iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΣΟΥ

Αιμορροΐδες έχουμε όλοι. Ωστόσο, δεν διογκώνονται και δεν αποκτούν φλεγμονές σε όλους. Ποιοι παράγοντες κάνουν τη διαφορά;

To κείμενο που ακολουθεί είναι εμπνευσμένο από τη ζωή, για την ακρίβεια από μια συνάντηση με φίλο για φαγητό. Ήθελα να φάω κάτι spicy (που, μεταξύ μας, δεν μεταφράζεται επακριβώς ούτε ως πικάντικο, μηδέ ως καυτερό, ίσως να είναι όλα μαζί) και ο Θοδωρής με ενημέρωσε πως δεν μπορεί να συνταχθεί, αφού θα τον πιάσουν οι αιμορροΐδες του.

Ομολογώ ότι δεν ήξερα αυτό που έμαθα αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες: αιμορροΐδες έχουμε όλοι! Τότε γιατί δεν πονάμε όλοι, μολονότι μελέτες έχουν εκτιμήσει πως επηρεάζουν το 50% των κατοίκων του πλανήτη κάποια στιγμή στη ζωή τους;

Τι είναι οι αιμορροΐδες

Την πιο απλή εξήγηση τη βρήκα στο Indiana University Health (ΙUH), σε συνδυασμό με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Mayo Clinic. Οι αιμορροΐδες, λοιπόν, μοιάζουν με τους κιρσούς. Eίναι μάζες με αγγεία (φλέβες και αρτηρίες) στο κάτω μέρος του ορθού και του πρωκτού. Τεχνικά, όλοι έχουμε αυτές τις φλέβες. Το θέμα είναι πώς διογκώνονται και αποκτούν φλεγμονές.

Πάμε να δούμε κάποια βασικά πράγματα για αυτό το μέρος του σώματός μας. Αρχής γενομένης από την πραγματική αιτία των ενοχλήσεων.

αιμορροΐδες
iStock

Πώς πρήζονται οι αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες μπορεί να αναπτυχθούν μέσα στο ορθό (βλ. εσωτερικές αιμορροΐδες) ή κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες). Η πρώτη περίπτωση δεν είναι επώδυνη, αλλά μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Η δεύτερη περίπτωση γίνεται πολύ επώδυνη σε περίπτωση φλεγμονής – και άρα συγκέντρωσης αίματος. Όταν συμβαίνει αυτό σε μια εξωτερική αιμορροΐδα και σχηματίζεται θρόμβος, λέγεται θρομβωμένη αιμορροΐδα. Την αντιλαμβανόμαστε μέσω του πόνου, του πρηξίματος και της φλεγμονής, ή ενός σκληρού, αποχρωματισμένου εξογκώματος στον πρωκτό. Τότε λέμε το «έπαθα αιμορροΐδες». Οι γιατροί αποκαλούν τη συνθήκη αιμορροϊδοπάθεια.

Το IUH προσθέτει ότι «τα αιμοφόρα αγγεία διογκώνονται εάν τεθούν υπό αρκετά υψηλή πίεση. Οι συνήθεις λόγοι είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, το κάθισμα στη λεκάνη της τουαλέτας για μεγάλες χρονικές περιόδους, η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη.

«Λόγο» έχουν η κακή διατροφή, η παρατεταμένη καθιστική ζωή, το σχετικό οικογενειακό ιστορικό, αλλά και συνήθειες όπως το να σηκώνουμε πολλά βάρη.

Δεν παίζει ρόλο το φύλο ή η ηλικία (αν και άνω των 50 ετών αυξάνονται οι πιθανότητες, λόγω της αποδυνάμωσης των υποστηρικτικών ιστών στον πρωκτό και το ορθό, που έρχεται με τη γήρανση).

Συμπτώματα και βασικές απορίες

Τα συμπτώματα είναι το έντονο κόκκινο αίμα στα κόπρανα, στο χαρτί υγείας ή στη λεκάνη της τουαλέτας, ο πόνος και ο ερεθισμός γύρω από τον πρωκτό, η εμφάνιση σκληρού εξογκώματος γύρω από τον πρωκτό, ο κνησμός, η ζαλάδα και η τάση για λιποθυμία. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, πάμε στον γιατρό.

– Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες;

Όχι ακριβώς. Αυτό που μπορεί να προκαλέσει το άγχος είναι δυσκοιλιότητα, που ενδέχεται να έχει ως συνέπεια τις αιμορροΐδες.

– Τα spicy τρόφιμα προκαλούν αιμορροΐδες;

Τα τρόφιμα που μπορούν να ερεθίσουν το πεπτικό μας σύστημα δεν προκαλούν άμεσα αιμορροΐδες. Οι κύριοι ένοχοι είναι η χρόνια καταπόνηση, η πίεση στην περιοχή του ορθού και τα αδύναμα τοιχώματα των φλεβών. Επίσης, σε επίπεδο διατροφής δεν βοηθούν το τυρί, τα πατατάκια, το fast food, το παγωτό, τα κατεψυγμένα τρόφιμα και φυσικά τα επεξεργασμένα, αφού έχουν λίγες έως μηδέν φυτικές ίνες και άρα μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

spicy
Unsplash

Ειρήσθω εν παρόδω, η θεωρία που ήθελε τη διατροφή με λίγες φυτικές ίνες να είναι εκ των κύριων λόγων των αιμορροΐδων δεν επιβεβαιώνεται με συνέπεια. Το βέβαιο είναι πως αν αυξήσουμε τις φυτικές ίνες, ηρεμούμε από τα συμπτώματα.

– Η υψηλή αρτηριακή πίεση οδηγεί σε αιμορροΐδες;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί απαραίτητα αιμορροΐδες, αλλά σχετίζεται με περισσότερη αιμορραγία από αυτές.

– Το κάθισμα σε κρύες επιφάνειες πώς επιδρά;

Αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε σφίξιμο των μυών γύρω από τον πρωκτό, προσφέροντας προσωρινή ανακούφιση από το υπάρχον πρήξιμο.

– Οι αιμορροΐδες είναι πάντα επώδυνες;

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συχνά περνούν απαρατήρητες, επειδή όπως διαβάσατε ήδη δεν προκαλούν πόνο. Εν αντιθέσει με τις εξωτερικές.

– Μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνισή τους;

Μολονότι δεν υπάρχει τρόπος να εξαφανίσουμε τον κίνδυνο, μπορούμε να παίξουμε άμυνα με την αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών, λαχανικών και φρούτων (βοηθούν στο να μην παθαίνουμε δυσκοιλιότητα), την επαρκή ενυδάτωση και την αποφυγή καταπόνησης κατά τη διάρκεια των κενώσεων.

– Άπαξ και εμφανιστούν οι αιμορροΐδες, μπορούμε να τις ξεφορτωθούμε;

Η αλήθεια είναι ότι αν αρχίσουμε να αναπτύσσουμε αιμορροΐδες, το πιθανότερο είναι να μεγαλώνουν και να μας προκαλούν περισσότερα προβλήματα με την πάροδο του χρόνου. Βέβαια, αν βοηθήσουμε με τη διατροφή μας ή μέσω της άσκησης και της αποφυγής του «ξημεροβραδιάσματος» στη λεκάνη, όλα γίνονται καλύτερα.

– Οι αιμορροΐδες είναι μεταδοτικές;

Οι ιοί και τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του πρωκτού (λοιμώξεις που συμβαίνουν στη συμβολή του πρωκτικού πόρου και του ορθού), αλλά δεν προκαλούν αιμορροΐδες. Ως εκ τούτου, δεν είναι μεταδοτικές.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.