Unsplash Vicky Hladynets

ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Φόρα ό,τι θέλεις, δεν μας πέφτει λόγος. Πρόσεχε μόνο μήπως τα ρούχα που επιλέγεις επιβαρύνουν κατά κάποιο τρόπο την υγεία σου.

Η ιστορία που ακολουθεί είναι βγαλμένη από τη ζωή και τις κραιπάλες σε φαγητό – γιατί, τι άλλο μας άφησε η πανδημία; Νιώθετε κι εσείς πως αυτό το «κάτι παραπάνω» που τσιμπήσατε (την Τσικνοπέμπτη, την Καθαρά Δευτέρα, το Σάββατο που παραγγείλατε delivery σουβλάκια, την τσαγκαροδευτέρα που ξεσπάσατε στο ψυγείο, όποτε...) είχε ως συνέπεια να νιώθετε τώρα μια κάποια πίεση από τα ρούχα σας; Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Με το φαγητό. Ενδεχομένως να μην ξέρετε τι πρέπει να κάνετε με τα ρούχα, τα οποία είναι χρήσιμο να μην σας πιέζουν. Για αυτό, όμως, είμαστε εμείς εδώ.

Πρώτα, ας κάνουμε μια βασική διευκρίνιση: Ο λόγος που υπάρχουν τόσα διαφορετικά ρούχα εκεί έξω (σε σχέδια, χρώματα, υφάσματα, πατρόν κ.λπ.) είναι για να μπορεί να φοράει καθένας μας ό,τι θέλει και ό,τι τον εκφράζει τον εαυτό του, να είναι όπως του αρέσει και όπως νιώθει. Είναι χρήσιμο να μην ξεχνάμε ότι αυτά που φοράμε αφορούν εμάς αποκλειστικά, άρα δεν πέφτει λόγος σε κανέναν άλλον. Εφόσον αισθανόμαστε εμείς καλά, όλα είναι καλά.

Επί του θέματος, ο αείμνηστος Alexander McQueen έχει πει: «Η μόδα πρέπει να είναι μορφή απόδρασης και όχι μορφή φυλάκισης». Η Miuccia Prada έχει εξηγήσει ότι «αυτό που φοράς είναι ο τρόπος που παρουσιάζεσαι στον κόσμο, ειδικά σήμερα, όταν οι ανθρώπινες επαφές είναι τόσο γρήγορες. Η μόδα είναι μια άμεση γλώσσα». Η 90χρονη fashion icon Iris Apfel έχει τονίσει πως «τη μόδα μπορείς να την αγοράσεις. Το στιλ όμως, ή το έχεις ή δεν το έχεις. Το κλειδί για αυτό είναι να μάθεις ποιος είσαι. Κάτι που απαιτεί χρόνια. Δεν υπάρχουν οδηγίες. Έχει να κάνει με την έκφραση του εαυτού σου, μα πρωτίστως τη διάθεση σου».

Δείξε μου τα ρούχα σου να σου πω τι θα πάθεις

Υπάρχει βέβαια και μια συνθήκη που έχει να κάνει με την υγεία μας. Αφορά τα πολύ στενά ρούχα – και δη ό,τι μας «κόβει» στο στομάχι, όταν καθόμαστε. Ας δούμε τι μπορούμε να πάθουμε, αν πιέζουμε για πολλές ώρες κάποιο –ή πολλά– όργανά μας.

Το πιο εύκολα κατανοητό εξ όσων συμβαίνουν είναι ότι προκαλείται θέμα με την κυκλοφορία του αίματος οπουδήποτε μας πιέζουν τα ρούχα μας. Κάτι που μπορεί να γίνει μεγάλο πρόβλημα, δεδομένων των ωρών που περνάμε καθισμένοι, της ηλικίας, ενδεχόμενων περιττών κιλών ή ζητημάτων με το ανοσοποιητικό μας κ.λπ.

ρούχα
iStock

Τώρα, ας δούμε τα υπόλοιπα που προκαλούμε στους εαυτούς μας, για τον ένα (μόδα) ή τον άλλον (περιττά κιλά) λόγο.

Το φαινόμενο «stomach gripping»

Η Julie Wiebe, κλινική επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος φυσικοθεραπείας στο University of Michigan-Flint, εξήγησε στην Washington Post ότι το κοινωνικό πρότυπο ομορφιάς που δίνει έμφαση στην επίπεδη κοιλιά έχει οδηγήσει πολλούς να «ασφυκτιούν» μέσα στα ρούχα τους. Ο αριθμός είναι τέτοιος, που πρόκειται για συμπεριφορά η οποία έχει ονομαστεί «stomach gripping» (σφίξιμο στομάχου, το λέμε και «ρούφηγμα»). Όταν «ενεργοποιούμε» τους άνω κοιλιακούς μυς, δημιουργούμε αύξηση στην ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία αυξάνεται με το οτιδήποτε (γέλιο, βήχας, φτάρνισμα).

Πιέζοντας το στομάχι μας, πιέζουμε τους μυς του πυελικού εδάφους, οι οποίοι εμπλέκονται στη στάση του σώματος μας, την ούρηση, τις κινήσεις του εντέρου και το σεξ. Ενίοτε, εμφανίζεται και δυσφορία στο διάφραγμα, τον μυ που είναι κάτω από τους πνεύμονες μας.

Σημείωση: Το πυελικό έδαφος είναι περιοχή που περιλαμβάνει πολλούς μύες και καλύπτει εσωτερικά το κάτω τμήμα της λεκάνης. Πάνω στο πυελικό έδαφος «κάθονται» η ουροδόχος κύστη και το έντερο μας, συν η μήτρα αν είστε γυναίκες.

Προφανώς και ενδέχεται να υπάρξουν σωματικές και ψυχικές συνέπειες με την πάροδο του χρόνου. Όπως; Ακράτεια και πρόπτωση πυελικών οργάνων – όταν η πίεση είναι αυξημένη και διαρκής. Εάν η καταπόνηση του εγκάρσιου κοιλιακού μυ είναι συνεχόμενη, δημιουργείται συν-σύσπαση στους μυς του πυελικού εδάφους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ευλυγισίας τους με την πάροδο του χρόνου. Εντωμεταξύ, τα άτομα που τρέχουν με υπερβολικά τεντωμένους τους κοιλιακούς μυς έχουν αυξημένη ευαισθησία σε τραυματισμούς που συνδέονται με αυτή τη δραστηριότητα.

Οι γαστρεντερικές διαταραχές

Διαιτολόγοι ενημερώνουν ότι τα στενά ρούχα (στη λίστα είναι και οι γραβάτες) μπορούν να επιδεινώσουν γαστρεντερικές διαταραχές (π.χ. παλινδρόμηση), εξαιτίας της πρόσθετης πίεσης στο στομάχι και τα έντερα. Μακροπρόθεσμα μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές καταστάσεις (βλ. οισοφαγίτιδα).

Το πεπτικό μας σύστημα ταλαιπωρείται καθώς η πίεση «στέλνει» το οξύ του στομάχου στον οισοφάγο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση και καούρα. Βλέπετε, τα στενά ρούχα δεν επιτρέπουν στα έντερα και το στομάχι να κινηθούν ελεύθερα, όπως συστέλλονται για να «σπρώξουν» το φαγητό.

Η αλλαγή στον τρόπο που αναπνέουμε

Όταν το «πίεζε, πίεζε» διαρκεί για μεγάλα διαστήματα και τακτικά, μπορεί να επηρεαστεί και ο τρόπος που αναπνέουμε. Η Καθηγήτρια Wiebe πρόσθεσε στην Washington Post ότι «τα αποτελέσματος της πίεσης στομάχου μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία στο να πάρουμε βαθύτερη εισπνοή ή σε πόνους και δυσκαμψία στο κάτω μέρος της πλάτης και τους γοφούς».

στενά ρούχα
iStock
Shot of a young woman strugglig to fit into her jeans at home

Το «κάψιμο» στο μηρό

Η πίεση στη βουβωνική χώρα μπορεί να προκαλέσει αυτό που είναι γνωστό ως εγκλωβισμός του πλευρικού μηριαίου δερματικού νεύρου (meralgia paresthetica), όπως διαπίστωσε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013.

Το καταλαβαίνετε αν νιώσετε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο εξωτερικό (πλευρικό) μέρος του μηρού, πόνο ή «κάψιμο» μέσα ή στην επιφάνεια του, που εντείνονται με το περπάτημα ή την ορθοστασία. Όλα αυτά προκαλούνται από τα στενά (στη μέση και το στομάχι) ρούχα, από την παχυσαρκία, τη χρήση βαριάς ζώνης εργαλείων, τον νεφρικό τραυματισμό και την εγκυμοσύνη. Τα ψηλά τακούνια μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση – καθώς η λεκάνη γέρνει προς τα εμπρός και προσθέτει συμπίεση και καταπόνηση.

Ειρήσθω εν παρόδω, τα ψηλοτάκουνα μπορούν να προκαλέσουν διάφορα θέματα, όταν συνδυάζονται με στενά ρούχα – από «τσίμπημα» σε μύες, μέχρι σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και προβλήματα ισορροπίας.

Ο αέρας που αναπνέει το δέρμα

Το δέρμα μας έχει ανάγκη τον αέρα του. Δηλαδή, χρειάζεται να αναπνέει. Τα στενά ρούχα στερούν αυτή τη δυνατότητα, καθώς το ύφασμα τρίβεται στο δέρμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Το «τρίψε, τρίψε» δίνει μέσα στο δέρμα πρόσβαση σε μύκητες και βακτήρια. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, θα εμφανίσετε έκζεμα, ψωρίαση ή εξάνθημα. Εάν ξυρίζετε τα πόδια σας και αμέσως φοράτε κάτι στενό (παντελόνι ή κολάν), ενδεχομένως να πάθετε μόλυνση των τριχοθυλακίων.

Είναι χρήσιμο να θυμάστε και ότι στα υφάσματα των ρούχων υπάρχουν βαφές και χημικές ουσίες που επίσης «τρίβονται» στο δέρμα μας όταν το ρούχο που φοράμε είναι στενό. Χρειάζεται λοιπόν, να δίνουμε χώρο για την άνευ προβλημάτων «αναπνοή».

Οι μολύνσεις στις ιδιαίτερες περιοχές

Τα πολύ στενά ρούχα ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, άρα ιδρώνουμε περισσότερο, άρα είμαστε πιο ευάλωτοι σε ασθένειες. Και γινόμαστε πιο ευάλωτοι, αν τα εσώρουχα μας δεν είναι από ελαφρύ βαμβάκι, ώστε να γίνει η 'αναπνοή' που λέγαμε, καθώς τα συνθετικά υφάσματα «κρατούν» τον ιδρώτα. Τα στενά τζιν, κολάν, παντελόνια, αθλητικά ρούχα κ.λπ. αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από ζυμομύκητα candida albicans. Είναι ο λόγος της φαγούρας στη γυναικεία ευαίσθητη περιοχή, όπου εμφανίζεται οίδημα και ερεθισμός.

Η τάση για λιποθυμία

Τα spandex και τα στενά τοπ έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τους κορσέδες που φορούσαν το πάλαι ποτέ οι γυναίκες για να τονίσουν τη σιλουέτα τους – για την ακρίβεια, για να την αλλάξουν σε άκρως καμπυλωτή. Ένα σφικτό μπλουζάκι μπορεί να περιορίσει την αναπνοή μας και να μην επιτρέψει στους πνεύμονες να πάρουν όσο οξυγόνο χρειάζονται. Και αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε λιποθυμία.

Έρευνα που είχε δημοσιευθεί το 2016 είχε συνδέσει τους πολύ στενούς στηθόδεσμους και την πολύωρη χρήση τους κάθε μέρα, με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μελέτες που ακολούθησαν δεν το επιβεβαίωσαν, εντούτοις διαπιστώθηκε ότι τα πολύ στενά σουτιέν μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμούς, πόνο στον αυχένα, στους ώμους και το στήθος, και φλεγμονές.

Τα πολύ στενά –στον λαιμό– πουκάμισα και γραβάτες εμποδίζουν την κυκλοφορία του οξυγόνου στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πονοκέφαλοι και θολή όραση.

Πότε ένα ρούχο είναι πραγματικά στενό

Το Healthline έδωσε μια λίστα με «σημάδια» που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πως αυτό που φοράτε παραείναι στενό. Είναι τα ρούχα που προκαλούν

  • κόκκινα σημάδια στο δέρμα,
  • σημάδια πίεσης,
  • δερματική ενόχληση,
  • μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα,
  • δυσκολία στην αναπνοή,
  • περιορισμένη κίνηση.

Μπορεί να είναι ένα στενό παντελόνι, ένα κολάν προπόνησης, μια ζώνη, ένας στηθόδεσμος (κανονικός ή αθλητικός), ένα καλσόν, ένα shapewear ή ένα τοπ που παραπέμπει σε κορσέ.

Τώρα που ξέρεις τι γίνεται στα εντός σου, όταν πιέζεσαι στο όνομα της μόδας ή του «θα μπεις, θες δεν θες», μπορείς να πάρεις και τα μέτρα σου για να γλιτώσεις από περιττές και αχρείαστες συγκινήσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.