Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΘΑ ΣΕ ΑΓΑΠΩ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ»

Αυτό δεν είναι ένα θέμα για τα όρια της αγάπης. Είναι ένα θέμα για τα όρια της ανθρώπινης ζωής, που μια έρευνα υποστηρίζει ότι μπορεί να φτάσει τα 150 χρόνια!

Δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων επενδύονται στη μάχη της ανθρωπότητας κατά του γήρατος, που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε για πάντα, απαλλαγμένοι από ασθένειες που μας σκοτώνουν. Βέβαια, όπως πιθανόν να έχεις ακούσει, δεν υπάρχει το «πάντα» και το «ποτέ». Δηλαδή, υπάρχουν ως λέξεις και έννοιες, αλλά δεν υπάρχει πρακτική εφαρμογή.

Το ίδιο ισχύει και για το πού μπορεί να φτάσει το προσδόκιμο ζωής μας. Όπως αποκάλυψε μελέτη με τίτλο «Η διαχρονική ανάλυση δεικτών αίματος αποκαλύπτει προοδευτική απώλεια ανθεκτικότητας και προβλέπει όριο ανθρώπινης διάρκειας ζωής», για όλα υπάρχει ένα τέλος. Οι επιστήμονες έκαναν χρήση μαθηματικής μοντελοποίησης για την ανάλυση ανώνυμων ιατρικών δεδομένων από περισσότερους από 544.398 εθελοντές που ζουν στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Ρωσία.

Η ομάδα επικεντρώθηκε σε μία μέτρηση που ονομάστηκε Dynamic Organism State Indicator - DOSI (δείκτης δυναμικής κατάστασης οργανισμού) και μετρά τη φυσιολογική επιβάρυνση της γήρανσης. Αυτός ο δείκτης διακρίνει τη βιολογική ηλικία, που είναι ουσιαστικά το πόσο εξαντλούνται τα κύτταρα και τα συστήματα των οργάνων ενός ανθρώπου από τη χρονολογική ηλικία.

Εξετάστηκαν κυρίως δύο αριθμοί για να καθοριστεί:

  • Η αναλογία δύο τύπων λευκών αιμοσφαιρίων που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση της μόλυνσης.
  • Η μεταβλητότητα στο μέγεθος των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Καθένας από αυτούς τους αριθμούς τείνει να αυξάνεται καθώς περνούν τα χρόνια. Αναφέρθηκαν από τους ερευνητές ως βιοδείκτες της γήρανσης.

Πόσα χρόνια είναι το «θα σε αγαπώ για πάντα»
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Οι ερευνητές υπολόγισαν τα δυνητικά ανώτερα όρια της ανθρώπινης ζωής συνδέοντας αυτούς τους βιοδείκτες της γήρανσης με άλλα βασικά ιατρικά δεδομένα για κάθε εθελοντή, σε ένα υπολογιστικό μοντέλο. Αυτό πρότεινε ότι ακόμη και κάτω από εντελώς ιδανικές βιολογικές συνθήκες, οι βιοδείκτες γήρανσης θα μειωθούν έως την ηλικία των 150 ετών σε βαθμό που δεν θα μπορούν πια να υποστηρίξουν έναν ζωντανό οργανισμό.

Διαπιστώθηκε ότι το πικ της ανθρώπινης αντοχής –σε επίπεδο επιβίωσης– είναι στο σημείο που το σώμα χάνει πλήρως την αντοχή του ή την ικανότητα να αναρρώνει από ασθένειες και βλάβες. Είναι το σημείο στο οποίο εξαφανίζεται η φυσιολογική ανθεκτικότητα, που το σώμα απλά δεν μπορεί να επανορθωθεί έπειτα από φυσιολογικές επιβαρύνσεις, όπως οι ασθένειες.

Αυτό συμβαίνει από τα 120 έως τα 150 χρόνια ζωής. Η αύξηση της ανθρώπινης διάρκειας ζωής πέρα από αυτό το όριο απαιτεί θεραπείες που να ενισχύουν και να διατηρούν την ικανότητα του σώματος να είναι ανθεκτικό και να επανορθώνεται.

Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν πως δεν έγινε ξεκάθαρο εάν, όταν φτάσουμε στα 150, η συνθήκη θα μας είναι ευχάριστη. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ένας είναι η ποιότητα ζωής, που αρχίζει να έχει όλο και μεγαλύτερη σημασία, όπως βιώνουμε την απώλεια άλλων ανθρώπων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.