Unsplash Nathan Dumlao

ΠΟΣΟΣ ΚΑΦΕΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ;

Ο αγαπημένος μας καφές κάνει τελικά καλό στην υγεία της καρδιάς. Πρέπει όμως να προσέξουμε ποιο είδος επιλέγουμε και πόσα φλιτζάνια καταναλώνουμε. Μια καινούργια έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη που έγινε ποτέ, έχει όλες τις απαντήσεις.

Δεν ξέρω αν το νιώθετε κι εσείς, πάντως εγώ, όταν πρόκειται για κάποιου είδους επιστημονική έρευνα που αποδεικνύει τα οφέλη ή τις επιπτώσεις μιας συγκεκριμένης συνήθειας στην υγεία, βρίσκομαι πάντα στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Ευτυχώς, στην περίπτωση του καφέ βρέθηκα ξαφνικά στη σωστή πλευρά και νομίζω ότι το ίδιο ισχύει για τους περισσότερους. 

Ακριβώς επειδή η κατανάλωση του καφέ είναι ένα τεράστιο θέμα, καθώς είναι τεράστια η ίδια, πολλές έρευνες έχουν τοποθετηθεί για τη συμβολή του στην υγεία. Άλλες μιλούσαν για μακροζωία, άλλες την αμφισβητούσαν και άλλες άφησαν απέξω σημαντικές παραμέτρους.

Η πιο πλήρης έρευνα για τον καφέ

Η συγκεκριμένη όμως έρευνα, που υλοποιήθηκε μέσω της βρετανικής βάσης ερευνητικών δεδομένων Biobank, έχει κάτι παραπάνω. Είναι η πρώτη που μελέτησε σε βάθος χρόνου τις συνέπειες από την κατανάλωση του πιο δημοφιλούς ροφήματος στην καρδιαγγειακή υγεία, διαχωρίζοντας μάλιστα τα είδη του και διερευνώντας ταυτόχρονα τη σχέση ποσότητας-υγείας. Είναι δηλαδή η πρώτη έρευνα που μπορεί με αξιοπιστία να απαντήσει στο ερώτημα: Πόσοι και τι είδους καφέδες την ημέρα είναι ωφέλιμοι για την καρδιά; 

Η μελέτη χώρισε τους συμμετέχοντες σε 3 κατηγορίες (όσους δεν έπιναν καφέ, όσους έπιναν μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα κι όσους έπιναν περισσότερους καφέδες) και διήρκεσε 11 χρόνια

Πόσος καφές;
Unsplash Νathan Dumlao

Οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι όσοι έπιναν μέχρι 3 καφέδες την ημέρα είχαν:

  • 12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των 11 αυτών χρόνων,
  • 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις,
  • 21% λιγότερες πιθανότητες να «φύγουν» από εγκεφαλικό.

Τα νούμερα αυτά προέκυψαν καθώς κατά τη διάρκεια της μελέτης πέθανε το 3,4% των συμμετεχόντων που έπιναν έως 3 φλιτζάνια, το 3,7% όσων δεν έπιναν κανένα και το 4% όσων έπιναν πολλούς καφέδες. 

Ο Dr Pal Maurovich-Horvat, διευθυντής του κέντρου ιατρικής απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης και ένας από τους συνεπιμελητές της μελέτης, δήλωσε: «Χρησιμοποιώντας μαγνητικό τομογράφο μπορέσαμε να αναλύσουμε την επίδραση της συχνής πρόσληψης καφέ στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς. Διαπιστώσαμε ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση σε καθημερινό επίπεδο είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς, καθώς μπορεί να επιβραδύνει τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία».

Πόσος καφές;
Unsplash Nathan Dumlao

Τα οφέλη αυτά αφορούν όλα τα είδη αλεσμένου καφέ. Ωφέλιμος βρέθηκε ότι είναι και ο ντεκαφεΐνέ, καθώς εκείνοι που έπιναν συστηματικά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ευεργετικές επιπτώσεις του ποτού οφείλονται εν μέρει στην καφεΐνη, ενώ τα αντιοξειδωτικά και ορισμένες άλλες χημικές ουσίες παίζουν πιθανώς σημαντικότατο ρόλο.

Μια σχέση υγείας

Αν θέλουμε να συνοψίσουμε πάντως τη σημασία της ίδιας της έρευνας, δεν είναι διόλου μικρή, αφού ο καφές είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα διεθνώς. 

Η χώρα μας μάλιστα βρίσκεται στη 17η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Όσον αφορά τις προτιμήσεις, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ, στην κορυφή εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να βρίσκεται ο ελληνικός, με 32%.

Να λοιπόν που αυτή τη φορά οι συνήθειες των πολλών αποδεικνύονται καλές. Ο καφές ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής έρευνα που εστίασε στη σχέση του με την καρδιά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.