Unsplash Maria Lupan

ΨΩΡΙΑΣΗ: ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΗΛΙΟ

Για να βελτιωθεί η εικόνα και η υφή της επιδερμίδας σου αν έχεις ψωρίαση, πρέπει να βγεις στον καλοκαιρινό ήλιο με τρόπο, μέτρο και σύνεση.

Το καλοκαίρι μπορεί να γίνει η καλύτερη αλλά και η χειρότερη εποχή για όσους πάσχουν από ψωρίαση. Το σε ποια κατηγορία ανήκεις εξαρτάται από τον βαθμό των δερματικών βλαβών που έχεις. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι ναι μεν ο ήλιος κάνει αποδεδειγμένα καλό στην ψωρίαση, αλλά αν οι βλάβες στο δέρμα είναι πολύ εκτεταμένες, δεν αποκλείεται ο ασθενής να ντρέπεται να αποκαλύψει το σώμα του στην παραλία ή ακόμη και φορώντας ελαφριά καλοκαιρινά ρούχα.

Πώς προκαλείται η ψωρίαση

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, μη μεταδιδόμενο δερματικό νόσημα, που προκαλεί υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα στα σημεία του δέρματος με ψωρίαση ανανεώνονται κάθε 4-6 ημέρες, ενώ στο φυσιολογικό δέρμα τα κύτταρα ανανεώνονται κάθε 28-30 ημέρες.

Ως αποτέλεσμα, τα δερματικά κύτταρα, τα λεγόμενα κερατινοκύτταρα, δημιουργούν σκληρά στην αφή φλεγμονώδη εξανθήματα, τις λεγόμενες ψωριασικές πλάκες, που αποβάλλονται από το σώμα με τη μορφή νιφάδων και προκαλούν φαγούρα. Τα σημεία που προσβάλλονται συνηθέστερα είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, το κατώτερο σημείο της μέσης, οι παλάμες και τα πέλματα.

ψωρίαση καλοκαίρι
iStock

Η ψωρίαση είνα ένα αυτοάνοσο νόσημα που εκδηλώνεται από έναν συνδυασμό του γενετικού κώδικα και των περιβαλλοντικών ερεθισμάτων, ο οποίος δίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα το έναυσμα για μια υπερβολική αντίδραση. Όπως και σε όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, η αιτία και μια θεραπεία που να οδηγεί σε πλήρη ίαση δεν έχουν βρεθεί. Υπάρχουν, όμως, θεραπείες που έχουν αποτέλεσμα στον περιορισμό των βλαβών και στην καλύτερη διαχείριση της ασθένειας.

Πώς βοηθάει ο ήλιος

Είναι επιστημονικά εξακριβωμένο ότι ακόμα και η μερική έκθεση του δέρματος στον ήλιο βοηθάει τον οργανισμό να παράξει πολύτιμη βιταμίνη D, μια πολύ σημαντική βιταμίνη για όλους, αλλά κυρίως για τους ανθρώπους με ψωρίαση. Η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στη σωστή και ισορροπημένη ανάπτυξη των κυττάρων.

Η έκθεση στον ήλιο 30 λεπτά την ημέρα αρκεί για να βελτιωθεί το δέρμα. Η ηλιοθεραπεία μέχρι 15 λεπτά χωρίς χρήση αντηλιακού μπορεί να είναι ευεργετική, καθώς επιβραδύνει τη γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος η οποία προκαλεί τις χαρακτηριστικές πλάκες της ψωρίασης. Θα πρέπει, όμως, αυτά τα 15 λεπτά το καλοκαίρι να μην είναι μεταξύ των ωρών 11:00- 16:00, διαφορετικά είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού.

Ρωτήστε τον δερματολόγο σας για το πιο κατάλληλο για τον δικό σας τύπο ψωρίασης αντηλιακό. Στα φαρμακεία διατίθενται προϊόντα ειδικά για τους ασθενείς με ψωρίαση. Ξεκινήστε με 5 λεπτά την ημέρα, αυξάνοντας σταδιακά την έκθεσή σας στον ήλιο. Η σταδιακή έκθεση είναι απαραίτητη. Πολλές φορές οι ασθενείς παρατηρούν έξαρση της νόσου με την απότομη έκθεση στον ήλιο.

ψωρίαση καλοκαίρι
Unsplash Sergi Dolcet Escrig

Η θάλασσα ωφελεί: Μύθος ή πραγματικότητα;

Πολλοί ασθενείς με ψωρίαση επιβεβαιώνουν ότι το κολύμπι στο θαλασσινό νερό έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην κλινική εικόνα του δέρματός τους. Λένε ότι οι πλάκες της ψωρίασης απομακρύνονται πιο εύκολα όταν έχουν κολυμπήσει στη θάλασσα. Ισχύει κάτι τέτοιο; Στην πραγματικότητα δεν είναι βέβαιο, καθώς τα δεδομένα των ερευνών δεν έχουν οδηγήσει σε ξεκάθαρα αποτελέσματα.

Τα στοιχεία που έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της ψωρίασης είναι η ελεγχόμενη έκθεση στην UV ακτινοβολία και η καλή ψυχική διάθεση. Στοιχεία που σχετίζονται άμεσα με τα καλοκαιρινά μπάνια στη θάλασσα. Συνεπώς, η βελτίωση που παρατηρείται μπορεί να οφείλεται στον ήλιο και το μειωμένο στρες και όχι στο θαλασσινό νερό αυτό καθαυτό.

Όπως και να 'χει, το θαλασσινό νερό, όπως και το νερό της πισίνας, μπορεί να ξηράνει το δέρμα. Είναι επομένως σημαντικό να μην παραλείπετε το ντους αμέσως μετά το μπάνιο και, αφού έχετε σκουπιστεί απαλά, να απλώνετε ενυδατική κρέμα για να διατηρείτε το δέρμα ενυδατωμένο.

Ευχαριστούμε τον Κώστα Λούμο, πρόεδρο του σωματείου ψωριασικών ασθενών Καλυψώ, για τη συμβολή του στο άρθρο. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.