iStock

ΠΩΣ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Όλο και πιο πολύτιμη για τον οργανισμό αποδεικνύεται πως είναι η λήψη προβιοτικών, αφού πέρα από το γαστρεντερικό φαίνεται πως βοηθούν και την εγκεφαλική λειτουργία.

Τα προβιοτικά μπορούν να κάνουν περισσότερα από το να βελτιώνουν την γαστρεντερική σου υγεία. Σύμφωνα με νέες μελέτες, η λήψη προβιοτικών μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη και στη λειτουργία του εγκεφάλου σου.

Στην τελευταία συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής «Nutrition 2023», στη Βοστώνη, παρουσιάστηκε έρευνα που δείχνει ότι το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται μέσω ενός συγκεκριμένου άξονα που στέλνει βιοχημικά σήματα μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εντερικού σωλήνα (που ονομάζεται και εντερικό νευρικό σύστημα). Για την επικοινωνία αυτή χρησιμοποιείται το πνευμονογαστρικό νεύρο, το μεγαλύτερο σε μήκος νεύρο που διατρέχει το ανθρώπινο σώμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το εντερικό σύστημα ονομάζεται και «δεύτερος εγκέφαλος», καθώς παράγει πολλούς από τους ίδιους νευροδιαβιβαστές που παράγει και ο εγκέφαλος, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ, όλοι εκ των οποίων παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Για την ακρίβεια, υπολογίζεται ότι το 90% της σεροτονίνης δημιουργείται στον εντερικό σωλήνα.

Τι έδειξαν οι μελέτες

Επηρεάζεται, λοιπόν, το έντερο από τις ίδιες καταστάσεις που επηρεάζεται ο εγκέφαλος; Είναι γεγονός ότι όταν ο εγκέφαλος διαισθάνεται κίνδυνο στέλνει σήματα κινδύνου στο έντερο – είναι ο λόγος που τέτοιες στιγμές νιώθουμε το στομάχι μας να αναστατώνεται. Από την άλλη, εξάρσεις γαστρεντερικών προβλημάτων όπως το ευερέθιστο έντερο, η νόσος Crohn ή η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να ενεργοποιήσουν αισθήματα άγχους και κατάθλιψης.

Ο άξονας εγκεφάλου-εντέρου λειτουργεί και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, το έντερο ρυθμίζει την όρεξη «υποδεικνύοντας» στον εγκέφαλο πότε να σταματήσει να τρώει. Περίπου 20 λεπτά μετά το φαγητό, το μικροβίωμα του εντέρου παράγει πρωτεΐνες που καταστέλλουν την όρεξη και αυτό συμπίπτει με τον χρόνο που οι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν χορτάτοι.

Πώς τα προβιοτικά βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία
iStock

Τι ρόλο παίζουν σε όλο αυτό τα προβιοτικά; Όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience, τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία και να μειώσουν το άγχος και το στρες. Συγκεκριμένα, ασθενείς με Αλτσχάιμερ που έπιναν καθημερινά για 12 εβδομάδες γάλα εμπλουτισμένο με τέσσερα είδη προβιοτικών βακτηρίων εμφάνισαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ για τη μέτρηση της γνωστικής εξασθένισης συγκριτικά με αυτούς που έπιναν κανονικό γάλα.

Μια μικρής κλίμακας μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology έδειξε ότι γυναίκες που έτρωγαν γιαούρτι με μείγμα προβιοτικών δύο φορές τη μέρα για τέσσερις εβδομάδες ήταν πιο ήρεμες όταν εκτέθηκαν σε εικόνες εξαγριωμένων και φοβισμένων προσώπων, σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου που δεν κατανάλωνε το συγκεκριμένο γιαούρτι. Μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου που έγιναν στη συνέχεια στις συγκεκριμένες γυναίκες έδειξαν και μικρότερη δραστηριότητα στον πέμπτο εγκεφαλικό λοβό, που επεξεργάζεται τα εσωτερικά μας συναισθήματα, όπως αυτά που εκπορεύονται από το έντερο.

Οι σχετικές έρευνες που θα δείξουν τον ακριβή ρόλο των προβιοτικών στον άξονα εγκεφάλου-εντέρου δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, ωστόσο φαίνεται πως τα οφέλη για την εγκεφαλική λειτουργία είναι πολλά και σημαντικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.