ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΤΑ ΟΥΛΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΗ
Για να καταλάβεις αν τα ούλα σου είναι υγιή, πρέπει να γνωρίζεις αυτά τα 6 χαρακτηριστικά του φυσιολογικού ιστού τους.
Θυμάμαι εκείνο το επεισόδιο από την αγαπημένη μου σειρά τα Φιλαράκια, όπου ο Ρος συναντά τον σύντροφο της Ρέτσελ, Ρας, και ακούγεται η ατάκα: «Είσαι γιατρός των ούλων. Αυτό είναι το μικρότερο μέρος του σώματος στο οποίο μπορείς να ειδικευτείς. Την πρώτη μέρα: οδοντικό νήμα. Τη δεύτερη μέρα: ορίστε το δίπλωμά σου».
Κι όμως, το μικρό αυτό μέρος του σώματος έχει τόσο μεγάλη σημασία για την υγεία μας, που καλό είναι να μην το αμελούμε. Η μητέρα μου ταλαιπωρήθηκε πολύ από τα ούλα της, γι΄αυτό σε κάθε ευκαιρία μου υπενθυμίζει να τα προσέχω. Το ίδιο με συμβούλεψε και ο καρδιολόγος που επισκέφτηκα πριν λίγες μέρες, κάνοντας μου μια σύντομη διάλεξη για το πώς οι ασθένειές τους μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να επιτρέψουν την είσοδο επιβλαβών βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος.
Η αλήθεια είναι πως όταν μιλάμε για τη στοματική μας υγιεινή, τις περισσότερες φορές εστιάζουμε στα αστραφτερά δόντια, τα οποία πρέπει να προσέχουμε, για να αποφύγουμε όλα εκείνα τα προβλήματα που προκύπτουν από την ελλιπή φροντίδα τους.
Τι γίνεται, όμως, με τα ούλα; Δεν είναι κι αυτό το μικρό μέρος του σώματος εξίσου σημαντικό για τη διασφάλιση της συνολικής μας υγείας; Η απάντηση είναι προφανής. Μάλιστα, στις 12 Μαΐου γιορτάζουμε και τη Διεθνή Ημέρα Υγείας των Ούλων, μια παγκόσμια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και στόχο έχει την ευαισθητοποίησή μας γύρω από τη σημασία του να διατηρούμε τα ούλα μας δυνατά και υγιή.
6 σημεία που δείχνουν ότι τα ούλα σου είναι υγιή
Κι εδώ τίθεται το εξής ζήτημα: για να καταλάβουμε πότε κάτι πάει… στραβά με τα ούλα μας, πρέπει για αρχή να αναγνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του φυσιολογικού ιστού των ούλων. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.
Πώς είναι, λοιπόν, τα υγιή ούλα; Ο υγιής ιστός των ούλων έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:
- Το χρώμα του μπορεί να ποικίλλει, αλλά συνήθως είναι απαλό ροζ ή κάποια πιο σκούρα απόχρωση, διαφορά που σχετίζεται με το πολιτισμικό μας υπόβαθρο.
- Τα υγιή ούλα δεν έχουν φλεγμονή, ως εκ τούτου εφαρμόζουν σωστά και φυσικά γύρω από τα δόντια, χωρίς να είναι κόκκινα και πρησμένα. Κρατούν, επομένως, τα δόντια σφιχτά στη θέση τους.
- Η εμφάνιση ή η παρουσία θυλάκων είναι ανύπαρκτη.
- Το σχήμα τους είναι απόλυτα καθορισμένο και ακολουθεί μια καμπύλη γραμμή γύρω από τα δόντια.
- Ο κανονικός ιστός των ούλων έχει γενικά μια σφιχτή υφή και μπορεί να έχει ή να μην έχει ραβδωτή εμφάνιση στο εξωτερικό κομμάτι.
- Δεν ματώνουν εύκολα.
Απλά βήματα για αποτελεσματική φροντίδα των ούλων
Για την αποτελεσματική φροντίδα της στοματικής κοιλότητας και φυσικά των ούλων δεν χρειάζεται κόπος. Η διαδικασία είναι απλή και μοιάζει πολύ με αυτή για τη σωστή υγιεινή των δοντιών:
- Βουρτσίζουμε 2 φορές την ημέρα με μία αντιβακτηριακή οδοντόκρεμα, όπως η PerioGard, που καταπολεμά βακτήρια, τα οποία αποτελούν την αιτία της αιμορραγίας των ούλων και της φλεγμονής.
- Χρησιμοποιούμε μία οδοντόβουρτσα μαλακή, όπως η οδοντόβουρτσα PerioGard, κάνοντας κυκλικές κινήσεις.
- Καθαρίζουμε ανάμεσα στα δόντια με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια μία φορά την ημέρα.
- Χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα κάθε μέρα. Το στοματικό διάλυμα PerioGard σκοτώνει τα βακτήρια που μπορούν να προσκολλήθουν στα δόντια και τα ούλα και απομακρύνει κάθε υπόλειμμα φαγητού ή πλάκας που παραλήφθηκε με το βούρτσισμα ή τη χρήση νήματος.