Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ;

Ένας ειδικός παθολόγος εξηγεί γιατί δεν πρέπει να κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι και πόσες ώρες πρέπει να περιμένουμε μετά το φαγητό για να μπούμε στη θάλασσα.

Θυμάμαι ακόμα ότι, όταν ήμουν παιδί, οι γονείς μου επέμεναν ότι αφού φάω έπρεπε να περιμένω μερικές ώρες για να ξαναμπώ στη θάλασσα. Ο λόγος, όπως μου εξηγούσαν, ήταν ότι το κολύμπι στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι είναι επικίνδυνο και άλλα πολλά που τότε δεν τα καταλάβαινα.

Ε, λοιπόν, σήμερα μπορώ να πω με σιγουριά πως η άποψη ότι «δεν κάνει να κολυμπήσεις αμέσως μετά το φαγητό» δεν είναι μύθος, αλλά μια σοβαρή οδηγία που όλοι πρέπει να ακολουθούμε. Τους λόγους μάς εξήγησε αναλυτικά ο ειδικός παθολόγος Στυλιανός Δερμιτζάκης, ο οποίος μας είπε, επίσης, πόσες ώρες μετά το φαγητό θεωρείται ένα ασφαλές χρονικό διάστημα για να κολυμπήσουμε.

Πώς το φαγητό σχετίζεται με το κολύμπι στη θάλασσα;

«Για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση πρέπει πρώτα να εξηγήσω την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο κολύμπι και το φαγητό», μας είπε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Όπως εξήγησε, «τα κύρια προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το φαγητό έχουν να κάνουν με το έμφραγμα (ανακοπή) και τον πνιγμό. Αμέσως μετά τη λήψη τροφής ξεκινάει η διαδικασία της πέψης κατά την οποία τα τρόφιμα περνάνε από το στομάχι μας στο έντερό μας. Εκεί απορροφούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά στο αίμα μας, το οποίο γεμίζει με θρεπτικά συστατικά και επομένως αυξάνεται η αιματική ροή στο πεπτικό μας.

θάλασσα
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

»Από την άλλη μεριά, όταν κολυμπάμε στην θάλασσα, που κατά τεκμήριο είναι κρύα, ένα άλλο τμήμα της αιματικής ροής διοχετεύεται στο δέρμα μας (ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματός μας), ενώ αν κολυμπάμε και έντονα έχουμε την ανάγκη να κυκλοφορήσει πολύ αίμα και στους μυς μας, οπότε όλες αυτές οι αυξημένες ανάγκες σε αίμα κάνουν την καρδιά μας να δουλεύει σε υπερβολικούς ρυθμούς. Αυτονόητο είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις η καρδιά δεν αντέχει και σταματάει.

»Όσον αφορά στον πνιγμό εξαιτίας λήψης τροφής, αυτό συμβαίνει όταν αμέσως μετά το γεύμα –κι ενώ η τροφή βρίσκεται ακόμα μέσα στο στομάχι μας– εμείς μπαίνουμε στη θάλασσα και κολυμπάμε προκαλώντας γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, με αποτέλεσμα να πνιγούμε».

Επομένως, πόση ώρα αφού φάμε μπορούμε να κολυμπήσουμε;

Η σύσταση του γιατρού είναι σαφής: «Μετά από όλα αυτά θεωρείται ασφαλές να μπαίνουμε στην θάλασσα τουλάχιστον 2 ώρες μετά από ένα ελαφρύ γεύμα (σνακ) και τουλάχιστον 4 ώρες μετά από ένα κανονικό γεύμα. Αυτό ισχύει για οποιοδήποτε γεύμα, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.