iStock

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΩΡΟ ΓΚΡΙΖΑΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι μια φυσιολογική διαδικασία καθώς μεγαλώνουμε, όμως γιατί σε κάποιους ανθρώπους συμβαίνει πολύ νωρίτερα και πώς «φρενάρεται»;

Το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι μια φυσιολογική διαδικασία καθώς μεγαλώνουμε, η οποία αφορά όλους τους ανθρώπους, με ελάχιστες εξαιρέσεις ανά τον κόσμο. Έχει παρατηρηθεί ότι μετά τα 35, η πλειονότητα των ανθρώπων θα διακρίνει τις πρώτες λευκές τρίχες που μέσα στην επόμενη δεκαετία θα πολλαπλασιαστούν σε διάφορα σημεία της κεφαλής.

Έχει, όμως, επίσης παρατηρηθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν το λεγόμενο γκριζάρισμα πρόωρα, ακόμα και στα 20, ανησυχώντας ότι αυτό αποτελεί σημάδι πως γερνούν ταχύτερα. Αν είσαι ένας από αυτούς, ηρέμησε. Δεν είναι καθόλου έτσι. Το πρόωρο γκριζάρισμά σου το οφείλεις κατά πάσα πιθανότητα στα γονίδιά σου. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να έχουν παίξει τον ρόλο τους, τους οποίους έχει νόημα να γνωρίζεις.

Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά;

Το γκριζάρισμα αποτελεί ένδειξη ότι αρχίζει να μειώνεται στον οργανισμό η μελανίνη. Ο λόγος για τη χρωστική που δίνει στις τρίχες το χρώμα τους, η οποία επίσης καθορίζει το χρώμα της επιδερμίδας, των ματιών ή το αν θα έχεις ή όχι φακίδες.

«Τα κύτταρα, λοιπόν, που παράγουν μελανίνη κάποια στιγμή είτε γίνονται αδύναμα είτε καταστρέφονται και δεν δουλεύουν σωστά. Έτσι, αρχικά οι τρίχες γκριζάρουν και στη συνέχεια, όταν η παραγωγή μελανίνης σταματά εντελώς, γίνονται λευκές. Και αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες», λέει η καθηγήτρια φαρμακολογίας Dr. Roshini Raj και αναφέρει ποιες είναι αυτές:

  • Η ηλικία
  • Η κατανομή της μελανίνης στο σώμα
  • Το κλίμα
  • Η έκθεση σε χημικές ουσίες
  • Τα γενετικά ελαττώματα
  • Οι ορμόνες
  • Οι ρύποι
  • Οι τοξίνες

Τι μπορεί να δείχνει το πρόωρο γκριζάρισμα για την υγεία σου
iStock

Τι μπορεί να δείχνει για την υγεία το πρόωρο γκριζάρισμα

Το «πρόωρο» στη λευκή φυλή μεταφράζεται ως «πριν τα 20», ενώ στην ασιατική σημαίνει πριν τα 25 και στη μαύρη φυλή πριν τα 30.

Η συνηθέστερη αιτία για πρόωρο γκριζάρισμα είναι τα γονίδια. Όπως λέει και ο ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Robert H. Shmerling, «η γενετική σύνθεση, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αυτή που καθορίζει πότε θα αρχίσουν να αναπτύσσονται οι γκρίζες τρίχες. Ρίχνοντας μία ματιά στο οικογενειακό σου ιστορικό μπορείς να προβλέψεις το μέλλον».

Ωστόσο, η Dr. Raj αναφέρει και ορισμένους ακόμα παράγοντες που σύμφωνα με μελέτες μπορεί να σχετίζονται με την υγεία:

Το κάπνισμα

Το κάπνισμα από μικρή ηλικία μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εμφάνιση λευκών τριχών.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί επίσης σε κάποιον βαθμό να ευθύνονται.

Τι μπορεί να δείχνει το πρόωρο γκριζάρισμα για την υγεία σου
iStock

Το στρες

Περισσότερες από μία μελέτες μεγάλη κλίμακας έχουν οδηγήσει τους ερευνητές στη διαπίστωση ότι οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή οι βλαβερές χημικές ουσίες που προκαλούνται στον οργανισμό από το στρες, το κάπνισμα, τη φλεγμονή ή την έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να είναι υπεύθυνες για την καταστροφή των κυττάρων που παράγουν μελανίνη.

Μάλιστα, μελέτη του 2021 από ερευνητές στο Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, βρήκε στοιχεία που συνδέουν συγκεκριμένα το ψυχολογικό στρες με το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Σπανιότερα: σύμπτωμα λεύκης, αναιμίας, προβλήματος στην υπόφυση ή στους θυρεοειδείς αδένες

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί το πρόωρο γκριζάρισμα να συνδέεται με τις παραπάνω παθήσεις, οι οποίες αναγκάζουν το δέρμα να χάνει τον χρωματισμό του ή τον οργανισμό να μην απορροφά την απαραίτητη βιταμίνη Β12 που συμβάλλει στη δημιουργία μελανίνης.

Μπορώ να αποτρέψω το πρόωρο γκριζάρισμα;

«Η ανησυχία και μόνο για το πρόωρο γκριζάρισμα μπορεί να προκαλέσει επιπλέον στρες που με τη σειρά του να επιταχύνει το γκριζάρισμα», λέει η Dr. Raj. Αν μόλις πρόσφατα εμφάνισες τις πρώτες λευκές τρίχες σου, αξίζει να γνωρίζεις –όπως έδειξε η παραπάνω μελέτη του 2021– ότι αν καταφέρεις να μειώσεις το στρες, μπορείς να βάλεις φρένο ή και να μειώσεις το γκριζάρισμα. Έστω προσωρινά.

Αν, βέβαια, έχεις ήδη μπόλικες λευκές τρίχες, η μείωση του στρες πάντα βοηθά αλλά, αποτελέσματα στα μαλλιά σου μάλλον δεν θα δεις. Καθώς πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία, από ένα σημείο και μετά, δεν ανατρέπεται.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.