iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Ποια βήματα χρειάζεται να λάβεις προκειμένου να την προλάβεις ή να αντιμετωπίσεις τη διάρροια των ταξιδιωτών;

Δεν είναι λίγες οι φορές που η συζήτηση γύρω από κάποιο μακρινό ταξίδι περιλαμβάνει μια ιστορία με το καθόλου ευχάριστο θέμα της λεγόμενης «διάρροιας των ταξιδιωτών» ή όπως αλλιώς αποκαλείται «εκδίκησης του Μοντεζούμα» (μεγάλη η ιστορία για το πώς πήρε και την ονομασία αυτή). Επειδή, λοιπόν, προσβάλει το 30-70% των ανθρώπων που ταξιδεύουν από τις αναπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες και τροπικές χώρες, καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος αν ετοιμάζεσαι να επισκεφτείς κάποιον μακρινό προορισμό.

Πάντως, για να μην ανησυχείς, στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρροια των ταξιδιωτών εμφανίζεται την πρώτη εβδομάδα του ταξιδιού και υποχωρεί χωρίς θεραπεία μετά από 3-4 μέρες. Συνήθως οι ασθενείς παρουσιάζουν 4-5 μαλακές ή υδαρείς κενώσεις τη μέρα με χαμηλό πυρετό ή χωρίς πυρετό, ενώ άλλα κοινά σημάδια και συμπτώματα (πέρα από την επιτακτική ανάγκη να πας τουαλέτα) είναι οι κράμπες στην κοιλιά, η ναυτία, ο εμετός, το φούσκωμα και τα αέρια.

Παρακάτω θα βρεις όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τα ήπια περιστατικά.

Τι προκαλεί την διάρροια των ταξιδιωτών

Διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια, αποτελούν τους βασικότερους αιτιολογικούς παράγοντες της διάρροιας των ταξιδιωτών. Ο κίνδυνος να αρρωστήσεις εξαρτάται κυρίως από το πόσο πιθανό είναι να καταναλώσεις μολυσμένο φαγητό ή ποτό, κάτι που μπορεί να συμβεί π.χ. αν αυτός που προετοιμάζει το φαγητό σου δεν έχει πλύνει καλά τα χέρια του ή αν δεν έχουν καθαριστεί σωστά τα σκεύη και οι επιφάνειες που έχουν χρησιμοποιηθεί. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε μη ειδικά αίτια, όπως άγχος, jet lag και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.

η διάρροια των ταξιδιωτών και πώς να την αποφύγεις
iStock

Πώς να αποφύγεις τη διάρροια των ταξιδιωτών

  • Προσπάθησε να αποφύγεις τα ποτά με πάγο και επίλεξε εμφιαλωμένα και σφραγισμένα ροφήματα, όπως η μπίρα, που ανοίγεις εσύ ο ίδιος. Χρησιμοποίησε καλαμάκια και μην πίνεις απευθείας από το ποτήρι.
  • Προτίμησε ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές και το τσάι.
  • Αγόρασε εμφιαλωμένο νερό, κατά προτίμηση ανθρακούχο. Αν δεν βρεις, βράσε νερό για 3 λεπτά, περίμενε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και βάλε το σε καθαρά δοχεία που κλείνουν.
  • Χρησιμοποίησε το νερό αυτό για να βουρτσίσεις τα δόντια σου, να πλύνεις το πρόσωπό σου και τα χέρια σου (στα χέρια μπορείς να εφαρμόσεις κάποιο τζελ με βάση το αλκοόλ), φρούτα και λαχανικά, σκεύη, εξοπλισμό, δοχεία κτλ.
  • Κράτα το στόμα σου κλειστό όσο κάνεις μπάνιο.

Υπάρχουν, επίσης, ορισμένες κατηγορίες τροφών που καλό είναι να αποφύγεις, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κρέατα και θαλασσινά που δεν έχουν ψηθεί καλά, σάλτσες και μαγιονέζες, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά, τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές, φαγητό που έχει μείνει έξω για να κρυώσει, φαγητά από μπουφέ. Όσον αφορά τα φρούτα, διάλεξε αυτά που μπορείς να καθαρίσεις εσύ, όπως οι μπανάνες και τα πορτοκάλια.

η διάρροια των ταξιδιωτών και πώς να την αποφύγεις
Freepik

Οι πρώτες βοήθειες

Το πιο σημαντικό είναι να αποφύγεις την αφυδάτωση, αντικαθιστώντας αμέσως τα χαμένα υγρά και άλατα. Πίνε, επομένως, πολλά υγρά και εξέταζε το χρώμα των ούρων σου, ιδιαίτερα αν ανήκεις σε κάποια ευπαθή ομάδα. Τι άλλο χρειάζεται να κάνεις;

  • Ιδανικά, ξεκουράσου, για να δώσεις στο σώμα σου την ευκαιρία να πολεμήσει ό,τι το ταλαιπωρεί.
  • Μέτρα ανά διαστήματα τη θερμοκρασία σου. Φρόντισε να ελέγχεις αν οι κενώσεις σου έχουν βλέννα ή αίμα.
  • Η ασθένεια είναι μεταδοτική, γι' αυτό να είσαι σχολαστικός με το πλύσιμο των χεριών.

η διάρροια των ταξιδιωτών και πώς να την αποφύγεις
Freepik

Τι να πιεις όταν έχεις διάρροια των ταξιδιωτών

Αν εμφανίζεις ήπια διάρροια αντικατέστησε την απώλεια ύδατος και ηλεκτρολυτών με αλμυρά κράκερς, αναψυκτικά με ανθρακικό (χωρίς καφεΐνη), συσκευασμένους χυμούς, εξυγιασμένο νερό και αλμυρές σούπες, συμβουλεύει το ΚΕΛΠΝΟ. Τα γαλακτοκομικά συνήθως επιδεινώνουν τα συμπτώματα και η καφεΐνη αυξάνει την αποβολή υγρών.

Μπορείς να προμηθευτείς ειδικά σκευάσματα για ενυδάτωση από το στόμα και διαλύονται σε βρασμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Αν δεν έχεις προνοήσει, μπορείς να παρασκευάσεις ένα παρόμοιο διάλυμα μόνος σου, προσθέτοντας 1 κουταλιά αλάτι και 8 κουταλιές ζάχαρη σε ένα λίτρο βρασμένο νερό.

η διάρροια των ταξιδιωτών και πώς να την αποφύγεις
Freepik

Πότε να πας σε γιατρό

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η διάρροια των ταξιδιωτών υποχωρεί μόνη της σε λίγες ημέρες και σπάνια προκαλεί σοβαρή αφυδάτωση. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι καλύτερο να επισκεφτείς έναν γιατρό. Πότε;

  • Αν έχεις σοβαρή διάρροια ή αίμα στα κόπρανα.
  • Αν ο πόνος στην κοιλιά επιδεινώνεται ή δεν υποχωρεί.
  • Αν έχεις υψηλό πυρετό (πάνω από 39).
  • Αν το πρόβλημα δεν βελτιώνονται μέσα σε λίγες μέρες.
  • Αν έχεις σημάδια αφυδάτωσης, όπως π.χ. περιορισμός στην ούρηση.
  • Αν κάνεις συνεχώς εμετούς.
  • Αν νιώθεις εξάντληση.

Τόσο για τα ήπια όσο και για τα σοβαρά περιστατικά υπάρχουν σκευάσματα που μπορείς να προμηθευτείς, αλλά συμβουλέψου πρώτα τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σου σχετικά με τον τρόπο χρήσης και τις αντενδείξεις τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.