iStock

ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ;

Δεν θα ήταν υπερβολη αν λέγαμε ότι το νερό είναι βασικό «καύσιμο» του οργανισμού. Πόσο λοιπόν χρειάζεται για ένα σωστό «γέμισμα»;

Το σώμα μας αποτελείται κατά 60% νερό, που ανανεώνεται συνέχεια. Για να καταλάβεις πόσο απαραίτητο είναι το νερό για την υγεία μας, θα χρειαστεί να συνεχίσεις να διαβάζεις.

Είναι το μέσο που έχουμε για να «ξεπλύνουμε» απόβλητα. Το χρησιμοποιεί το σώμα μας για να ιδρώσει, να ουρήσει και να κάνει κενώσεις. Η επαρκής ποσότητα βοηθά να αποφύγουμε τη δυσκοιλιότητα. Επιπροσθέτως, βοηθάμε στο καλύτερο φιλτράρισμα αποβλήτων μέσω της ούρησης και τα νεφρά μας να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά.

Το απεκκριτικό σύστημα βοηθά να μη συσσωρεύονται άλατα και ουρία σε επικίνδυνα επίπεδα, όπου γίνονται τοξικά. Όταν πίνουμε πολύ νερό, βοηθάμε αυτό το σύστημα. Σημειωτέον, τα νεφρά ενός υγιούς ενήλικα μπορούν να επεξεργαστούν δεκαπέντε λίτρα νερού την ημέρα.

Με το νερό ρυθμίζουμε και τη θερμοκρασία του σώματοό μας. Το σώμα μας χάνει νερό μέσω του ιδρώτα κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας και σε ζεστά περιβάλλοντα. Ο ιδρώτας κρατά το σώμα μας δροσερό. Αν όμως δεν αναπληρώσουμε το νερό που χάσαμε, η θερμοκρασία θα ανέβει, επειδή έχουμε χάσει ηλεκτρολύτες και πλάσμα (η συνέπεια είναι η αφυδάτωση).

νερό
iStock

Όταν πίνουμε νερό, βοηθάμε στη δημιουργία του σάλιου που έχει μικρές ποσότητες ηλεκτρολυτών, βλέννας και ενζύμων, και είναι απαραίτητο για τη διάσπαση των στερεών τροφών και τη διατήρηση της υγείας του στόματος.

Το νερό βοηθά στη λίπανση και την προστασία των αρθρώσεων, του νωτιαίου μυελού και των ιστών. Έτσι δεν έχουμε ενοχλήσεις από συνθήκες όπως η αρθρίτιδα και κατά τη σωματική δραστηριότητα.

Βοηθά και στην υπέρταση, στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού (μισό λίτρο δίνει ώθηση της τάξεως του 30%) και βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία σε επίπεδο συγκέντρωσης, εγρήγορσης και βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Παρεμπιπτόντως, διατηρεί και φωτεινό το δέρμα μας, ενώ δίνει μια ασίστ στον αγώνα που κάνουμε να κρατήσουμε μακριά το άγχος. Βλέπεις, μελέτες έχουν δείξει πως η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και σύγχυση, καθώς και άγχος.

Unsplash Joah Brown

Πόσο νερό χρειαζόμαστε κάθε μέρα

Σύμφωνα με διάφορους οργανισμούς, η γενική πρόσληψη από όλα τα ποτά και τα τρόφιμα, που καλύπτει τις ανάγκες των περισσότερων ανθρώπων είναι:

  • περίπου 15,5 φλιτζάνια κάθε μέρα για τους άνδρες,
  • περίπου 11,5 φλιτζάνια ημερησίως για τις γυναίκες.

Το 20% της ημερήσιας πρόσληψης προέρχεται από το φαγητό και το υπόλοιπο έχει να κάνει με το νερό και ροφήματα που έχουν βάση το νερό. Άρα:

  • οι άνδρες χρειάζονται 3 λίτρα από ροφήματα και
  • οι γυναίκες χρειάζονται 2,12 λίτρα από την ίδια πηγή.

Την ημέρα.

Πώς καταλαβαίνεις ότι δεν έχεις πιει αρκετό

Το αίσθημα δίψας σημαίνει ότι το σώμα μας δεν έχει λάβει την επαρκή ενυδάτωση. Επίσης, αφυδάτωση υποδηλώνουν τα ούρα που είναι σκούρα ή έχουν λίγο χρώμα. Τα ωχρά ή άχρωμα ούρα συνήθως υποδηλώνουν σωστή ενυδάτωση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.