτένη, τεχνητά αρώματα και τεχνητά γλυκαντικά.

Όσοι έπαιρναν τη συγκεκριμένη πολυβιταμίνη είδαν σημαντική αύξηση στην ικανότητά τους να μαθαίνουν, να αποθηκεύουν και να ανακτούν πληροφορίες, συγκριτικά με εκείνους που λάμβαναν placebo. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης βελτιώσεις στους τομείς του προσανατολισμού, της προσοχής, της γλωσσικής ευχέρειας και των σχετικών ικανοτήτων για έως και δύο χρόνια.

Τώρα πρέπει να διευκρινιστεί η ακριβής λειτουργία των μηχανισμών με τους οποίους η πολυβιταμίνη προστατεύει τον εγκέφαλο μας, με έμφαση στη διατροφική κατάσταση και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη γήρανση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.