ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΕΒΙΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ
Ο καρκίνος του παγκρέατος παραμένει μια από τις πιο επιθετικές μορφές της νόσου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα ετοιμάζονται να τον αντιμετωπίσουν με ένα νέο όπλο, φτιαγμένο από εκχύλισμα στέβιας ζυμωμένο με ειδικά προβιοτικά βακτήρια.
Η στέβια, το γνωστό για τις μηδενικές θερμίδες του (και κάπως ιδιαίτερη γεύση) υποκατάστατο της ζάχαρης, φαίνεται πως είναι πολλά παραπάνω από μια εναλλακτική για όσους αναζητούν τη γλύκα χωρίς ενοχές ή κινδύνους για τα επίπεδα σακχάρου. Πρόσφατα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα δείχνουν ότι μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη όπλο στην ιατρική φαρέτρα κατά του καρκίνου του παγκρέατος.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Molecular Sciences, έδειξε πως η ζύμωση με συγκεκριμένα προβιοτικά βακτήρια από φύλλα μπανάνας χαρίζει στο εκχύλισμα στέβιας ισχυρή δράση κατά των καρκινικών κυττάρων, χωρίς μάλιστα να βλάπτει τα υγιή.
«Η επίπτωση και θνησιμότητα του παγκρεατικού καρκίνου συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, με το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης να παραμένει κάτω από 10%», αναφέρει ο Narandalai Danshiitsoodol, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Προβιοτικής Επιστήμης για την Προληπτική Ιατρική της Σχολής Βιοϊατρικών και Υγειονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα. «Πρόκειται για έναν καρκίνο ιδιαίτερα επιθετικό, με μεγάλη ανθεκτικότητα στις διαθέσιμες θεραπείες. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η ανακάλυψη νέων, αποτελεσματικών αντικαρκινικών ουσιών, ιδίως από φυσικές πηγές όπως τα φαρμακευτικά φυτά».
Με στόχο τα καρκινικά κύτταρα
Ο Masanori Sugiyama, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα, εξήγησε ότι η μικροβιακή βιομετατροπή είναι από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους για την ενίσχυση της φαρμακολογικής-θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των φυτικών εκχυλισμάτων. Μέχρι σήμερα, το εργαστήριό του έχει απομονώσει και αξιολογήσει τα οφέλη για την υγεία περισσότερων από 1.300 στελεχών γαλακτοβακίλλων (LAB) από φρούτα, λαχανικά, άνθη και φαρμακευτικά φυτά.
Στο τελευταίο εγχείρημα, αναζήτησαν πιθανές βασικές ενώσεις που ενισχύουν τη βιοδραστικότητα της στέβιας, εστιάζοντας στη ζύμωση του εκχυλίσματος του φυτού με το προβιοτικό βακτήριο Lactobacillus plantarum SN13T, που απομόνωσαν από φυτά. Η βελτιωμένη εκδοχή του εκχυλίσματος, που ονομάστηκε FSLE (Fermented Stevia Leaf Extract), δοκιμάστηκε σε καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος αλλά και υγιή ανθρώπινα εμβρυϊκά νεφρικά κύτταρα (κύτταρα HEK-293).
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Sugiyama, επικεφαλής της μελέτης, «το FSLE εμφάνισε σημαντικά μεγαλύτερη κυτταροτοξικότητα έναντι των καρκινικών κυττάρων σε σχέση με το μη ζυμωμένο εκχύλισμα, και παράλληλα πολύ χαμηλότερη τοξικότητα έναντι των υγιών».
Το δραστικό συστατικό CAME
Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι ένωση μεθυλεστέρας του χλωρογενικού οξέος (Chlorogenic Acid Methyl Ester/CAME), που προέκυψε από τη μετατροπή του αρχικού χλωρογενικού οξέος κατά τη διαδικασία ζύμωσης, ήταν ο βασικός αντικαρκινικός παράγοντας. Πέρα από πιο τοξική κατά των καρκινικών κυττάρων, η CAME ενίσχυσε τον μηχανισμό απόπτωσης, δηλαδή τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο.
Όπως εξηγεί ο Danshiitsoodol, «η ζύμωση με το συγκεκριμένο βακτήριο άλλαξε τη χημική σύσταση του εκχυλίσματος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία βιοδραστικών μεταβολιτών με ισχυρή φαρμακολογική δράση».
Προβιοτικά στη μάχη κατά του καρκίνου
Η ομάδα σκοπεύει να προχωρήσει σε δοκιμές σε πειραματόζωα για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εκχυλίσματος σε ολόκληρα βιολογικά συστήματα, με στόχο μελλοντικές κλινικές εφαρμογές. «Η μελέτη μας ενισχύει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα προβιοτικά βακτήρια μπορούν να ενισχύσουν τη φαρμακευτική δράση φυτικών εκχυλισμάτων», καταλήγει ο Danshiitsoodol, «και ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση προβιοτικών ως φυσικών αντικαρκινικών παραγόντων».