iStock

ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΑ ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Η τακτική κατανάλωση αποξηραμένων καρπών γκότζι μπέρι φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι μια πάθηση που προκαλεί προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να διαβάζουμε ή να αναγνωρίζουμε πρόσωπα.

Αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες μείωσης της οπτικής οξύτητας (της ικανότητας να βλέπουμε καλά με την κεντρική μας όραση) παγκοσμίως και εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών, αν και ορισμένες μορφές της νόσου μπορεί να προσβάλλουν μικρότερες ηλικίες.

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρείται μείωση του επιπολασμού της νόσου στην Ευρώπη, ωστόσο ο αριθμός των ατόμων που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα είκοσι χρόνια. Μέχρι το 2040, οι ασθενείς με πρώιμη AMD θα κυμαίνονται μεταξύ 14,9 και 21,5 εκατομμυρίων και με όψιμη AMD μεταξύ 3,9 και 4,8 εκατομμυρίων. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας μεταξύ των Ευρωπαίων», αναφέρει σε δημοσίευσή της ομάδα επιστημόνων στο περιοδικό Ophthalmology.

Πώς βοηθούν τα γκότζι μπέρι τα μάτια
Unsplash Angela Pham

Γκότζι μπέρι και διαχείριση της ηλικίας εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Η τρέχουσα θεραπευτική αγωγή για τα ενδιάμεσα στάδια της νόσου χρησιμοποιεί ειδικά συμπληρώματα διατροφής, που περιέχουν βιταμίνες C, E, ψευδάργυρο, χαλκό, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ενώ δεν υπάρχει ακόμα αποτελεσματική θεραπεία για τα πρώιμα στάδιά της.

Με αφορμή την χρήση των καρπών γκότζι μπέρι στην κινεζική ιατρική και τη σύνδεσή τους με την υγεία των ματιών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Davis, εξέτασαν το κατά πόσο η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου ή να καθυστερήσει την εκδήλωσή της.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, χρωστικές ουσίες οι οποίες είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την AMD. Μάλιστα, η μορφή της ζεαξανθίνης στα γκότζι μπέρι παρουσιάζει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, που σημαίνει ότι απορροφάται εύκολα από το πεπτικό μας σύστημα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 24 υγιείς ενήλικες ηλικίας 45 έως 65 ετών. Δεκατρείς από αυτούς κατανάλωναν 28 γρ. (περίπου μια χούφτα) γκότζι μπέρι πέντε φορές την εβδομάδα και οι υπόλοιποι λάμβαναν ένα διατροφικό συμπλήρωμα για την υγεία των ματιών. Μετά το πέρας 90 ημερών, η πρώτη ομάδα παρουσίασε αύξηση της πυκνότητας των προστατευτικών χρωστικών ουσιών που βρίσκονται στα μάτια, όμως δεν συνέβη το ίδιο με τη δεύτερη ομάδα.

«Η μελέτη δείχνει ότι τα γκότζι μπέρι μπορούν να βελτιώσουν τις χρωστικές της ωχράς κηλίδας σε υγιείς συμμετέχοντες. Το επόμενο βήμα είναι να τα εξετάσουμε σε ασθενείς με AMD σε πρώιμο στάδιο», δήλωσε ο Glenn Yiu, ένας από τους συγγραφείς και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οφθαλμολογίας και Επιστημών Όρασης.

Πώς βοηθούν τα γκότζι μπέρι τα μάτια
iStock

Ο ρόλος της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης

«Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι σαν αντηλιακό για τα μάτια σας. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά τους στον αμφιβληστροειδή τόσο υψηλότερη προστασία έχετε. Ακόμη και σε υγιή μάτια, αυτές οι χρωστικές μπορούν να αυξηθούν με την καθημερινή κατανάλωση μιας μικρής μερίδας γκότζι μπέρι», είπε η επικεφαλής συγγραφέας Xiang Li, υποψήφια διδάκτορας στο Πρόγραμμα Διατροφικής Βιολογίας.

Αν και τα παραπάνω αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.