Unsplash Fallon Michael

ΤΕΛΙΚΑ, ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Καθησυχαστικά είναι τα πορίσματα νέας έρευνας για τις γυναίκες που αγαπούν τον καφέ. Η μελέτη δείχνει ότι ίσως δεν χρειάζεται να τον σταματήσουν ούτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού η κατανάλωση καφέ με μέτρο μπορεί να μην είναι επικίνδυνη κατά την κύηση. Υπάρχει, όμως, ένα «αλλά»...

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αναρωτιούνται αν θα πρέπει να κόψουν τον καφέ ή να περιορίσουν την ποσότητα που καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν ρίξουμε μια ματιά στα μέχρι τώρα στοιχεία, θα δούμε ότι μια έγκυος γυναίκα επιτρέπεται να πίνει μέχρι 200 mg καφεΐνης την ημέρα.

Νέα έρευνα, όμως, έρχεται να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για νέα γενετική μελέτη, η οποία διαπιστώνει ότι η κατανάλωση καφέ από έγκυες γυναίκες είναι απολύτως ασφαλής. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ με μέτρο δεν αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας ή πρόωρου τοκετού.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα και γιατί διαφέρει από προηγούμενες μελέτες

Η ερευνήτρια Δρ Gunn-Helen Moen εξηγεί σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου ότι σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να πίνουν λιγότερο από 300 mg καφεΐνης, ή δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα. Αλλά αυτό βασίζεται σε μελέτες παρατήρησης, όπου είναι δύσκολο να διαχωριστεί η κατανάλωση καφέ από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ ή η κακή διατροφή. «Εμείς θέλαμε να μάθουμε αν ο καφές από μόνος του αυξάνει πραγματικά τον κίνδυνο δυσμενών συνεπειών της εγκυμοσύνης και η έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει», αναφέρει.

καφές
Unsplash Alberto Bogo

Ο Δρ Daniel Hwang, ερευνητής του πανεπιστημίου που συμμετείχε στη μελέτη, συμπληρώνει ότι η τάση κάποιου για κατανάλωση καφέ οφείλεται εν μέρει στη γενετική. Αυτό σημαίνει ότι συγκεκριμένες γονιδιακές παραλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα του καφέ που αρέσει στον κάθε άνθρωπο να πίνει. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τον γενικό πληθυσμό, αλλά και για τις έγκυες γυναίκες.

Η τεχνική που χρησιμοποίησε η ερευνητική ομάδα ονομάζεται «μεντελική τυχαιοποίηση» και είναι μια αναλυτική μέθοδος που χρησιμοποιεί γενετικές παραλλαγές ως εργαλειακές μεταβλητές για τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την υγεία του πληθυσμού. Στη συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν οκτώ γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν τη συμπεριφορά μιας εγκύου γυναίκας σχετικά με την κατανάλωση καφέ.

«Επειδή δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τις γυναίκες να πίνουν προκαθορισμένες ποσότητες καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, χρησιμοποιήσαμε γενετικές αναλύσεις για να μιμηθούμε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου», εξηγεί ο Dr. Hwang.

καφές
Unsplash Nathan Dumlao

Ναι μεν δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά...

Πού κατέληξαν οι ερευνητές; Σε αυτό που αποκαλύψαμε από την αρχή: ότι οι γυναίκες που πίνουν καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν καταναλώνουν καφέ.

Ωστόσο, η ομάδα ανέφερε ότι η γενετική τους ανάλυση εξέτασε μόνο ορισμένους κινδύνους εγκυμοσύνης. Προειδοποιεί μάλιστα ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να επηρεάσει άλλους παράγοντες της εγκυμοσύνης, όπως η ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα.

Γι' αυτό τον λόγο οι συγγραφείς της μελέτης συνεχίζουν να συνιστούν στις έγκυες γυναίκες να διατηρούν την κατανάλωση καφέ σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα για αυτούς τους εννέα μήνες. Τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση καφέ δεν κρύβει κανέναν απολύτως κίνδυνο για μια έγκυο γυναίκα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.