iStock

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Τα πανταχού παρόντα μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν πλέον και στο αναπαραγωγικό σύστημα των αντρών, εγείροντας ερωτήματα για τις πιθανές συνέπειες.

Τα μικροπλαστικά εμφανίζονται ως η νέα απειλή για την ανθρώπινη υγεία, με την εξάπλωσή τους να έχει διαπιστωθεί σε όλα τα πιθανά και απίθανα μέρη. Στη σχετική λίστα, που περιλαμβάνει από την κορυφή του Έβερεστ και τον πυθμένα ωκεανού μέχρι ανθρώπινους πλακούντες, μητρικό γάλα και βουλωμένες αρτηρίες, προστίθενται τώρα και οι όρχεις.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να διαπιστώσουν με ακρίβεια τον τρόπο που τα μικροπλαστικά μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν βρει συσχετίσεις με σοβαρές φλεγμονώδεις αποκρίσεις και προβλήματα με το πεπτικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για τον ανθρώπινο οργανισμό είτε για τον φυσικό κόσμο, όλο το συνθετικό, μη βιοδιασπώμενο υλικό που έχει συγκεντρωθεί στη Γη δεν κάνει καλό, με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να θέτει το ερώτημα αν είναι ήδη αργά για να γίνει κάτι για την κατάργηση του.

Ερευνητές περιβαλλοντικής υγείας του University of New Mexico θέλησαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν τα μικροπλαστικά μπορούν να επηρεάσουν και την αναπαραγωγική ικανότητα των ανθρώπων. Εξέτασαν έτσι ιστό όρχεων που λήφθηκε από σκύλους και από ανθρώπους, εξηγώντας πως υπάρχουν αρκετές βιολογικές ομοιότητες μεταξύ των ειδών, δεδομένου και ότι οι τριχωτοί μας φίλοι ζουν δίπλα μας και στα ίδια περιβάλλοντα.

Ανακάλυψαν μικροπλαστικά σε κάθε δείγμα, γεγονός που προβλημάτισε, όπως και ότι η αφθονία στους ανθρώπους ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι στους σκύλους. Συγκεκριμένα, στους ανθρώπους εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο 329,44 μικρογραμμάρια μικροπλαστικών ανά γραμμάριο, ενώ σε ιστούς των κυνόδοντων των σκύλων 122,63 μικρογραμμάρια.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα Μαΐου 2024 στο Toxicological Sciences κρούουν για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου ως προς το πώς η πλαστική ρύπανση διεισδύει σε κάθε μέρος του σώματος. Παράλληλα, εγείρουν ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτά τα μικροσκοπικά θραύσματα μπορεί να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα.

Εκ των ερευνητών, ο Xiaozhong Yu ομολόγησε ότι «αρχικά δεν ήμουν σίγουρος αν τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να διεισδύσουν στο αναπαραγωγικό σύστημα. Τα πρώτα αποτελέσματα των δειγμάτων σκύλων με εξέπληξαν. Με αποσβόλωσαν αυτά των δειγμάτων από ανθρώπους».

μικροπλαστικά
iStock

Ήταν 12 οι διαφορετικοί τύποι μικροπλαστικών που ανιχνεύθηκαν. Το πλαστικό πολυμερές που κυριάρχησε σε ανθρώπους και σκύλους ήταν το πολυαιθυλένιο. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών σακουλών και πλαστικών μπουκαλιών, και όπως επισήμαναν οι επιστήμονες συμβάλλει σημαντικά στο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης.

Επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν τον σχετικό έλεγχο στον ανθρώπινο ιστό, τον έκαναν στα δείγματα των σκύλων και ανακάλυψαν πως τα υψηλότερα επίπεδα πλαστικού πολυβινυλοχλωριδίου (PVC) συσχετίζονται με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Το PVC χρησιμοποιείται ευρέως για πολλά βιομηχανικά και οικιακά προϊόντα, γεγονός που προκαλεί την εύλογη ανησυχία των επιστημόνων πως θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους ανθρώπους παγκοσμίως.

Ο Xiaozhong Yu εξήγησε ότι «το PVC μπορεί να απελευθερώσει πολλές χημικές ουσίες που παρεμβαίνουν στη σπερματογένεση και περιέχει χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές. Δεν θέλουμε να τρομάξουμε τους ανθρώπους. Αυτό που θέλουμε είναι να παρέχουμε επιστημονικά τα δεδομένα και να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι υπάρχουν πολλά μικροπλαστικά. Είναι βέβαιο πως μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας επιλογές για να αποφύγουμε τις εκθέσεις. Να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.