iStock

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΦΑΓΟΥΡΑ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ;

Αν ξύνεσαι συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, το δέρμα σου κάτι θέλει να σου πει. Πιθανότατα δεν έχεις λόγους να ανησυχείς, όμως μην το αμελήσεις εντελώς.

Δεν αναφερόμαστε στη φαγούρα που σε πιάνει όταν σε τσιμπά κουνούπι, ούτε όταν έχεις κάποιο δερματικό εξάνθημα που σε ενοχλεί τοπικά. Μιλάμε για τις περιπτώσεις που ξύνεσαι και δεν μπορείς να καταλάβεις το γιατί. Να είναι τα ρούχα; Ή μήπως σύμπτωμα κάποιας πιο σοβαρής κατάστασης;

Το ξύσιμο είναι μια ανάγκη που μπορεί να γεννηθεί από αμέτρητες αιτίες. Και ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ενέχει κανέναν λόγο ανησυχίες, μπορεί σπανιότερα να συνδεθεί ακόμα και με επικίνδυνες καταστάσεις, ως σύμπτωμα ή ως αποτέλεσμα. Αν λοιπόν η φαγούρα δεν περνάει με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα, δες τι άλλο πρέπει να ελέγξεις για να ξεμπερδεύεις με αυτή την ενόχληση οριστικά.

Γιατί ξύνομαι;

– Μήπως η επιδερμίδα σου είναι ξηρή;

Η φαγούρα είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος να σου δείξει η επιδερμίδα σου ότι χρειάζεται ενυδάτωση. Η ενόχληση μπορεί να γίνει πιο έντονη τον χειμώνα, οπότε η ατμόσφαιρα είναι πιο ξηρή, και όσο μεγαλώνεις, οπότε αλλάζει η σύσταση του δέρματος. Δοκίμασε, λοιπόν, αρχικά να πίνεις περισσότερο νερό και να ενυδατώνεις την επιδερμίδα σου με μια καλή κρέμα σώματος. Επιπλέον, στο ντους προτίμησε απαλά σαπούνια, π.χ. για ευαίσθητες επιδερμίδες, και μην πλένεσαι με πολύ ζεστό νερό.

Γιατί ξύνομαι;
iStock

– Μήπως ξύνεσαι «κάτω» από την επιδερμίδα;

Συμβαίνει μερικές φορές να έχεις φαγούρα που μοιάζει να προέρχεται… από μέσα. Είναι ένας τρόπος για να σου δείξει το δέρμα σου ότι κάτι δεν πάει καλά εσωτερικά, ότι ίσως ο οργανισμός σου αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, όπως:

  • Αλλεργική κνίδωση: Πρόκειται για μια κατάσταση –είτε οξεία είτε χρόνια– που μπορεί να προκύπτει από στρες, υπερβολική ζέστη, εφίδρωση ή έκθεση στον ήλιο, αλλά και από μέταλλα (π.χ. νικέλιο), φυσικό καουτσούκ (π.χ. πλαστικά γάντια) και κάποια καλλυντικά. Μπορεί να εμφανιστεί τοπικά ή σε εκτεταμένη περιοχή του δέρματος. Στην οξεία φάση της είναι πραγματικά ανυπόφορη και αυτή διαρκεί μέχρι 10 ημέρες.
  • Ψωρίαση: Η συχνή αυτή πάθηση του δέρματος είναι ένα αυτοάνοσο που παρουσιάζεται ως ερυθηματώδεις πλάκες που μπορεί και να αποσπώνται από το δέρμα. Εμφανίζεται συνήθως όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπερ-λειτουργεί, είναι χρόνια πάθηση και η θεραπεία δεν είναι πάντα οριστικά αποτελεσματική.
  • Εγκυμοσύνη: Πολύ συχνά οι έγκυοι αναφέρουν φαγούρα στο δέρμα. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τις ορμονικές αλλαγές και να είναι κάτι εντελώς προσωρινό, ωστόσο θα πρέπει σίγουρα να το συζητήσουν με τον/την γυναικολόγο τους.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Αν άρχισες να ξύνεσαι ταυτόχρονα με την έναρξη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, πιθανώς να πρόκειται για παρενέργεια που θα πρέπει σίγουρα να αναφέρεις στον γιατρό σου. Ορισμένα φάρμακα είναι γνωστό πως προκαλούν αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με το WebMD, πρόκειται για φάρμακα για την πίεση, κάποια διουρητικά, οιστρογόνα ή οπιοειδή.

– Μήπως είναι ψυχολογικό;

Αν ο γιατρός δεν μπορεί να καταλήξει σε κάποιο σωματικό αίτιο που προκαλεί φαγούρα, μπορεί να ξύνεσαι εξαιτίας ψυχολογικών παραγόντων. Ο αγχώδης κνησμός, για παράδειγμα, είναι μια πραγματική κατάσταση που σχετίζεται με το χρόνιο άγχος, το στρες, ακόμα και την κατάθλιψη. Εξάλλου, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο ανθρώπινο όργανο που επικοινωνεί με τον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος. Σε κάποιους ανθρώπους, λοιπόν, το στρες εκδηλώνεται με κνησμό οπουδήποτε στο δέρμα, π.χ. στο πρόσωπο, τα πόδια, τα χέρια ή το τριχωτό της κεφαλής. Αν διανύεις μια ψυχολογικά βεβαρημένη περίοδο, μπορεί να έχεις επίμονο κνησμό, ακόμα και σε στιγμές που ίσως δεν νιώθεις άγχος.

Γιατί ξύνομαι;
iStock

– Μήπως είναι νευρολογικό;

Αν ο κνησμός συνδέεται με το νευρολογικό σύστημα μπορεί ακόμα να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας πιο σοβαρής ασθένειας, όπως:

  • Έρπης
  • Πολλαπλή σκλήρυνση
  • Εγκεφαλικό
  • Όγκος στον εγκέφαλο
  • Νευρολογική βλάβη

– Απίθανες (μα πιθανές) αιτίες που ξύνεσαι

Την ιστορία μιας 79χρονης από τη Virginia των ΗΠΑ έφερε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας το Today.com, η οποία εμφάνισε ξαφνικά τρομερή φαγούρα σε όλο της το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τις πατούσες. Παρόλο που φαινομενικά δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας, έπειτα από ενδελεχείς εξετάσεις διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας, χωρίς να έχει άλλα αξιοσημείωτα συμπτώματα.

Κι όμως, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο κνησμός, σε σπάνιες βέβαια περιπτώσεις, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας βλάβης στο συκώτι, που συνδέεται με το πάγκρεας, ή στα νεφρά. Εξίσου σπάνια, μπορεί να μαρτυρά προβλήματα στον θυρεοειδή, διαβήτη ή έλλειψη σιδήρου.

Συνεπώς, αν δεν βρίσκεις απάντηση στο «γιατί ξύνομαι» σε όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα και αν ο κνησμός διαρκεί αρκετές εβδομάδες χωρίς να υποχωρεί, επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής σου, μη χάνεις χρόνο. Απευθύνσου σε έναν δερματολόγο, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει στις απαραίτητες εξετάσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.